A nagyváradi ortodox teológia kórusáa ad hangversenyt Budapesten

Létrehozás: 2011. június 23., 09:42 Legutolsó módosítás: 2011. június 23., 09:43

Budapest – Bizánci és ortodox hangok címmel ad koncertet a Psalmodia Varadiensis, a Nagyváradi Tudományegyetem ortodox teológiai fakultásának vegyeskara pénteken a Budapesti Román Kulturális Intézetben. Forrás: MTI

A 25 tagú kórus, amelyet Mihai Brie vezényel, 2007-ben alakult, s azóta számtalan koncertje volt Romániában, de föllépett Magyarországon, Ausztriában és Németországban is vallási ünnepeken, fesztiválokon és civil rendezvényeken – mondta el az MTI-nek Bartha Csaba, a román intézet igazgató-helyettese.
Programjuk igen változatos: az ortodox egyházi, liturgikus énekek mellett klasszikus szerzők műveit és népdalokat is előadnak. Tavaly novemberben szerepeltek Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban a Régi román üvegikonok Erdélyből című kiállítás megnyitóján.
2009-ben a Psalmodia Varadiensis Gyulán, az ország egyetlen román ortodox műemléki templomában énekelt azon a liturgián, amikor 10 éves évfordulóját ünnepelték, hogy Gyula a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöki székhelye lett és szertartáson iktatták be Sofronie Drincecet, az első román ortodox főpapot – tette hozzá Bartha Csaba.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben