A sárospatakiak újabb könyvritkaságokat szeretnének visszakapni

— Felvéve: , , , ,
Létrehozás: 2011. január 06., 09:24 Legutolsó módosítás: 2011. január 06., 09:26

Sárospatak – A sárospataki református nagykönyvtár második világháborúban elhurcult ritkaságainak újabb köteteit, köztük az úgynevezett Lengyel Bibliát szeretné visszakapni Magyarország Oroszországtól, ez az ott őrzött kötetek egyik legértékesebbje. Forrás: MTI

A ritka sárospataki könyvek 1945-ben tűntek el egy budapesti kereskedelmi bank trezorjából, ahová a világháború pusztítása elől menekítették. A nyolcvanas évek második felében bizonyossá vált, hogy a pótolhatatlan egyházi és történelmi kötetek a Szovjetunióban, a Nyizsnij Novgorod-i könyvtárban porosodnak.

Hörcsik Richárd, a parlament európai ügyek bizottsága elnöke felidézte, hogy hosszas szakmai és diplomáciai egyeztetések után 2006-ban mintegy 136 könyv, ősnyomtatványok, dokumentumok kerültek vissza a sárospataki könyvtárba, a ritkaságokat Vlagyimir Putyin akkori orosz elnök a Magyar Nemzeti Múzeumban adta át egy kiállítás keretében.

Számos kötet azonban akkor Oroszországban maradt, közöttük az úgynevezett Lengyel Biblia (sárospataki kódex), amely a lengyelek egyik legértékesebb írásos nyelvemléke.

Magyarország nem tett le arról, hogy ezt a bibliát, és a még orosz könyvtárakban maradt több más könyvet is visszakaphassa. Erre jó esélyt nyújt a közelmúltban megalakult Magyar-Orosz Fórum, amelynek keretében az orosz restitúciós törvénnyel összhangban egyeztetni szeretnénk az orosz partnerrel – mondta Hörcsik Richárd, aki egyúttal a Fórum magyar elnöke.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben