Mi fán terem az evangélikus? – Dr. Fábry György filozófus és dr. Fabiny Tamás püspök beszélgetése a mai magyarországi evangélikusság helyzetéről

Létrehozás: 2010. július 20., 10:15 Legutolsó módosítás: 2010. július 21., 08:44

Mottó: „Nem lehet a múltból megélni.” Dr. Fábry György filozófus nevéhez fűződik a Mindentudás Egyetemének megalkotása. A tömegek ismertetésében és a magyar lakosság elérésében tehát igen nagy tapasztalattal rendelkezik. Beszélgetése dr. Fabiny Tamás püspökkel onnan indult ki, hogy az értékek közvetítése az egyik legfontosabb feladat, amit a mai kor egyházainak is meg kéne tennie. Fontos volna tehát a megszólítás. Fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna, szöveg: Szemerei Eszter

Maga Luther Márton is ki tudta használni korának legmodernebb eszközeit, a „médiát”, hiszen kora legmodernebb eszközét, a könyvnyomtatást használta a hit terjesztésére. Kérdés, hogy mit jelenhet a mai magyar evangélikusság számára a nyilvánosság. Az a szükséges közeg, ami biztosítja, hogy fennmaradjunk, és nyitottak legyünk a „külvilág” felé. Vajon hátrányban vagyunk e téren?

Az, hogy evangélikus egyházunk történelmi egyház igen szép megfogalmazás, azonban egyre jelentéktelenedik az üzenete. Egy idő után már nem lesz elég a név. Meg kell fogalmazni az evangélikus egyház saját üzenetét. Azt, amiben eltér a többitől. És sajnos a mi módszereink nem megfelelőek. Nem elég mindig a tilalmak felől közelíteni. Valami másra, valami működő lépésre lenne szükség.

Látnunk kell egyházunk helyzetét a mai Magyarországon, a mai magyar társadalomban. Mitől evangélikus például egy evangélikus iskola? Van ugyan evangélikus fizika és biológia tanár, de nincs evangélikus fizika vagy biológia, mint tantárgy. Akkor mitől lesz evangélikus maga az intézmény?

Ha Luther 95 tételét figyeljük, láthatjuk, hogy saját korának problémáit próbálja kezelni. De mi tudjuk egyáltalán, hogy mik a mi problémáink? (Például a fiatalok körében?) Ha a mi saját dolgainkkal sem vagyunk tisztában, akkor senkit sem fogunk tudni megszólítani, még önmagunkat sem!

A szabadság például egy komoly identitásképző tényező lehetne. Kisebbségi létünkből ugyanis pozitívumok és negatívumok is fakadnak. Identitástudatunkat erősíteni kellene. Hallanunk kell a másikról. Élő hálózatot kell építenünk!

Egyházunk jelenleg egy országos szociológiai felmérést készít tagjainak értékrendjéről, gondolkodásáról, egyház- és világlátásáról. Ez a kutatás egy lépcsőfok egyházi stratégiánkhoz, az Élő kövek egyházának valós megítéléséhez. Az első lépést körülbelül harminc lelkész megkérdezése jelentette, és pillanatnyilag folyik az országos felmérés. Az 1500 fős minta nagy segítséget nyújt majd egy olyan átfogó kép elkészítéséhez, amely hűen tárja elénk egyházunk egészét. Várhatóan augusztus közepére zárul le a felmérés. És – várhatóan – jó eredmények lesznek, bár a felmérés elején több tévhitet el kellett oszlatni. Nagy csalódás volt például az együttműködés hiánya a kutatást végző résztvevők számára. Alapvető magatartás volt a gyülekezetek és egyházi intézmények részéről a passzivitás és a bezárkózás. Sokszor hetekig nem érkezett válasz a felhívásra.

Azonban a szomorúság mellett várható, hogy valóban reprezentatív lesz az eredmény. A legkisebb szórványhelytől a nagy egyházi intézményekig mindenhová eljut majd a kérdőív. Megnyugtató a lelkészek által kitöltött kérdőívek összessége, amelyek szerint általában a lelkész és gyülekezet kapcsolata jó hangulatú. Fontos a kutatás folyamata is. Talán ez lehet az első lépés evangélikus identitásunk kiépítésében. Együtt kell gondolkodnunk, és segítenünk kell egymást, hogy ne bukjunk el!

Terv szerint a kutatás eredményét a média különböző területein, így a Magyarországi Evangélikus Egyház hivatalos honlapján, a www.evangelikus.hu -n is szeretnék majd közölni.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben