A Szakrális Művészetek Hetét ötödik éve rendezi meg az Ars Sacra Alapítvány

Létrehozás: 2011. szeptember 06., 12:32 Legutolsó módosítás: 2011. szeptember 06., 12:33

A Szakrális Művészetek Hete szeptember 17. és 25. között immár ötödik alkalommal kerül megrendezésre. Több mint ötven magyarországi helyszínen csaknem kétszáz különféle program várja az érdeklődőket, melyeknek – a többi fesztiváltól eltérően – nem a helye, hanem az irányultsága azonos. Valamennyi a művészetek nyelvén igyekszik kifejezni a mindennapi, evilági életen túlmutató szakralitás jelenvalóságát világunkban. Szöveg: Ars Sacra Alapítvány

A Szakrális Művészetek Hetét ötödik éve rendezi meg az Ars Sacra Alapítvány elkötelezett csapata évről évre egyre több programmal és egyre nagyobb érdeklődés mellett.

A fesztivál programjait, képző- és iparművészeti kiállításokat, különböző műfajú koncerteket, színházi, irodalmi előadásokat, tárlatvezetéseket a civil kezdeményezés egyik fontos sajátosságaként, ingyenesen látogathatja a nagyközönség.  

  • A fesztivál részeként a Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódó Nyitott templomok éjszakáján, 2011. szeptember 17-én, idén több felekezet számos  templomában este 8 órakor Liszt Ferenc egy-egy műve csendül fel közös eseményként, egyszerre határokon innen és túl, várhatóan mintegy 100 helyszínen. 
  • Budapest legnagyobb múzeumai – a Magyar Nemzeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Budapesti Történeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum – csatlakoztak a fesztiválhoz egy-egy szakrális tematikájú kiállítással és egy-egy koncerttel is (ezek szintén ingyenesen látogathatóak).  
  • A zenei kínálat is sokrétű: a budapesti Szent István Bazilikában a különböző egyházak kiemelkedő zenei együtteseit felvonultatva, közös zenei áhítatot tartanak, szeptember 18-án a zsoltárokra, mint közös kincsre fűzve fel a műsort. A fesztivál vendégei lesznek Sass Sylvia operaénekes, a Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraművész házaspár, Fülöp fiukkal együtt, Boldóczki Gábor trombitaművész, Oberfrank Pál színművész, Sebestyén Márta, a Gryllus testvérek, Lackfi János író-költő és sokan mások.  

A Fesztivált két sajtónyilvános esemény előzi meg. Szeptember 8-án 12 órakor sajtótájékoztatót tartanak a Magyar Nemzeti Múzeumban, ahol bemutatják a részletes és végleges programot a fesztivál tíz napjáról.

Szeptember 16-án, 15 órakor lesz a fesztivál ünnepélyes megnyitója a Magyar Nemzeti Múzeumban, amelyen köszöntőt mond dr. Csorba László főigazgató. Az eseményt megnyitja dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, közreműködik a Magyar Rádió Gyermekkórusa, Thész Gabriella karnagy vezényletével. 

A fesztivál kiemelt programjai

A Budai Várban

Kalyi Jag: Istenhez fohászkodó roma énekek, valamint az együttes hálaadó szentmiséje az elmúlt 20 évért Az együttes zsoltár feldolgozásokkal szolgál a szentmise alatt

– „Árnyék és Fény”– roma festők kiállítása az Örökség Galériában

„Vigilia” - Kárpáti Tamás Munkácsy díjas festőművész kiállítása

– a szentendrei IKON CSOPORT kiállítása (válogatás szakrális művekből),

– a brazíliai Shalom Katolikus Közösség színielőadása

– a dublini Palestrina kórus és az Ars Nova Énekegyüttes hangversenye  

szeptember 16. 18 óra

MásKép-p –  kiállítás a különböző fogyatékkal élők alkotásaiból a Pázmány Egyetem Információs Technológiai Karán. A kiállítás a művészeti alkotásokon keresztül bemutatja, hogy a fogyatékkal élők ugyanolyan problémákkal küzdenek, mint egészséges társaik. Közreműködnek: a Nemadomfel együttes tagjai és Napsugár Anna jeltáncművész. 

szeptember 17. 19 óra

Liszt: Missa Solennis – Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében, az eredeti próbák helyszínén, a Mátyás  templom Ének- és Zenekara előadásában 

szeptember 18. 15 óra

Egyházak közös zenei áhítata a Szent István Bazilikában (katolikus, református, evangélikus, zsidó és görög katolikus énekesek énekelnek). „Ne azt keressük, ami elválaszt, hanem ami összeköt.” (XXIII. János pápa) – a zsoltárok, közös alapként gazdag anyagot biztosítanak az öt résztvevő együttes műsorához. 

szeptember 19. 19 óra

Élő halak, nehéz kabátok – Lackfi János estje az Óbudai Társaskörben 

szeptember 20. 19 óra

Versenygyőztes zeneakadémisták kamara koncertje a SOTE Semmelweis Szalonban, Hámori József agykutató professzor bevezetőjével. 

Szeptember 20. 19 óra

Dante életéről szóló monodráma budapesti bemutatója Oberfrank Pál előadásában, a Barabás Villában 

szeptember 22. 19 óra

Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Sebestyén Márta előadásában – 15 Zsoltár a Néprajzi Múzeumban 

szeptember 23. 19.30

Liszt: Via Crucis – Klukon Edit és Ránki Dezső koncertje a Belvárosi Nagyboldogasszony templomban, ott, ahol e művet először bemutatták. A Család éve alkalmából a művészházaspár 16 éves különleges tehetségű fiuk is fellép, Fülöp egy kis meglepetésműsorral készül. 

szeptember 23. 19 óra

Szeretetnyelv – Irodalmi est a szerelemről

Kéri Kitty és Oberfrank Pál előadása a Csekovszky Árpád Művelődési Házban

szeptember 24., 19.30

„Az angyalok bűvöletében” – Sass Sylvia koncertje a Városmajori Jézus Szíve templomban 

szeptember 25. 18 óra

Boldóczki Gábor (trombita) és Szabó Teréz (zongora) koncertje a Budavári Önkormányzat aulájában.

A koncert előtt a brazil Shalom Közösség táncos előadása a Kapisztrán téren. 

19 óra

„Dícsérjétek az Urat” Záróünnepség az Iparművészeti Múzeumban, a Pro Musica leánykar hangversenye Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezényletével 

A Székelyudvarhelyi Ferences templom is várja az érdeklődőket!

Séta Székelyudvarhelyen: Forrásközpont – Kossuth utca, Városháza tér, történelmi városközpont
Fő látnivalók: Református templom, Szent Miklós-hegyi templom, Egykori vármegyeháza, Tamási Áron Gimnázium és Benedek Elek Gimnázium, Ferences templom. 

Az Ars Sacra Alapítványról 

A civil kezdeményezést 2007-ben indította útjára 3 lelkes nő. A Kulturális Örökség Napokhoz kapcsolódó Nyitott templomok éjszakája program eleinte fővárosi szintű, aztán országos rendezvénnyé nőtte ki magát, a 37 program 4 000 látogatót vonzott. Majd a nyitottságot látva, a művészet egyéb területeiről, sok esetben szándékosan profán helyszíneken, több magas színvonalú kortárs képző- és iparművészeti kiállítást, komoly és könnyűzenei koncertet, színházi, irodalmi előadást szerveztek, és még egy építészeti konferencia is megvalósult. Budapest legnagyobb múzeumait sikerült bevonni az együttműködésbe, saját felajánlásaikból kamara kiállítások, hangversenyek, keresztény szellemiségű előadások, beszélgetések születtek az impozáns helyszíneken.

Míg a rendezvény második évében néhány vidéki város csatlakozott a kezdeményezéshez – 6 településen összesen 8 000 látogatóval –, 2009-ben a főváros mellett 20 vidéki településen összesen 16 000-en vettek részt a programokon.

A SzMH mára határokon ível át, az elmúlt 4 év alatt összesen 82 helyszínen, 52 000 érdeklődő látogatta a fesztivál eseményeit.

Az Ars Sacra Alapítvány évről évre támogatásokból és pályázatokból, továbbá adományokból tudja megszervezni a Szakrális Művészetek Hetét. Gyakran a fellépő művészek lemondanak tiszteletdíjukról, az intézmények térítésmentes helyszíneket biztosítanak.

A fesztivál a  hagyományőrzés és értékmentés mellett fiatal alkotók és előadó művészek bekapcsolásával a jövő szakrális nyelvének megalkotását, továbbá a különböző művészeti ágak közötti szekularizáció megszűntetésével, a párbeszéden keresztül, egy mai egyházművészeti nyelv kialakítását is céljának tekinti.

A különböző művészeti ágak legkiemelkedőbb képviselői mellett roma művészek és fogyatékkal élők bevonásával új kulturális területeket hívnak meg az együttműködésre.

A szervezők ismét nagy munka előtt állnak: tovább szándékoznak vinni ezt a kezdeményezést, amely az európai keresztény művészeti hagyományokat a mai ember számára érthetően teszi közkinccsé, és amely a párbeszéd jegyében szólítja meg a művésztársadalmat, bevonva a nagy történelmi egyházakat – katolikus, evangélikus, református, zsidó – az együttműködésbe. Mindezt azzal a meggyőződéssel teszik, hogy a művészet mindnyájunkat megérintő egyetemessége, a benne rejlő szépség által segít csökkenteni a távolságokat, és különbözőségeket, közelebb hoz minket egymáshoz, és összeköti az eget a földdel.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben