A szolgáló szeretet ünnepe

Létrehozás: 2011. augusztus 08., 11:12 Legutolsó módosítás: 2011. augusztus 08., 11:12

Veszprém – A Katolikus Karitász megalakulásának 80. évfordulója alkalmából ünnepi kiállítás nyílt a veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményben, Embertől emberig címmel. Forrás: Magyar Kurír / Toldi Éva

Az egyházi szolgálat és a karitász tevékenysége elválaszthatatlan. Hiszen a karitász – a szolgáló szeretet – az egyházban született, és munkásai Jézus Krisztus útján járnak, aki példát adott a szeretetszolgálatra földi életében – mondta a tárlat megnyitóján Udvarhelyi Erzsébet, a gyűjtemény igazgatója. Hozzátette: a kiállítás anyagát az országos és az egyházmegyei karitász összefogásával, segítségével és a múzeumi dokumentációk, emléktárgyak felhasználásával állították össze.

A kiállítást Márfi Gyula érsek és Écsy Gábor, a Magyar Karitász országos igazgatója nyitotta meg. A főpásztor kiemelte: a karitászt, amely a jótékonykodó szeretet szakszerű gyakorlását jelenti, ma már egyetemeken is tanítják. A karitász eredendően Isten kegyelmi ajándékainak megnyilvánulása a világban. 'Nagyobb boldogság adni, mint kapni' – idézett Szent Pál apostol rómaiakhoz írott leveléből a főpásztor; majd Váci Mihálytól, akiben „mélyen élt az adni akarás karizmája, Eső a homokra című versében így írt: 'osztani magad: – hogy sokasodjál / kicsikhez hajolni, hogy magasodjál…'”.

Écsy Gábor a Karitász történetét idézve Mihalovics Zsigmond  személyét, munkásságát méltatta, akinek a hazai Karitász megalakulása köszönhető 1931-től. A tárlat az elődök munkája előtt adózik, s példaként állítja elénk mindazokat, akik arcot adtak az evangélium üzenetének, s Jézus nyomában járva élethivatásuknak tekintették, hogy segítsék és támogassák a szegényeket, a betegeket, a rászorulókat – mondta Magyar Karitász országos igazgatója.

Nagy Károly kanonok, a székesegyház plébánosa az egyház nagy személyiségeit – többek között Páli Szent Vincét, Szent Lujzát, Szent Erzsébetet –  idézte, akik a karitász krisztusi útján jártak. A hazánkban legnagyobb számban működő jószolgálati rend, a vincés nővérek rendje volt, akiknek a II. világháború előtt 770 rendházuk volt Magyarországon, több tízezer nővérrel. Ma már csak hetvenheten látják el e szolgálatot, közülük hárman az egyházmegye területén, Tapolcán szolgálnak – ismertette Nagy Károly.

A megnyitón Zagyva Richárd, az egyházmegyei karitász jelenlegi vezetője tartott tárlatvezetést. Köszöntötték Csóka Karolát, az egyházmegyei karitász rendszerváltás utáni újraindítóját, aki megemlékezett a veszprémi csoport 1992-es indulásáról. Kifejezte: kívánta, hogy az egyházmegyei szervezet a jövőben is méltóképpen tudjon szolgálni, Isten dicsőségére és az emberek javára.

A kiállítás megemlékezik a karitász első szentjeiről, mindennapi hőseiről, a diktatúra idején folytatott illegális tevékenységről. Az alkalomra kiállították Szent Vince ereklyéjét s mindazokat az egyházmegyei gyűjteményben fellelhető helyi és országos dokumentumokat, plakátokat, kiadványokat, zászlókat és emléktárgyakat, amelyek a szervezet múltjából fennmaradtak. Enteriőr jelleggel látható a szervezet katasztrófavédelmi tevékenysége is a gyűjtemény egyik helyiségében, ahol a vörösiszap pusztítása idején kifejtett munkájukat is bemutatják.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben