„Kulturális értékeket szeretnénk közvetíteni” – Beszélgetés Kovács Beátával a Szélrózsa-találkozóról

Létrehozás: 2010. június 24., 12:26 Legutolsó módosítás: 2010. június 28., 16:36

Budapest – A 2010. július 14. és 18. között Szarvason megrendezésre kerülő Szélrózsa-találkozó kulturális programjainak szervezője és munkaági felelőse Kovács Beáta, akivel a napokban arról beszélgettünk, mik azok a programok és kik lesznek azok a fellépők, akikkel találkozhatunk majd a négy nap alatt a különböző helyszíneken. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

– A Szélrózsa kulturális programjainak szervezésénél mindig felvetődik az, hogy vajon mi igazodjunk a fiatalok igényeihez, vagy esetleg épp a találkozó adta lehetőségeket kihasználva, formáljuk érdeklődési körüket, stílusukat, kulturális igényeiket. A szervezők a hagyományoknak megfelelően, idén újra ez utóbbi lehetőséget választották. Miért? 

– Két évvel ezelőtt dolgoztunk először azzal az 5-6 fős csapattal, akikkel úgy döntöttünk, hogy a helyett, hogy alapos kutatásba kezdenénk a fiatalok igényeire vonatkozóan, az általunk értékesnek tartott produkciókat hívjuk meg a fesztiválra. Mivel a programokról nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk, úgy döntöttünk idén is így teszünk, hiszen van még mit megmutatni, nagyon sok tehetséges előadóművész van ebben az országban. 

– A két évvel ezelőttihez képest mi változik idén?

– Kevesebb programot terveztünk, hogy ne legyen túl sok párhuzamos előadás, hiszen akkor előfordulhat, hogy egy-egy produkció nem kapja meg a kellő érdeklődést. Így kezdtük a szervezést, amely elméletileg egy szűkebb kínálatot eredményezett volna, de végül azt hiszem nagyon is gazdagra kerekedett. Sok megkeresést kaptunk és igyekeztünk mindenkinek megadni a lehetőséget, akinek a programja illeszkedett a Szélrózsához.
Továbbá idén szeretnénk csatlakozni a beszélgetésekhez és az áhítatokhoz is, hogy becsempésszünk egy kis művészetet azoknak is a szívébe-lelkébe, akik az adott produkcióra, ha csupán önmagában lenne, talán nem jönnének el. 

– A tematikus programokhoz hogyan kapcsolódnak a kulturprogramok? 

– Minden napnak van egy karakterisztikája: zsidóság – szlovákság – cigányság. A délelőtti előadások is ezekhez a témákhoz kapcsolódnak és mi ehhez választottunk egy-egy művészeti csoportot vagy előadót, akik rövid produkcióval mutatkoznak majd be a délelőtti előadások előtt, és reményeink szerint segítik a ráhangolódást.
Az áhítatokat igyekeztünk összekötni a komolyzenei koncertekkel, kihasználva a szarvasi Ótemplom atmoszféráját és erejét. Ezek között van olyan program is, amely nem csupán zene és áhítat, hanem beszélgetés és előadás ötvözete is.
Nagyszínpados koncertek, színdarabok, hagyományőrző rítusok is lesznek. Idén először nemzetközi művészünk is lesz, Alejandro Vela zongoraművész, aki Torontóból érkezik Szarvasra. Ő Korcsolán Orsolya hegedűművésszel fog játszani a zsidó napon. 

– Akkor most vegyük sorra a fellépőket, napról napra…

– Az első este a Szélrózsa Band játszik a Nagyszínpadon, akik nem csupán kísérik majd a résztvevők énekét a teljes Szélrózsa alatt, hanem számunkra új ifjúsági énekeket is be fognak mutatni. Utánuk a főleg moldvai zenét játszó Mentés Másként Trió táncháza lesz.
Másnap, csütörtökön, a már említett Korcsolán Orsolya (hegedű) – Alejandro Vela (zongora) páros koncertje, akik zsidó tradicionális zenében gyökerező műveket fognak előadni együtt és külön-külön is, majd Lengyel Anna tart zenés beszélgetést Sebestyén Mártával. Kora este, az áhítathoz kapcsolódóan, Gáncs Péter beszélget majd Varnus Xavérral, aki a Talamba Ütőegyüttessel lép fel az evangélikus templomban. Este a Nagyszínpadon Szalóki Ági és Borlai Gergő produkciója lesz hallható, amelynek premierje májusban, még a felkérésünk után volt, Budapesten. A próbafolyamatok alatt volt alkalmunk megismerkedni a Kishúg címmel ellátott projekt zenei világával. Nagyon izgalmasnak ígérkezik: archaikus népzene és kortárs tánczene egy kis elektronikával fűszerezve.
Pénteken erdélyi hagyományőrző rítus, úgynevezett Kakaslövés lesz, majd fellép a Misztrál együttes, a helyiek közül a Benka Színi Társulata és a Sono Felici énekegyüttes, este a Fugato Zenekar és Ágens, a Jazznők című produkcióval.
Szombaton délelőtt cigány tematikus műsorral kapcsolódunk az előadáshoz, majd napközben az evangélikus zenekaraink lépnek fel. Vacsora után zenés áhítaton közreműködik Fassang László és a Victoria Kamarakórus. Este a korábbi nosztalgiabálokhoz hasonló programot szerveztünk, a The Blackbirds Zenekar jön el hozzánk a Beatles együttes népszerű dallamaival. Végül egy éjszakai színházi előadással zárul a kulturális vonal, a Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház Magyar Piéta című előadása lesz látható a Tessedik Sámuel Múzeumban.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben