A Luther Kiadó gondozásában karácsonyra jelent meg az Első gyermek gospel karaoke DVD – A producerrel Lazsádi Ákossal beszélgettünk

Létrehozás: 2010. december 13., 10:00 Legutolsó módosítás: 2010. december 13., 10:28

Budapest – Lazsádi Ákos református vallástanárként dolgozik a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban, szabadidejében pedig a Szövetség zenekarban zenél, és a Napraforgók együttest vezeti. A Luther Kiadó gondozásában karácsonyra jelent meg Első gyermek gospel KARAOKE DVD-jük, a Napraforgók gyerekcsapat közreműködésével. A kiadvány apropóján beszélgettünk a gyerekmunkáról, ifjúsági énekekről. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna. Fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna, napraforgok.ubre.hu

 
 

2008-ban jelent meg ennek a DVD-nek a CD változata. A képi anyagon (videoklipeken, koncertfelvételeken) túl mennyivel több, vagy másabb ez a most kiadott anyag?

– A gyermek CD-nk valóban lassan 2 éve jelent meg, és azóta közel 1000 példány fogyott el belőle. Ez a mai magyar keresztyén zenekiadásban nagy szónak számít. Különösen, ha hozzátesszük, hogy a CD csak koncertjeinken és egy-két keresztyén boltban kapható. Illetve a honlapunkon hallgatható és rendelhető meg.
A képiség miatt a DVD-ben jóval több lehetőség rejlik, keresztyén gyermek karaoke DVD-t pedig még nem készített senki Magyarországon. Úgy gondoltuk, hogy a gyermeklemezünk hanganyaga alkalmas lehet arra, hogy kiegészüljön hozzáillő képi anyaggal – videókkal, kisfilmekkel, és koncertfelvételekkel. A DVD jól használható táborokban, hittanórákon, és otthon a családjainkban – óvodásoktól a tinédzsereken át az ifis korosztályig. Extrákkal is kiegészítettük az anyagot – többek között található még rajta angol verziójú karaoke, daloló, akkordtáblázat gitárosoknak, és az összes dal hangos kottája is. Ilyen téren több mint 100 percnyi anyag került fel erre a DVD-re.

– Milyen fajta zenét játszotok ezen a gyermeklemezen?

– Modern – populáris hangszerelésű a zenei anyag nagy része: négy ifjúsági dalt és tizenhárom koreografált gyermekéneket tartalmaz. Ezeket a gyülekezetekben „mutogatós” énekekként szokták aposztrofálni. Vannak a CD-n énekek a nagy ébredés idejéből, de szerepelnek rajta kortárs szerzemények is. Egy űrt próbáltunk betölteni a keresztyén zenei palettán ezeknek az ismert evangéliumi gyermekdaloknak az újrahangszerelésével.

Hogyan, mi alapján válogattátok ki a dalokat?

– A Szövetség zenekarral már 2003 óta járjuk az országot, mert azt az elhívást kaptuk, hogy dalainkkal a gyülekezetünkben, vagy kisebb-nagyobb közösségekben szolgáljunk. Észrevettük, hogy nem mindegy a hallgatóság korosztálya és a lelki összetétele sem: Más való az óvodásoknak, és más az ifjaknak, más egy templomba járó tradicionális gyülekezetnek, és más az egyházhoz lazábban, vagy egyáltalán nem kötődő világi fiatalokból álló közegnek. Mindenki más és más „eledelre” vágyik – más étel kell a csecsemőnek és más a felnőttnek. Ezért aztán készítettünk egy gyerekműsort, és egy ifjúsági – felnőtt műsort, amit folyamatosan egészítünk ki újabb és újabb énekekkel.
Ez a gyermekalbum dallistája úgy jött létre, hogy egy nyolcvanas listát készítettünk a kedvenc hittanos énekekből, majd ezek közül szelektáltunk. Táborokban, gyereknapokon gyorsan kiugrottak azok a dalok, amelyeket a gyermekek az első megszólaláskor már szerettek. Ez a 17 dal úgy is mondhatjuk, hogy a nagy kedvencek, vagy a tábori „favoritok”.

– A ti zenétek mellett azonban fontos szolgálata van a Napraforgók gyerekcsapatnak.

– Igen, ők énekelnek, mi pedig kísérjük őket. A Napraforgók együttes tagjait egy nagyobb tehetségkutató verseny keretében válogattuk ki. Meglepően sok budapesti gyülekezetből jelentkeztek a meghallgatásra. Népzenét, tradicionális énekeskönyvi éneket, és egy kedvencet hoztak a jelentkezők, akik közül tíz tehetséget válogattunk ki. A csapat azonban folyamatosan cserélődik, hiszen ahogyan a gyermekek serdülnek, a nagyobbaknak már ciki lesz a gyermekénekek koreografált előadása. Helyettük azonban folyamatosan jönnek a kisebbek, így gyakorlatilag a csapat szinte állandó létszámú. Ugyanakkor a gyermekek hangi adottsága mellett, sokat számít a hitbeli hozzáállásuk, elhívatásuk is.

Honnan kapták a nevüket?

– Egy gyülekezeti esküvőn hallottam a Napraforgóról, mint szimbólumról, elmondtam a gyermekeknek, és mindenkinek nagyon megtetszett. Ahogyan a napraforgó feje követi a Nap mozgását, úgy legyenek ők is Napra-forgók, tekintetük kövesse mindig Istent, így az életük is jó irányba fog haladni. 

Miért kapta a gospel karaoke alcímet a DVD?

– Először a keresztyén vagy hittanos szavakon gondolkodtunk, de az nem eléggé kifejező, ugyanakkor, ha a világi emberek meghallják, azonnal berakják egy külön kategóriába. A gospelről érdekes, egészen másra asszociálnak, és jobban elfogadják. Az egyházi körökben már a tartalomjegyzék alapján mindenki tudja, hogy milyen dalokat énekelünk. Alapvetően ezek persze nem klasszikus gospel dalok, de ha azt mondjuk, hogy a gospel, az Isten jó hírének hirdetése, abban az értelemben azok.

– Foglalkozásodat tekintve református vallástanár vagy. Milyen zenei képzettséggel rendelkezel?

– Közel 10 évet voltam főállású hittanoktató egy gyülekezetben. Ezzel párhuzamosan jött a felkérés, hogy a fasori gimnáziumban egyengessem a református diákok útját. Végül a gyülekezeti hittanoktatói állást feladtam és maradt a vallástanárkodás. Mellette jelenleg van egy civil foglalkozásom is: fényképezéssel foglalkozom.
Zenei képzettségemet úgy szoktam aposztrofálni: „Nem tudok énekelni, de szeretek, és nem tudok hangszeren sem jól játszani, de szeretek”. A zene már gyermekkorom óta meghatározta életemet. Amióta az eszemet tudom, énekeltem templomi ünnepségeken, különféle énekkarokban és játszottam zenekarokban. A kötelező elméleti alap, és hat évnyi zongora után, autodidakta úton, tanultam meg gitározni, sőt még képzeld, hogy a kántorképzőt is majdnem elvégeztem. Az Újpest-Belsővárosi Református gyülekezetbe kerülve, észrevettem, hogy sokan vannak a hozzám hasonlóak: akik szeretik az Urat, szeretnek énekelni, és különféle hangszeren játszani. Csak össze kellett fognunk, és nevet választanunk, így született meg 2003-ban a Szövetség zenekar.

– Honlapotokon olvastam tőled azt a gondolatot, hogy számodra a zenélésben „az első mindig a lelkiség, a testvéri közösség, és csak azután jön a képesség, a zenei tudás. Hiába tud jól játszani valaki, ha a szíve nem az Istené, akkor hogyan tudná Őt dicsérni szavakban, énekben, és a legfontosabb tettekben.” – Ez egyfajta keresztyén zenei attitűd is lehetne…

– Ha zenéhez való hozzáállásomról kérdezel, akkor engedd meg, hogy egy kicsit messzebbről kezdjem. Bár nem vagyunk hivatásos zenészek, de elhívottak annál inkább. Isten elé akkor sem állhatunk úgy, hogy minőség nélküli zenét játszunk. A zenei irányt illetően fontos a tradíció követése, de mellette elengedhetetlen az is, hogy nyitottak legyünk az új dolgok iránt. Ót ÉS újat egyszerre! Ha csak régit mutatunk magunkból, az elidegenít, és ez alapján fogják megítélni a hitet és az egyházat is. Nem várhatjuk el a világból bejött hittanosoktól, és szüleiktől, hogy szeressék egyből a mívesebb egyházi muzsikát, amikor egészen máson szocializálódtak – nőttek fel. Nekik nem való még a 90. zsoltár lassú éneklése. Mutatni kell nekik a zenei ízlésvilágukhoz közelebb állót, és csak aztán lehet folyamatosan egyre komolyabb zenével megkínálni őket. Nem lehet tokostól rontani a házba.
Visszatérve a kérdésedre: a Szövetség zenekar tagjai olyan megtért fiatalok, akik elhatározták, hogy a kapott tehetségüket és idejüket oda szeretnék szánni az Istennek, hogy felhasználja arra, hogy elérjen általa másokat. Mindenki beletette a saját talentumát, ettől vált nagyszerűvé: a szép énekhangot, a jó szervezőkészséget, a technikai tudást és még sorolhatnám. A lelkiség elengedhetetlen ahhoz, hogy Istennek szolgálhassunk, elsősorban Ő kell éljen bennünk, különben hiteltelenek az énekeink is.  

Hol szoktatok fellépni?

– Nem válogatunk, oda megyünk, ahová hívnak bennünket. Az iskolai csendes naptól a gyülekezeti ifi koncertig, a kicsiny erdélyi falutól a többezres fesztiválszínpadig elég széles a spektrum.

– Nem hallottam még arról, hogy keresztyén dalok karaoke változatban jelentek volna meg…

– Azért, mert nem is jelent még meg hasonló médiatermék, a gyermekanyagunknak ilyen téren teljesen úttörő szerepe van. Két kiváltó oka volt: először is a hittanos táborokban nem volt nehéz észrevenni, hogy a gyerekek nagyon szeretnek énekelni, mozogni, szerepelni, és karaoke-zni is. És miket énekeltünk? Például azt, hogy a Kör közepén állok, vagy 67-es út stb. De ez hogyan kapcsolódik a hittanos tábor lelkiségéhez? És hol van benne Krisztus? Pedig olyan sok szép evangéliumi énekünk van, amelyeket a modern kor eszközeit is felhasználva taníthatnánk meg gyermekeinknek.
Másrészt pedig meglepően sok hittanoktató jelezte nekem, hogy bátortalan, ha egyedül kell éneklést vezetnie. Ha azonban van egy zenei háttér, komplett hangszerkíséret, akkor bátrabban énekel. Amikor ezt észrevettem, elkezdett egyre jobban foglalkoztatni a karaoke dvd megvalósításának ötlete. Isten szinte a semmiből hozott elém olyan fontos embereket, akik idejüket, energiájukat és pénzüket nem kímélve mellém álltak. Rengeteg munka volt, Budapest, Pécel és Sopron között, de megérte. Most már tudom, hogy egy dal nemcsak annyiból áll, hogy felénekeljük azt a stúdióban, hanem utána jön a munka java, a dal megszületése.

– Bizonyára szeretnétek folytatást is…

– Ha én nem is mindig, de a Napraforgók nagyon lelkesek. Ennek köszönhetően, amíg nyáron vágtuk a karaoke anyagát, addig paralel a zenekar tagjaival már elkezdtük stúdiózni a következő gyermeklemezt. Amikor elkezdődött a suli, a Napraforgók már énekelték az új lemez dalait. Lassan az utolsó simításoknál járunk, és újból indul a támogatók felkutatása, pályázatok keresése, hogy az anyagi feltétel is megteremtődjön hozzá. Ezt a részt nagyon nem szeretem, de elengedhetetlen sajnos. Magyarországon a keresztyén zenekiadás még eléggé gyermekcipőben jár. Probléma, hogy nincsen olyan cég vagy médium, amely igazán felkarolná az ilyen, és hasonló anyagok megjelenését.
Többet viszont nem árulok el az új lemezről, esetleg még annyit, hogy jellegében és zeneileg is érettebb dalokat fog tartalmazni. Ha minden úgy valósul meg, ahogy szeretnénk, akkor legközelebb egy Húsvéti lemezbemutató koncertről fogunk majd beszélgetni. De ez még nagyon a jövő zenéje.

– Véleményed szerint, hogyan lehetne hatásosabb a misszió? Hogyan lehetne felekezetek felett, a nézőpontbeli kérdéseket áthidalva embereket Isten felé közelíteni?

– Semmiképpen sem zárt templomajtókkal. Az egyház feladata a XXI. században az, hogy nyitott legyen a világ felé. Ne várjuk, hogy bejöjjenek hozzánk az emberek, hanem nyissuk ki a templomajtót feléjük és menjük ki eléjük. Ahogy a tékozló fiú apja is elé megy a fiának. „A teremtett világ sóvárogva várja az Isten fiainak megjelenését!” – áll a Bibliában. A világ tehát folyamatosan vár, és nem csak az adventi időszakban.
Másrészt meg kell mutatnunk, hogy mivel Krisztus él a szívünkben, ezért őszintén oda tudunk állni a másik mellé. Krisztus országa nem szavakban áll. Sokszor elfelejtjük ezt.
A XXI. századi ember nem prédikációkat vár, nem azt, hogy megmondják neki a frankót, hanem hogy odaálljunk melléjük, segítsünk nekik. Jézus is először felemelte a gyengéket és elesetteket, és csak utána beszélt nekik Isten országáról. A recept, a példa tehát adott. Alapvetően Isten Szentlelkének munkája az, hogy valakinek megújul az élete, de mi lehetünk közvetítők és betölthetjük ebben az Istentől kapott híd szerepét.

A DVD dalai:

GYEREKDALOK
1. Fenn a mennyben 5.18
2. Csupa napsugár 2.18
3. Áldott legyen a mi Urunk 4.09
4. Nézd meg az évszakokat 3.55
5. Zsoltár gyermekhangra 3.56
6. Mi tesz bűntől tisztává? 2.58
7. Homokra házadat 2.59
8. Isten egy jó Isten 3.05
9. Kicsiny kis fényemmel 3.01
10. Jézus szívedbe lát 2.03
11. Halleluja, áldd az Urat 1.57
12. Pillangó, ha lehetnék 2.56
13. Járom a zarándok útjait 2.36

IFJÚSÁGI DALOK
1. Atyám, én imádlak 3.02
2. Egy szív érettem dobogott 2.46
3. Nékem olyan Istenem van 3.41
4. Még ma 3.04

„A Napraforgók éneke kedves, jókedvű és megszólító – áhítatot és életszeretet közvetít.” Pálhegyi Ferenc, családgondozó

„Lendületes, fiatalos, gyerekszerű, életszerű, kiváló ötlet, minőségi kivitelezés. Talán ezekkel a szavakkal jellemezhetem legjobban azt a kezdeményezést, amely minden bizonnyal nem marad egymaga: a keresztyén gyermek karaoke. Jó, hogy ezt a technika adta lehetőséget
kipróbálhatják gyermekeink. Ez a jól használható – pedagógiailag és lelkileg is –, hasznos kiegészítő „tananyag" egyaránt alkalmazható nyári táborozásokon vagy akár a hittanórákon is." Hargita Péter, főiskolai tanár

„A mai gyermekek énekeltetése nem egyszerű, hiszen kiveszett a mindennapokból az éneklés öröme. Ezzel a módszerrel lehet oldani a gyermekek gátlásait, és megtapasztaltatni velük az Istent dicsőítő éneklés örömét. Ez a zenei anyag különösen is nagy segítség azoknak a pedagógusoknak, hittanoktatóknak, lelkészeknek, akik nem játszanak hangszeren, esetleg nincs biztos énekhangjuk." Lenkeiné Teleki Mária, katechetikai előadó

Gyártási év: 2010
Típus: DVD
Képformátum: 4:3
Hossz: 53.42 perc
Hangszerelés: Pető Illés
Stúdiómunka: Pető Illés
Borítóterv: Kis Roland
Producer: Lazsádi Ákos
Operatőr: Varga Norbert
Képrögzítő: G. Tóth László
Utómunka: Varga Norbert
Feliratok: Kis József (KIYO)
Gyártásvezető: Lazsádi Ákos 

Hallgasson bele a DVD-be!

http://www.napraforgok.ubre.hu/karaoke.html

Honlapok:

http://www.szovetseg.ubre.hu/

http://www.napraforgok.ubre.hu/

http://www.lutherkiado.hu/konyvek/elso-gyermek-gospel-karaoke-dvd

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben