„Igenis lehet zenével hidat építeni” – Mága Zoltán több ezer ember szemébe csalt könnyet

Létrehozás: 2009. augusztus 24., 11:40 Legutolsó módosítás: 2009. augusztus 24., 11:44

Budapest – Útjára indult Mága Zoltán 100 templomi koncert című nagyszabású, ingyenes jótékonysági koncertsorozata, amit egyben integrációs programjának is vall a hegedűművész. Mága Zoltán célja, hogy hidat építsen a kisebbség és a többség között, valamint segítse a szegényeket, s ennek első lépéseit már meg is tette kedd este a Szent István Bazilikában több ezer ember előtt. Forrás: stop.hu / Borsos Zsuzsi

„Igenis lehet zenével hidat építeni” – Mága Zoltán több ezer ember szemébe csalt könnyet

Mága Zoltán

„Minden alkalommal, amikor önzetlenül adunk, számunkra is tágasabbá válik a világ” – így gondolja ezt Mága Zoltán is. Több ezer ember gyűlt össze kedd este a Szent István Bazilikában, hogy részt vegyen a hegedűművész 100 templomi koncert című nagyszabású jótékonysági koncertsorozatának megnyitóján. A közönség soraiban egyaránt helyet foglaltak gyerekek, egyetemisták, fiatalok és az idősebb korosztály, egymás mellett a kisebbség és a többség.

Mága Zoltán – mint ahogy arról a STOP korábban beszámolt – példamutató célt tűzött ki maga elé: hidat szeretne építeni a kisebbség és a többség közé, s emellett jótékonykodik, segíti a rászorulókat.

Az ünnepélyes megnyitón a hegedűművész mellett vendégművészek is támogatták a nemes célt: Fischl Mónika, Bándi János, Frankó Tünde és Nemcsák Károly produkciója is emelte az est színvonalát.

„Életem egyik legszebb koncertje volt. A legnagyobb megtiszteltetés számomra az, hogy Magyarország első számú közéleti személyisége, Erdő Péter bíboros is megjelent az eseményen és végigülte a csaknem háromórás koncertet, úgy, hogy ő fél óránál tovább sehol sem szokott maradni. Olyan volt mintha a pápának hegedültem volna, s minden álmom az, hogy egyszer előtte is játszhassak. Közel háromezer meghívott, zeneszerető ember jött el és ünnepelt együtt. Nagyon megható volt az egész és a könny is többször kicsordult a szememből” – mesélte a STOPnak Mága Zoltán, aki közel hatmillió forint értékű adományt osztott szét ezen az estén.

A koncerten ott volt az a két éves kislány, akinek az egyik szemét már el kellett távolítani a rák miatt, s most a másik szemét is megtámadta a betegség, s a család nagyon nehéz körülmények között él. A hegedűművészhez által támogatott nagycsaládosok is elmentek a megnyitóra, akik Down-kóros gyerekeket nevelnek Mága Zoltán egyébként azt a kislétai kislányt is segíti, akinek édesanyját megölték: művésztársaival ösztöndíjat juttatnak a gyermeknek.

Mága Zoltán az olaszliszkai áldozat, Szögi Lajos családjáról sem feledkezett meg. A legnagyobb adományát azonban Kozma Imre atyának, a Máltai Szeretetszolgálat Elnökének adta át: egy újraélesztő gépet és 1 millió forintot ajánlott fel a kórháznak.

„Kozma Imre atya is boldog volt, de a koncert végén sírva jöttek oda az idősebbek és megköszönték a koncertet. 100 templomi koncert címmel indult a jótékonysági koncertsorozat, de remélem 1000 alkalom lesz belőle, és bízom abban, hogy éveken át tudom majd folytatni. Most nincs pihenés: legközelebb Szolnokon játszunk, ide is több ezer embert várunk, s helyieknek, beteg gyerekeknek ajánljuk fel a bevételt. Majd játszom a debreceni és a budapesti zsinagógában, a Szegedi Dómban, az Esztergomi Bazilikában és természetesen kisebb falvakba is elmegyünk, hogy azoknak az embereknek is örömet szerezzünk és segítsünk a rászorulókon” – magyarázta Mága Zoltán, aki rengeteget játszik külföldön, s évekkel ezelőtt tett ígéretet az Úrnak és magának, hogy amit ott megkeres, mind adományozás céljára fordítja.

„Nem titkolt szándékunk volt művésztársaimmal együtt, hogy a jótékonysági koncertsorozattal egyben az integrációból is felvállaljunk egy kis részt. Több ezren békével, boldogan jöttek el a Bazilikába és nem nézték azt, hogy kinek milyen a származása. Azt gondolom, hogy ez abszolút bizonyíték arra, hogy igenis lehet zenével hidat építeni a kisebbség és a többség közé.”

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben