Amerikai és magyar kórus koncertezett a veszprémi székesegyházban

Létrehozás: 2010. július 05., 13:06 Legutolsó módosítás: 2010. július 05., 13:07

Veszprém – Amerikai-magyar egyházzenei koncert helyszíne volt június 30-án este a veszprémi Szent Mihály-székesegyház, ahol Veszprém Város Vegyeskara és a California Redwood Chorale kórusai mutatkoztak be és énekeltek együtt, testvéri közösségben. A hangversenyt a megyei önkormányzat, a helyi plébánia és a Veszprémi Érsekség is támogatta. Forrás: Magyar Kurír / Toldi Éva

Bemutatkozó műsorában az 1956-ban alakult veszprémi kórus – melynek első vezetője a legendás hírű Zámbó István volt – ízelítőt adott repertoárjából Erdélyi Ágnes karnagy vezényletével. Kodály, Kocsár Miklós és Orbán György szakrális témájú kórusműveiből énekeltek dallamokat. Majd a kaliforniai Redwood Chorale (Vörösfenyő kórus) következett Daniel Canosa karnagy vezetésével. A kar mindössze 4 éve alakult, de már nemzetközi hírnévre tett szert Európában; hazánkban a fővárosi templomokban és a Balaton-parton is fellépett már több alkalommal. Műsorukban amerikai szerzők klasszikus dzsesszfeldolgozásaiból énekeltek, valamint néger spirituálékat adtak elő.

A koncertest fénypontja a Kodály Zoltán Missa Brevis című műve volt, melynek egyes tételeit a karnagyok felváltva vezényelték. A hangversenyen közreműködött David Manley zongorán, Koós Anita orgonán.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben