A sokoldalú hangszer

— Felvéve: , , ,
Létrehozás: 2009. május 05., 13:49 Legutolsó módosítás: 2009. május 05., 13:50

Debrecen – Tavasszal jelent meg Kovács Szilárd orgonaművész a Megtestesülés templom orgonája című CD-je, mely által bepillantást nyerhetünk a templom zenei életébe és a debreceni orgonistaképzés sokoldalúságába. A Nagytemplom az istentiszteletek mellett lehetőséget nyújt debreceni és más, vidéki orgonisták bemutatkozására is. Forrás: kultura.hu

A debreceni Nagytemplom új orgona-bemutatója is egyben a lemez, melyen J. S. Bach: d-moll Toccata és fúga (BWV 565), Liszt Ferenc híres B.A.C.H. Prelúdium és fúga című közismert darabjain kívül a 2008-ban felfedezett, eddig lemezen meg nem jelent Bach: Wo Gott der Herr nicht bei uns halt című korálra írt korálfantázia is hallható. Az előadóművész saját műveit is megszólaltatja, többek között a Prelúdium, korál, és fúga barokk stílusban című darabot, valamint A fényes Nap immár elnyugodott című meditációt.

Kovács Szilárd 2001-ben szerzett orgonaművész, -tanári diplomát a Debreceni Egyetem Konzervatóriumában Karasszon Dezső zenei irányítása alatt, majd két év múlva ugyanitt zeneelmélet tanári oklevelet. Közben egyházzenéből is lediplomázott a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán. 2006 és 2008 között posztgraduális tanulmányokat folytatott a Bécsi Zeneakadémián Martin Haselböck orgonaosztályában. 2000-től több nemzetközi mesterkurzus aktív résztvevője (Szathmáry Zsigmond, Douglas Bush, Gárdonyi Zsolt, Wolfgang Seifen, Hans Haselböck). Legkiemelkedőbb zenei eredménye az 1999-ben Budapesten megrendezett Liszt Ferenc Nemzetközi Orgonaverseny III. díja (II. díjat a zsűri nem adott ki) így ő volt a legeredményesebb magyar versenyző. 2002-ben és 2003-ban Fischer Annie ösztöndíjat kapott, 2007-ben pedig elnyerte a Debrecen kultúrájáért díjat. Aktív koncerttevékenysége mellett a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar oktatója és a debreceni Megtestesülés templom orgonistája.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben