25 esztendős a Pannonhalmi Főapátság orgonája

Létrehozás: 2010. április 05., 14:29 Legutolsó módosítás: 2010. április 05., 14:30

Pannonhalma – Az idei esztendőben a Pannonhalmi Főapátság templomának orgonája 25 esztendős. Az ünnepi esztendő első hangversenye április 5-én, 15.30 órakor lesz. Forrás: kultura.hu

1980-ban dr. Szennay András főapát úgy döntött, hogy a Bencés Rend a bazilika számára új orgonát építtet. Erre azért volt szükség, mert a régi orgona belső szerkezetei elhasználódtak, a hangszer sem a liturgia szolgálatában, sem az orgonakoncerteken nem működött megbízhatóan. Az új orgona tervezésére dr. Szigeti Kilián, európai hírű bencés organológus kapott megbízást. A hangszer megépítését a budapesti Aquincum Orgonagyártól rendelte meg a rend. Szigeti 1981 karácsonyán bekövetkezett váratlan halála kissé megakasztotta az orgonaépítés folyamatát. 1982-ben a Műemléki Felügyelőség kívánságára új homlokzati terv készült, de az orgona hangképe (diszpozíciója) lényegében változatlan maradt. Az orgonaépítés további menetét Trajtler Gábor és  dr. Áment Lukács orgonaművészek felügyelték.    

A hangszer három manuálos, pedálos, 41 regiszteres, csúszkaláda rendszerű szélládákkal, mechanikus billentyű- és elektromos regisztertraktúrával rendelkezik. A regisztrálás megkönnyítésére elektronikus Setzer-kombinációt építettek be.    

Az új orgona 1985 őszén készült el, felszentelésére 1985. december 7-én került sor. Az orgonaavató koncerten Gergely Ferenc, a budapesti Zeneakadémia professzora, Trajtler Gábor és Áment Lukács orgonaművészek szólaltatták meg az új hangszert.

Kiss Zsolt orgonahangversenye:

J. Pachelbell: Christ in Todesbanden
J.S.Bach: D-dúr prelúdium és fúga BWV 532
              e-moll szonáta BWV 528
Liszt F.: Weinen, klangen,sorgen,zagen
C. Tournemire: Victimae paschali laudes
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben