A Jan Kollár lelkét lángra gyújtó gyufa – Új stílusban mutatkozott be a EOM a Múzeumok Éjszakáján

Létrehozás: 2011. június 26., 02:31 Legutolsó módosítás: 2011. június 28., 13:26

Budapest – Az Evangélikus Országos Múzeum – ha csak egy éjszaka erejéig is, de – szakított a komoly stílussal és könnyed, kreatív és szerethető módon csábította a látogatókat a felfedezésre. Szöveg és fotó: Kiss Tamás, fotó: Morva Judit

Az elmúlt hetekben valóban változatos arcait mutatta a látogatóknak az EOM. A hamarosan felújítás és bővítés miatt bizonytalan időre bezáró múzeum szubjektív zenés tárlatvezetésekkel búcsúztatta állandó kiállítását, majd az Insula Lutherana és a 200 éves gyülekezet történetét bemutató időszaki kiállítást rendezett.

A múzsák evangélikus kertje idén is csatlakozott az immár kilencedik alkalommal megrendezett Múzeumok Éjszakájához. A sok százezres tömeget megmozgató rendezvény különleges alkalom minden múzeum számára, hogy olyanokat is a kiállítótermekbe szólítson, akik esetleg nem, vagy csak ritkán jutnak el azokhoz karnyújtásnyira található csodákhoz, amiket tárlataik rejtenek. Ezt, mint lehetőséget ismerte fel múzeumunk, amikor a zárás előtti hónapok ideiglenes tárlatát mutatta be, kicsit könnyedebb, interaktívabb formában.

Maga a kiállítás többségében a hétköznapokban megtekinthető anyagból állt, de kiegészült néhány többé és néhány kevésbé egyértelmű „kakukk-tojással”, amiknek a felkutatása érdekében olyanok is elmélyült lelkesedéssel böngészték végig a vitrineket, akiket máskor bevonszolni is nehéz lett volna a sok régi rajz, festmény, hímzés és úrvacsora-készlet közé.

A múzeum programjait számos változatos rendezvény egészítette ki, a budapesti evangélikus templomokat bemutató fotókiállítástól a templom-bemutatón át zongora, fúvós és orgona koncertekig. Öveges professzor híres kísérleteitől, a mesejátszóházon és borkóstolón keresztül a szabad kőművesképzésig igazán méltó és változatos programokkal várta a Deák tér a látogatókat. 

Kiss Tamás fotói:

Morva Judit képei: 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben