A Wiesbadeni Bach-kórus vendégszerepel Kecskeméten és Budapesten

Létrehozás: 2010. május 31., 17:32 Legutolsó módosítás: 2010. május 31., 17:33

Kecskemét – Budapest – 2010. június 5-én, szombaton 19 órakor a kecskeméti evangélikus templomban, június 6-án, vasárnap este a Budapesti Bach-hét keretében a Deák téren ad hangversenyt a Wiesbadeni Bach-kórus, Jörg Endebrock vezényletével. A műsoron a lipcsei Tamás templom hajdani karnagyainak néhány alkotása hangzik el, többek között Hermann Schein (1586-1630), Johann Kuhnau (1660-1772) és J. S. Bach művei. Szöveg: J. E.

A lipcsei Tamás templomon kívül aligha található Németországban olyan egyházzenei centrum, ahol évszázadokon keresztül a kor legkiválóbb zenészeit alkalmazták volna kántorként. Ezen a hangversenyen közülük mutat be az együttes néhányat – zenéjük által. Ezek közül persze a legismertebb Thomas-kántor, J. S. Bach, sem hiányozhat. Őt „Jesu meine Freude” (Jézus vigasságom) című nagy motettája képviseli a programban.

A belépés díjtalan, adományokat a kijáratnál köszönettel fogadunk.

*****

A Wiesbadeni Bach-kórus (Wiesbadener Bachchor) 1978 szeptemberében alakult a wiesbadeni Luther-templomban. Itt énekel a leggyakrabban, egyrészt kisebb felállításban kantáta-istentiszteletek keretében, másrészt különböző hangversenyeken, amelyeken oratóriumok, misék, motetták és kantáták hangoznak el.

A kórus jelenleg 100 tagot számlál, akik Wiesbadenben és környékén laknak. A kórus feladata nem csupán névadójuk vagy a zeneirodalom más ismert nagy műveinek az előadása, hanem számos kevéssé ismert mű megismertetése is. Ezek egy részét CD-én is rögzítették.

A kórus több hangversenykörutat tett, így Gdanskba, Párizsba, az Egyesült Államokba és több alkalommal Nagy-Britanniába. A Wiesbaden testvérvárosában, Tunbridge Wells-ben (Kent grófság, Nagy-Britannia) működő Royal Tunbridge Wells Choral Society-vel immár 25 éve szoros partneri kapcsolatokat ápol, amibe az is beletartozik, hogy a két kórus egymás városában közös hangversenyeket ad.

A Wiesbadeni Bach-kórust 2008-ban Wiesbaden, Hessen tartomány Fővárosa, Kultúra-díjával jutalmazták.

Jörg Endebrock 1970-ben Osnabrückben született. Evangélikus egyházzenei tanulmányait Hamburgban végezte, ahol 1997-ben a legmagasabb fokozatú egyházzenei vizsgát abszolválta. Ezt követően a német akadémiai csereprogram keretében Párizsba került ösztöndíjasként, ahol Susan Landale-nél folytatta orgonatanulmányait. Eredményeit „Prix d’excellence” illetve „Prix de virtuosité avec félicitations” minősítéssel méltatták.

Nemzetközi orgonaversenyeken is részt vett. Haarlemben 2. díjat illetve Tournemire-díjat nyert, Párizsban a legjobb modern zenei interpretáció díjával jutalmazták. Ezután a hangversenyezés aktív időszaka következett Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában és Hollandiában, majd rádiófelvételeken szerepelt az Északnémet (NDR), a Dél-nyugatnémet (SWR) valamint a Francia Rádióban.

1999-től 2008-ig a freiburgi Krisztus-templom kántora és orgonistája. Itteni tevékenységének középpontjában a kórus felépítése állt. 2008 novembere óta a wiesbadeni Luther-templom kántora, ezzel egyidejúleg a Wiesbadeni Bach-kórus karnagya.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben