A Szövetség – Televíziós családi vetélkedőt indítanak a Bibliáról

Létrehozás: 2011. október 28., 08:31 Legutolsó módosítás: 2011. október 28., 08:33

A SZÖVETSÉG című vetélkedő hetente kerül képernyőre 2012. január elejétől szombatonként,délutáni műsoridőben a Magyar Televízió 1-es csatornáján, adásonként 52 perces időtartamban. A sorozat a Könyvek könyvére, tehát a Bibliára és annak utóéletére, eszme- és művészettörténeti, zenei és irodalmi hatására épül. Forrás: aszovetseg.hu

A Szövetség című műveltségi vetélkedő sajtótájékoztatóját Cserháti Ágnes, az MTVA szóvivője moderálta,  Dr. Gloviczki Zoltán a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma helyettes államtitkára, Görög Athéna az MTVA gyermek- és ifjúsági műsorainak főszerkesztője, valamint Rosta Mária producer beszéltek A Szövetség jelentőségéről, az ifjúsági műsorok  fontosságáról  és magáról a vetélkedőről. Bemutatták a jelen lévő  műsorvezetőket, Feke Pált és Puskás Petit is.

A SZÖVETSÉG

televíziós családi műveltségi vetélkedő

I. Szellemi háttér

A Biblia az emberi kultúra egyik legrégibb és legnagyobb hatású alkotása. Kulturális, történelmi, erkölcsi, filozófiai és vallási értéke felülmúlhatatlan. Az egyetemes kultúra egyik erős alappillére, mely megtermékenyítően hatott és hat a későbbi korok minden művészeti ágára és a hétköznapokra mind a mai napig.  Elég csak a bibliai eredetű nevekre, szállóigékre, mondásokra gondolnunk, egyértelművé válik, hogy a Biblia vallástól, felekezettől és világnézeti hovatartozástól  függetlenül  jelen van életünkben, még ha nem is tudunk  róla. 
A SZÖVETSÉG című vetélkedőnk műveltségi tévésorozat, mellyel célunk egyrészt rávilágítani a Biblia meghatározó értékeire mindenki számára el- és befogadható, élvezetes, szórakoztató formában. 

Családok mérik össze erejüket és tudásukat. A csapatokat egy - egy 5 fős család: anya, apa és 3 gyermek alkotja. A gyerekek nem kötelezően saját, vér szerinti gyerekek: lehet unokatestvér, barát is. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a fiatal korosztály szereplése a műsorokban nagy hangsúlyt kapjon.

A SZÖVETSÉG hetente kerül képernyőre 2012. január elejétől szombatonként, délutáni műsoridőben a Magyar Televízió 1-es csatornáján, adásonként 52 perces időtartamban.

A kérdések, feladatok azokból az életünkbe is beépült alapvetéseket megfogalmazó bibliai történetekből indulnak ki, melyeket a művészet több ága is újra meg újra feldolgozott, biztosítva hogy az ismeretek, amikre rákérdezünk komplex műveltséget igényelnek. 

II. A játék menete

Minden adásban 2 családi csapat vetélkedik egymással. Az előzetes casting alapján az adás kezdetén a stúdióban mindig 20 csapat ül.  A játék egy villám-vetélkedővel kezdődik, mely eldönti, aznap ki kerül versenybe (az első epizódban 2 család). Akik nem kerülnek játékba, az adott adás nézői lesznek, de a következő adásban újra esélyük van játszani. A beugró kérdés mindig az aznapi történetre vonatkozik. Ezt követően az adásba kerülő 2 csapat tagjai fölállnak a maguk pultjához. A műsorvezető van a tér mértani közepén, mellette a két kivetítő. A 4 lehetőséges feletválasztós kérdések nemcsak szövegesen olvashatók, hanem - kihasználva a közszolgálati televíziók fantasztikus archívumának lehetőségeit, végre izgalmas formában tudjuk megjeleníteni a kvízkérdéseket is - az egyik kivetítő bejátszásokat is mutat.

A játék adásonként 3 fordulóból áll, fordulónként más-más típusú kérdésekkel. A játékot az a csapat nyeri, amelyik több pontot gyűjtött aznap. A vesztes csapattól elköszönünk, a nyertes csapat meghatározott pénzjutalomban részesül – valamint tovább játszhat a következő héten. (Ha akkor is nyer, újabb egységnyi pénzzel gyarapodik a továbbjutás mellett). 

A megszerezhető pontok mennyisége és fordulók kialakítása lehetőséget biztosít arra, hogy az eredmény az utolsó fordulóban  bármilyen nagy különbség esetén is megfordítható legyen, ezáltal a játék nem válik érdektelenné, hanem végig fenntartható az izgalom, és a nézők érdeklődése.

Az első és a harmadik forduló kérdéseit a témakörhöz kapcsolódó élő színpadi produkciók vezetik be. A játékban végig 2 segítő (Feke Pál és Puskás Péter) fokozza a hangulatot, és dolgoztatja meg a nézőket.

A SZÖVETSÉG kieséses szisztémájú tournament-játék, alkalmankénti pénznyereménnyel. Célunk egy olyan ember- és családközpontú televíziós vetélkedősorozat amely a legjobb vetélkedő-hagyományokat eleveníti fel.

A SZÖVETSÉG a klasszikus és modern ötvözete: misztikus és mítikus köntösbe öltöztetve tárja fel az emberi kultúra szerteágazó történetét, segítségül hívva az emberiség egyik legfontosabb kulturális “alapkövét”, a Bibliát, miközben minőségét, képi megvalósítását és színvonalát tekintve egyaránt arra törekszik, hogy nemzetközi szinten is egyedülálló és piacképes kezdeményezés legyen, mint eredeti, hazai gyártású, televíziós műsorkonstrukció. Megszólítjuk az  ifjúságot, a középkorúakat és az időseket is, tartalmas, igényes szórakozási alternatívát nyújtva a művelt, vagy csak kíváncsi, érdeklődő közönség számára. 

JELENTKEZZ!

Ha csak szép vagy, ne gyere!
De ha okos is vagy, és a családod is az, és szeretnétek sok pénzt nyerni, mert sok mindent tudtok, ha szívesen játszanátok egy új, bibliai alapokon nyugvó vetélkedőben, jelentkezzetek az M1 hamarosan induló  játékára,
e-mailben, az  aszovetseg@aszovetseg.hu  címen, 
üzenetrögzítős telefonon, a 061 480 1061-es,
vagy sms-ben a 06 30 387 3201-es számon.
A játékra 5 fős, családi csapatok jelentkezését várjuk október 17. és november 17. között. A csapatok összetétele 2 szülő (korhatár nélkül) és 3 gyermek (8 és 19 év közöttiek, a saját  gyermekeken kívül, lehetnek rokonok, barátok, szomszédok is)

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben