Az evangélikus egyházzene ünnepe volt a MüPa-ban – Mekis Péter diplomakoncertjén jártunk

Létrehozás: 2011. szeptember 15., 13:22 Legutolsó módosítás: 2011. szeptember 16., 07:46

Budapest – Mekis Péter a Deák téri evangélikus templom segédkántora a Művészetek Palotájában tartotta zeneakadémiai diplomakoncertjét, amely igazi evangélikus örömünnep volt. Szöveg és fotó: Kiss Tamás

Fassang László a koncert házigazdájaként elmondta, hogy a Zeneakadémia felújításai idején a végzősöknek lehetőségük nyílik diplomakoncertjüket az ország legmodernebb koncerttermében a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében tartani.

A hatalmas nézőtéren mintegy ezerkétszáz érdeklődő előtt zajló esemény igazi evangélikus ünnep volt a szó több értelmében is. Mindenek előtt ki kell emelni Mekis Péter darab választásait, hiszen hangsúlyozva gyökereit a koncert első részében J. S. Bach művei (BWV 546, BWV 641, BWV 664, BWV 678, BWV 683, BWV 680) nyűgözték le a hallgatóságot.

A zeneművek vallásos emelkedettségéhez méltóan a hatalmas orgonát fentről, mint templomi karzatról szólaltatta meg a művész. Az első részt W. A. Mozart c-moll adagio és fúgája zárta.

Ezt a koncert második felében, immár a színpadon elhelyezett játékasztalon játszva követték Koloss István, R. Schumann, Kodály és Mendelssohn művei, amit a vizsgázó művészhez több szálon kötődő Lutherania énekkar szolgálata egészített ki dr. Kamp Salamon, Liszt-díjas karnagy, a Lutheránia Ének és Zenekar vezető karnagya, egyházzenész, zeneigazgató vezényletével.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

Lutheránia

Elküldte Herényi István idő 2011. szeptember 16., 08:58
A sok kép között elfért volna egy a Lutherániáról is.

Üdvözlettel

Herényi István

Okok

Elküldte Horváth-Bolla Zsuzsanna idő 2011. szeptember 16., 13:20
A MŰPA koncerten kollégámnak csak az erkélyről való fényképezést engedték meg, de később ezt is leállították, nem engedték további képek készítését. Így több kép nem készülhetett az eseményen.
A koncert egyébként is ezúttal nem a Lutherániáról, hanem sokkal inkább Mekis Péterről szólt, akinek ezúton is gratulálunk.