2010-ben is Jobb velünk a világ!

Létrehozás: 2010. november 16., 12:12 Legutolsó módosítás: 2010. november 16., 12:12

Immár harmadik alkalommal rendezik meg november 21-én a Papp László Sportarénában a nagyszabású Jobb velünk a világ! koncertet. Forrás: Magyar Kurír

A Jobb velünk a világ! rendezvénysorozat bebizonyítja, hogy a hátrányban élők és a sérültek is képesek arra, hogy példát mutassanak a társadalomnak. A harmadik alkalommal megrendezésre kerülő koncert 2010-es fellépői a fogyatékos emberekből álló Nemadomfel Együttes, a Quimby, a Csík Zenekar és a Kiscsillag együttes. Az este érdekesség, hogy a zenekarok nem csak önállóan, de a sérültekből álló Nemadomfel Együttessel közösen is színpadra lépnek. A november 21-ei Budapest Sportarénában megrendezésre kerülő jótékonysági koncert célja egy olyan referencia értékű lakóotthon létrehozása sérült emberek számára, amely modern környezetvédelmi technológiákat felhasználva passzívházként tud működni. E technológiával megépülő lakóotthon létrehozásával az első passzívház közintézmény kezdené meg működését Magyarországon. A koncert teljes bevételét a lakóotthon (passzívház) létrehozására fordítják.

Az elmúlt két évben szervezett Jobb velünk a világ! rendezvényein összesen 17 millió forint adomány gyűlt össze, melyből felújításra került Böjte Csaba ferences rendi szerzetes nevével fémjelzett csíksomlyói árvaház, mely 120 fiatal lakóhelyét biztosítja, s elindult Szendrőládon egy a roma gyerekek felzárkózását segítő családi nevelést kiegészítő otthon is.

További információ:
www.jobbvelunkavilag.hu

* * *

Nemadomfel Együttesről
Értelmileg akadályozott előadók hozták létre az együttest 2004-ben azért, hogy saját erejüket és tehetségüket latba vetve küzdjenek az előítéletek leépítéséért, a társadalmi empátia növeléséért. Első lemezük 2005-ben, második 2007-ben jelent meg az EMI gondozásában. Azóta a zenekar életéről Álomturné címmel többszörös díjnyertes film is készült. Az együttes tagjai pedig 2006 decemberében – az esélyegyenlőségért végzett munkájukért – miniszteri kitüntetést kaptak.

A lakóotthonokról
Az 1990-es évekig a sérült embereket általában több száz fős, a települések határain kívül eső intézményekben látták el, jelentős mértékben megfosztva őket a társadalmi részvételtől. Ebben az időben kezdődött el a „kitagolás” folyamata, melynek célja, hogy a sérült emberek kis közösségekben lakóotthonokban éljenek, hasonlóan a társadalom többi tagjához. A lakóotthon fogyatékos felnőttek lakhatását szolgáló lakás vagy ház. A berendezés és a lakókörülmény teljes mértékben igazodik a helyi közösség és település normáihoz. Optimális esetben az együttlakók létszáma nem haladja meg a nyolc főt, de maximum 12 fő lakik együtt. A lakóotthon személyre szabottan a legteljesebb mértékben támogatja az önálló életvezetés lehetőségét, adott esetben a fogyatékosság mértékének függvényében, a konkrét igényeket figyelembe véve biztosítja a rendszeres, de többnyire alkalmi jellegű segítségnyújtást.

A passzívházról
A passzívház olyan épület, amelyben a kellemes belső klíma – télen és nyáron is – jellemzően külön fűtési és hűtési rendszer nélkül biztosítható. Ez több tényezőnek is köszönhető, amelyek együttes hatására alakul ki ez a belső állapot. A passzívház kiváló hőszigeteléssel rendelkezik a térelhatároló szerkezetein – falak, padlók, tetők, ablakok – így hővesztesége minimális egy hagyományos családi házzal szemben. A hőveszteség csökkentése nem csak a vastag hőszigetelés felhasználásával érhető el, hanem hőhídmentes és légtömör szerkezet kialakításával, valamit az épület energiaháztartásának építészeti tervezés közbeni figyelembe vételével, amelybe belejátszanak a passzív energiaforrások, mint az üvegezett felületeken keresztül beérkező napsugárzás, a háztartási gépek, valamint a lakók által leadott hő. Az így keletkezett hőveszteség olyan minimális, hogy annak pótlásához nincsen szükség külön fűtési elosztórendszer kialakítására, hanem a fennmaradó minimális fűtési energiaigényt az egyébként is meglévő szellőztetőrendszeren keresztül lehet biztosítani.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben