Visszaszámlálás: Az egyház, a kultúra és a politika prominens személyiségeit várják a Második Ökumenikus Egyházi Napokra

Létrehozás: 2010. május 12., 08:03 Legutolsó módosítás: 2010. május 12., 08:05

München – 2010. május 12-én kezdődnek Münchenben a Második Ökumenikus Egyházi Napok rendezvényei, amelyre mintegy százezer látogatót várnak. Egyházunk vezetői is részt vesznek az ötnapos találkozó egy-egy fórumán. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Igazságos gazdasági modellek, klímavédelem és békestratégiák – a jövő izgalmas kérdéseivel foglalkozik a 2010. május 12. és 16. között megrendezésre kerülő nagyszabású rendezvény, amelynek öt napján a politikai, gazdasági, kulturális és egyházi élet neves személyiségei is részt fognak venni. A válság, a háború és béke, a kultúrák, vallások és egyházak egymásmellettisége is foglalkoztatja majd az egybegyűlteket. 

Magyar evangélikusok a találkozón

Ahogyan arról már egyik korábbi cikkünkben beszámoltunk, a bajor-magyar evangélikus egyházi kapcsolatok révén Magyarországról mintegy ötven fő utazik ki, akik között lesznek, akik zenélnek, mások pedig igazi magyaros ételeket fognak főzni, sőt fórumbeszélgetésekre is meghívást kaptunk.

Információink szerint dr. Fabiny Tamás külkapcsolatokért felelős evangélikus püspök a régi városháza épületében bibliatanulmányt tart majd Noéról 1Móz 9,12-17 alapján.

Prőhle Gergely országos felügyelő Szolidaritás – Kívánság vagy valóság címmel pedig fórumbeszélgetésen vesz részt, amelyen beszélgetőtársa lesz dr. Georg Cremer, a freiburgi Német Caritas Szövetség főtitkára, dr. Ingo Friedrich az Európai Gazdasági Szenátus- és Heide Rühle pedig az Európai Parlament részéről.

Pécsről egy 20 főből álló gospel kórus megy, akik többek között a nyitóest programjában, az „Abend der Begegnung”-ban kapnak szerepet, valamint Schrobenhausenben egy gyülekezeti napon lépnek fel. A főzőcsapat magyaros ételeket fog bemutatni. A 10 főből álló team 600-700 embernek fog egyszerre főzni.

Végh Szabolcs és a budapesti Credo együttes tagjai is a fellépők között vannak és látogatóként kiutazik D. Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök is. 

A nyitó istentisztelet prominens vendégei

A május 12-én megrendezésre kerülő nyitó istentiszteleten a szövetségi elnök, Horst Köhler, a bajor miniszterelnök, Horst Seehofer (CSU) és a müncheni főpolgármester, Christian Ude (SPD) is üdvözlő szavakkal köszöntik majd az embereket. A szövetségi kancellár asszony, Angela Merkel (CDU) az ökumenikus rendezvényen előadást fog tartani Reménység a bizonytalanság idején – Van a társadalmi összetartozásra valamilyen modell? címmel. 

Mennyi egyház kell?

Számos szövetségi miniszter fog a Kirchentagra ellátogatni, így a német belügyminiszter, Thomas de Maizière (CDU) például a Németországi Protestáns Egyház (EKD) Tanácsának elnökével, Nikolaus Schneiderral fog beszélgetni a „Mennyi egyház kell Németországban? címmel.

Kabinetbeli kollégája, a német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble (CDU), az EKD egykori vezető püspökével, a nyugdíjba vonult Wolfgang Huberrel és a müncheni érsekkel, Reinhard Marx ül egy asztalhoz, hogy a pénzügyi világ etikájáról tárgyaljanak.

Az egészségügyi miniszter, Philipp Rösler (FDP) a családokról, az oktatási miniszter asszony, Anette Schavan (CDU) pedig az őssejt-kutatásról fórumozik majd.

Tiszteletét teszi majd a rendezvényen az Egyházak Világtanácsának főtitkára, a norvég dr. Olav Fykse Tveit, aki 349 tagegyház üdvözletét tolmácsolja majd. Programjáról ITT olvashat részleteket.

Két központi rendezvény is lesz a gyermekek és fiatalok ellen elkövetett erőszakos cselekedetekkel kapcsolatban. Egy szakértői körben pedig a családban való szexuális visszaélésekről lesz szó, és mindenféle szervezet képviselői vitáznak a témáról.

Münchenbe látogat majd a berlini Canisius-Kollégium rektora, Klaus Mertes jezsuita atya is. A kollégium akkor kapott óriási sajtóvisszhangot a németeknél, amikor kirobban a német pedofil botrány. A történt esetekről folyó beszélgetésben részt vesz majd a szexuális visszaélési ügyek kivizsgálásával katolikus részről megbízott trieri püspök Stephan Ackermann és állást foglal majd a bajor igazságügy miniszter asszony, Beate Merk (CSU) is.

A protestáns egyház vezetői, így Nikolaus Schneider elöljáró, és a vendéglátó Johannes Friedrich mellett nagy figyelem összpontosul a februárban lemondott Margot Käßmann fellépésére is. 

250 kulturális program

A tervezet szerint 250 zenei csoport, színi társulat lép fel és kisebb művészeti megmozdulások is lesznek. Az egyik érdekesség, hogy Nina Hagen énekesnő is előad majd az Isten megtapasztalásáról, valamint a korábbi futballjátékos, Steffi Jones is beszélgetést folytat az EKD világi vezetőasszonyával, a Zöldek parlamenti képviselőjével, Katrin Göring-Eckardttal (Grüne). A találkozások estéjén (Abend der Begegnung) a bajor folklór képviselői is szerepelnek.

Szuperlatívuszok a megnyitón

A nyitó istentiszteletre összesen 400.000 vendéget várnak a szervezők. 12 fúvószenekar fogja kísérni a látogatók seregét a Theresienwiesén, a belvárosban. A mezőn már felállították azt a 18 méter magas, 15 tonnás keresztet, amely az összejövetel szimbóluma lesz.

A müncheni Odeonsplatz nevű téren pedig hatalmas ortodox vesperást tartanak pénteken. Mintegy ezer asztalt állítanak fel, ahol a hívek együtt törhetik meg a kenyeret, imádkozhatnak és énekelhetnek. 50 ezer papírszék lesz bevetésben az alkalmon, amelyeket később a müncheni vásárcsarnokban és az ifjúsági centrumokban is felhasználnak majd ülőalkalmatosságként. 

További információk a programról: http://www.oekt.de

Kapcsolódó kérdésünk:

A müncheni egyházi napokon végül katolikusok és protestánsok nem vesznek közösen úrvacsorát. Ön szerint jó lenne, ha a különböző felekezetek tagjai együtt járulhatnának az Úr asztalához?

Szavazzon!

http://www.evangelikus.hu/szavazasok/koezoes-urvacsora

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben