„Vándorúton Jézussal” – Az idei Napvető-tábor apropóján beszélgettünk Kelényi Zsolttal

Létrehozás: 2010. június 30., 12:52 Legutolsó módosítás: 2010. június 30., 12:57

2010 augusztusában immáron 14. alkalommal lesz Napvető – országos evangélikus gyerektábor Piliscsabán. Kelényi Zsolt táborvezetőt kérdeztük a tábor előkészületeiről, témájáról és a részvétel módjáról. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

– Hogyan indult ez a táborkezdeményezés? Te hogyan kapcsolódtál a tábor szervezésébe?

– Az első országos evangélikus gyerektábort Csoszánszki Márta szervezte meg 1997-ben, engem 2001-ben Balog Eszter hívott meg, hogy segítsek a gyerektábor szervezésében. Ez szám szerint az ötödik volt a sorban, azóta vagyok benne a csapatban. 2006 óta vezetem a tábort. A helyszín kezdetben Telekgerendás, majd Keszőhidegkút volt, és az ezredfordulón költöztünk át Piliscsabára, a Béthel Missziói Otthonba. Ez a csodálatos, természetközeli és gyerekbarát hely, azóta elválaszthatatlan eleme lett a táborunknak, melyet Varga Gábor és felesége, Zsuzsa tartanak gondosan rendben. A kezdeti 25-30-ról mostanra 70-80 fősre duzzadt fel a létszámunk, amivel párhuzamosan a szervezői csapat létszáma és a tábori programok mennyisége is növekedett.

– Kik vesznek részt a szervezésben?

– A teológusok mellett szinte minden tanulmányi területről érkező fiatal megfordul a csapatban: pszichológus, biológus, jogász, óvónő, tanítónő, magyar szakos, műszaki menedzser, közgazdász, kertészmérnök, akik évről évre mindig hozzáadtak valami újat a tábor tartalmához, programjához, a szervezői közösséghez. Egy idő után a szervezői csapat sokszínűsége kifejezett céllá vált, hiszen így tudjuk egy most már 70-80 fősre növekedett gyerektáborban felmerülő feladatokat optimálisan elosztani, nem beszélve arról, hogy a sokszínűség a táborszervezői közösségnek is hihetetlen erőt ad. Egy erős, elkötelezett közösség munkája pedig meghozza a gyümölcsét a gyerekekkel folytatott munkában.

És konkrétan kik ezek a szervezők?

Lelki vezetőnk idéntől Kovács Áron lelkész lesz, a szülőkkel való kapcsolattartást Pellionisz Petra végzi, a pénzügyekért Horváth Márti felelős, az adminisztrációs ügyek Jenei Anna területe. Legrégibb szervezőtársam Zsoldi-Nemes Ildikó, akivel nyolcadik éve táboroztatok, Zsoldi Lajos és Keveházi D. Sámuel negyedik éve, Inotai Dóri harmadik éve, Bonnyai Zsuzska, Jagyugya Erik és Frenyó István tavaly óta szervezőtársak. Endreffy Korni, Nemes Anikó, Komáromi Benedek és Malík Matyi idéntől lettek táborszervezők. És persze nem szabad megfeledkeznünk Pál Mariettáról és Huszák Zsoltról, a Gyermek- és Ifjúsági Osztály referenseiről, akik számunkra a hátteret biztosítják évről évre.

– Miért éppen Napvető lett a neve ennek a tábornak?

– Körülbelül két éve döbbentünk rá arra, hogy akarva-akaratlanul az országos gyerektábornak kialakult egy jellegzetes, egyedi karakterisztikája. Szerettük volna megfoghatóvá tenni azt az érzést, amivel a gyerekek évről évre hazamennek a táborból. Hónapokig törtük a fejünket, míg végül egyik kiváló teológusunk, Fekete Gy. Viktor ötletét megszavazva felvettük a Napvető nevet. Viktor grafikus is egyben, így emblémánk megtervezésére is őt kértük fel.

– Mi a „hitvallásotok” ebben a táborban?

– Hitvallásunk szerint célunk, hogy az áhítatok által, valamint a különböző lendületes programokon, izgalmas bibliai játékokon és kreatív feladatokon keresztül a gyerekeket megismertessük a Világ Világosságával, Jézussal, hogy ők maguk is tovább sugározhassák majd ezt a világosságot a környezetükben élők felé. Mivel sokuknak ez az első találkozása az egyházzal vagy akár magával Jézussal, így különösen fontosnak tartjuk, hogy a krisztusi missziói parancsnak a legnagyobb szeretetben feleljünk meg. Ez a találkozás pedig felejthetetlen élmény a vezetőknek és a gyermekeknek egyaránt. Ezt fejezi ki emblémánk, a sugárzó, élettel teli napocska, amely mögött a háttérben ott van a biztonságot nyújtó keret, azaz a gondos előkészítő munka. A lelkesedés és gyerekszeretet előkészítő munka nélkül sokszor az adott program kudarcához vezet, amely a gyerekeket elkedvetleníti, nem jönnek következő évben, a szervezőknél pedig megcsömörlöttséghez vezet, és így elveszíthetjük a tehetséges és lelkes fiatalokat. Éppen ezért nem engedhetjük meg magunknak a középszerűséget, hiszen, mint említettem, sok gyereknek ez az első találkozása az egyházzal. Ezért olyan hitbéli és programokon megélt élményt kell tudnunk számukra biztosítani, amelynek lendülete sokáig kitart, és arra ösztökéli őket, hogy részt vegyenek más egyházi táborokban, rendezvényeken, elmenjenek a gyülekezeti hittanórára, ha még nem jártak oda előtte.

– Idén mi lesz a fő témátok?

– Az idei Napvető tábor címe: Vándorúton Jézussal, az út szimbólumát helyeztük középpontba, erre a gondolatkörre fűztük fel programjaink tematikáját. Ez az út, utazás a bibliai történetekben, az irodalmi művekben, a műalkotásokban is régtől fogva megjelenő jelképe a fejlődésnek, változásnak, egyszerre szimbolizálhatja egész életünket, egy életszakaszunkat, vállalkozásainkat vagy akár egy valós utazást is. A gyerekek számára szemléletesen, a mesék nyelvén fejezhetők így ki érzések, gondolatok, üzenetek; a képzeletbeli utat jelentheti számukra az eddigi életük, iskolájuk vagy bármilyen konkrét utazás, mint a mi táborunk is. A reggeli és esti áhítatokon valós és lelki útjaink örömeit és nehézségeit járjuk körbe, minden alkalommal párba állítva a lehetőségeket a veszélyekkel. Átgondoljuk, milyen érzéseket kelt, és hogyan érdemes útra kelni, de foglalkozunk azzal is, hogy ugyanakkor sokszor elkeseredésünkben inkább világgá mennénk. Lelki és valós útjainkon segítőtársakra lelhetünk, azonban óvatosnak kell lennünk az útonállókkal szemben; továbbhaladva pedig különböző próbáknak, kihívásoknak kell megfelelnünk, miközben folyamatosan kísértések csábítanak, amelyek letéríthetnek az útról. Ekkor könnyen útvesztőbe kerülhetünk, de bízunk benne, megtaláltatunk Jézus által. Végül pedig megbeszéljük, hogyan tudunk, és miért érdemes, milyen jó is Jézussal járni útjainkat. Az áhítatok, és azokat követő kreatív hittanórák, a Kupaktanácsok jelentik a nap legfontosabb részét. Itt 8-10 fős csoportokban dolgozzuk fel az aznapi témát sokféle módszerrel megközelítve: játékok, beszélgetések és drámafoglalkozások váltják egymást a foglalkozáson.

– Hogyan néz ki egy nap? Milyen programok vannak még a táborban?

– Negyed nyolckor kelünk, majd egy frissítő reggeli torna után megreggelizünk. Ezek után minden gyerek kitakarít a szobájában, ugyanis van egy egész tábort átfogó versenyünk, melynek fontos eleme a szobapontozás. A folyamatos együttműködésen felül a gyerekek megtanulják, hogy milyen fontos a közvetlen környezetüket rendben tartani. A délelőttöt a bibliai totó nyitja, majd ezek után következik a már említett áhítat és Kupaktanács. A délelőttöt a kis csapatok közös felkészülése zárja, ahol a tábor végén tartandó Ki mit tud? versenyre készülnek egy produkcióval. Az ebéd utáni három óra a kikapcsolódásé, amikor lehetőséget teremtünk a gyerekeknek a szabadidő értelmes és tartalmas eltöltésére különböző fakultatív programokon keresztül: a Kézműves Palotában batikolhatnak, nemezelhetnek vagy éppen gyurmafilmet készíthetnek; de lehetőségük van sportszereket kérniük, csoportokban megmozgató játékokat játszani vagy éppen uszodába, focizni menni a vezetőkkel. Ha valaki gondolkodtatóbb kikapcsolódásra vágyik, akkor barátaival választhat a számos társasjáték közül. Az uzsonnát követően egy nagy, egész tábort egyszerre megmozgató játék következik: a vízi olimpia, a portya, a bibliai akadályverseny vagy a híres zászlós játék. Vacsora előtt az egész tábort átfogó társasjáték, a Napvető-játék eredményhirdetése következik, ahol kiderül, hogy a különböző versenyeken melyik csapat mennyi pontot gyűjtött előző nap. Este héttől kezdődik az esti program, ahol vetélkedő, tábortűz, táncház vagy a már említett Ki mit tud?-ra kerül sor. Ezt követi a napot összegző és lezáró áhítat, majd a fürdés után, már pizsamában minden csapat egy-egy szobában rövid beszélgetéssel, meseolvasással majd imával zárja a napot.

– Mikor kezditek el a Napvető-tábor előkészületeit?

– A tábor előkészítése valamikor november elején indul, amikor a vezetőség elkezd rendszeresen összeülni, és kiválasztjuk a következő évi tábor témáját, döntünk az újonnan felkérendő szervezőkről. A nagy, több mint egy tucatot számláló szervezői csapat márciustól kezdve havonta találkozik egészen az augusztusi táborig. Első alkalommal egy közös csapatépítést, témára való ráhangolódást tartunk egy-egy mind bibliodrámában, mind csapatépítésben jártas lelkész segítségével. Ezt követően kis csapatok alakulnak, akik hónapról hónapra finomítva kidolgozzák kreatív hittanóráink, a Kupaktanácsok és a többi táborbéli program tartalmi elemeit. Végül egy programfüzetbe fűzve mindenki megkapja minden program részletes leírását, amely azon túl, hogy strukturáltan leírja, hogy egy-egy programon mi történik, milyen kellékek szükségesek hozzá, kiváló anyagként szolgál a későbbi gyülekezeti ifjúsági munkában. A tábor előtt közvetlenül tartunk egy két és fél napos tábor-előkészítőt, ahol elvégezzük az utolsó simításokat, illetve lelkileg is ráhangolódunk az előttünk álló egy hétre. A rengeteg közös munka nem csak a gyerekek felé hozza meg a gyümölcsét: példaértékű szervezői csapatunk van, amire nagyon büszke vagyok. A „kötelező” alkalmakon, a megbeszéléseken kívül – amelyek rengeteg jókedvvel és nevetéssel telnek – számos alkalommal találkozunk kötetlenül, többek között közös karácsonyozást is tartunk.

– A Napvető-tábor nyáron van, ám ebből „kinőttek” más táborok is, amelyeket az év különböző szakaszaiban tartotok: van például őszi utótalálkozó, Életfonal tábor, Téli berek tábor. Mesélnél erről?

– A hozzánk érkező gyerekeknek szeretnénk nyáron a kikapcsolódás és élmények mellett értékeket, bibliai üzeneteket átadni. Az őszi tábortalálkozót azért rendezzük meg már nyolcadik éve, hogy immár iskolaidőszakban felidézzük azokat az üzeneteket és közös élményeket, amelyeket nyáron próbáltunk  a gyerekeknek közvetíteni. Emellett ez persze kiváló alkalom, hogy az ország legkülönbözőbb pontjairól érkezett gyerekek ápolják nyáron született barátságaikat is.

A 2006-os nyári gyerektábor témája a Hol a helyem a világban? volt, és a hittanórákon folytatott beszélgetések alapján fogalmazódott bennünk az a gondolat, hogy a nagyobb, érettebb gyerektáborosoknak érdemes lenne egy tavaszi alkalmat szervezni, ahol életvezetéssel, a felnőtté válással kapcsolatos témákról beszélgethetünk, és meghívhatunk külső szakértő előadókat. Így született meg és rendezzük meg immár negyedik éve az Életfonal – országos evangélikus életvezetési tábort. Az Életfonal mostanra egy önálló, saját karakterrel rendelkező táborrá nőtte ki magát, és nem csak a nagyobb napvetősök számára nyitott, hanem minden korosztályba illő, érdeklődő jelentkezőt várunk. Ennek a tábornak tavaly óta Horváth Márti a vezetője.

A Téli berek pedig egy hitépítő tábor, mely kifejezetten a gyerekek kérése alapján alapján jött létre. Több éve panaszkodtak, hogy ősz és tavasz között túl hosszú az idő, és milyen jó lenne télen is egy tábor, ahol találkozhatnak egymással és Jézussal. Célunk volt egy olyan hitépítő tábor létrehozása, amely a tanév közepén is tábori formában közvetíti Isten szavát, és a gyertya meleg fényeként reménységet és hitet ad a hosszú, hideg, sötét téli esték és iskolai megpróbáltatások idején. Az idén először megrendezett tábort Pellionisz Petra vezette.

– Hogyan és meddig lehet jelentkezni a Napvető-táborba?

– A Napvető táborba július 9-ig lehet jelentkezni, a CAMPER rendszeren keresztül, a www.luthercamper.hu címen, ahol minden szükséges információ megtalálható.

– Mennyibe kerül a részvétel?

– A részvételi díj 14.000 Ft, amely úgy lett kialakítva, hogy már tartalmaz egyházi támogatást. Amennyiben megoldhatatlan problémát jelentene valaki számára a részvételi díj vagy az utazási költség előteremtése, bátran forduljon támogatásért gyülekezetéhez. Ha ezen felül segítségre vagy tanácsra van szüksége ahhoz, hogy milyen módon juthat további támogatáshoz, jelezze ezt kapcsolattartónknak, és ígérjük, mindent megteszünk azért, hogy közöttünk lehessen a táborban.

Kapcsolattartónk: Pellionisz Petra, 30/313-6658, petra.pellionisz@gmail.com

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben