Aknay János Kossuth-díjas festőművész kiállítása nyílik Kecskeméten

Létrehozás: 2010. szeptember 24., 10:19 Legutolsó módosítás: 2010. szeptember 24., 10:20

Kecskemét – 2010. szeptember 24-én nyílik meg Aknay János Kossuth-díjas festőművész Festőangyalok, őrangyalok című kiállítása a kecskeméti Cifrapalotában (Kecskemét, Rákóczi út 1.). A Szakrális Művészetek Hete keretében sorra kerülő kiállítás október 31-ig tekinthető meg – értesült az evangelikus.hu. A kiállítás korábban a balatonboglári evangélikus templomban volt látható.

„Aknay művészete mirákulum, csoda, teofánia, megjelenés és epifánia is egyben, egyszóval jelenvalóság, a szó mindkét értelmében.” (L. Menyhért László)

„A szentendrei művészettörténetbe ágyazódó, éppúgy szubjektív-alanyi, mint közösségi művészete tehát egyszerre horizontális és vertikális irányultságú, földi és égi természetű. Vagyis témáit és motívumkészleteit tekintve vízszintes kiterjedésében jóformán csak a város határait bejáró, Szentendre szemüvegén keresztül látó, függőleges emelkedésében azonban lelki és szellemi töltésű. Ezért művészete mintegy szakrális délibáb nem csak Szentendre felett lebeg, de imaginárius éteri dimenzióiban és kozmikus idejében határtalan pályákat bejáró, tehát univerzális kiterjedésű. El kell ismerni, hogy majd 40 éve jelenlévő képvilága (amely egy magával ragadóan ösztönös és egy rendkívül tudatos képvilág keveréke) nemcsak hazai, de nemzetközi mércével mérve is igen egyéni, igen merész és igen nagyszabású (vagy másképp fogalmazva: éppúgy klasszikus, mint avantgárd) teljesítmény! Ahogy manapság mondani nemigen szokás: művészete egyszerre egyetemes és magyar.” (Novotny Tihamér)

Volt egy kislányunk, Sárika, aki nyolc évesen meghalt leukémiában. Ebben az időben kezdtem el festeni az angyalt, amely több mint angyal: átlényegült gyermek és olyan szellem, amely őriz, véd, figyel. Ahol az angyal megjelenik, nagyobb baj nem lehet. Része életemnek, de része a mindenségnek is: közkinccsé tudom tenni, ezáltal mindenkié lett, illetve lehet... Az angyal mint motívum végtelen lehetőségeket nyitott meg számomra, ki tudom vele fejezni, amit szeretnék.”

A Szakrális Művészetek Hete keretében sorra kerülő kiállítást rendezte: ifj. Gyergyádesz László művészettörténész.

Kecskeméti Képtár/Cifrapalota

szeptember 24–október 31. (Pávás terem)

Kecskemét, Rákóczi út 1. Tel./Fax: 76/480-776

Nyitva tartás: hétfő kivételével 10–17 óráig (jegykiadás 16.30-ig)

Nyitva tartás: hétfő kivételével 10–17 óráig

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben