Környezettudatossá válik a balatonszárszói Evangélikus Konferencia és Missziói Otthon – Beszélgetés Végh Szabolccsal

Létrehozás: 2010. szeptember 22., 08:57 Legutolsó módosítás: 2010. szeptember 22., 09:03

Balatonszárszó – 2010. szeptember 20-án az egyházmegyei elnökségek megbeszélésén Végh Szabolcs, a balatonszárszói Evangélikus Konferencia és Missziói Otthonban örömmel számolt be arról, hogy intézményük pályázatot nyert a Környezet és Energia Operatív Programon (KEOP 6.2.0/B-I), amely az Európai Unió és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. Ennek keretén belül a következő másfél évben a központ energetikai-, vízfelhasználási-, hulladékkezelési- és kerékpár használati fejlesztése jöhet létre, valamint cél az is, hogy az intézmény mintául szolgáljon a környezettudatos életmódot és fogyasztást illetően. Az igazgató a szünetben az evangelikus.hu-nak nyilatkozott. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

A „Komplex fenntarthatóság” címet viselő mintaprojekt úgy indult, hogy Végh Szabolcs pár évvel ezelőtt a balatonszárszói Evangélikus Konferencia és Missziói Otthon vezetőjeként azon kezdett el gondolkodni, hogyan tudná stabilabbá tenni az intézmény költségvetését.

– Nehéz manapság egy-egy ilyen intézmény fenntartása, ám megújuló energiaforrások bevonásával, megtakarításokkal meg lehet tenni az első lépést az árak csökkentésére – mondta beszélgetésünk elején Végh Szabolcs. – A közvetlen cél az lenne, hogy a központban a klímatudatossággal, a megújuló erőforrások használatával csökkenjenek az energetikai költségek, módosuljon a vízfelhasználás és a hulladékkezelés (szelektív gyűjtés, hulladék megelőzés), így aztán mintául tudjunk szolgálni a környezettudatos életmódot és fogyasztást illetően a társadalomban. Jó lenne, ha az evangélikus egyházban is minél szélesebb körben tudatosulna a környezeti fenntarthatóság és ez a fajta értékrend, ismertté válnának és ismertek, elérhetőek, mindenki által elfogadottak és használtak lennének a fenntartható alternatívák. Ezt a megvalósuló beruházásunk mellett kommunikációs kampánnyal is szeretnénk alátámasztani. Szeretnénk bemutatni a település és a kistérség lakóinak, az otthon illetve az evangélikus intézmények, gyülekezetek tagjanak a társadalom és a környezet harmonikus viszonyát, a kevéssé ismert, ám a gyakorlatba átültethető megoldásokat. Szeretnénk népszerűsíteni a környezettudatos magatartást, annak alkalmazását is.

– 2010 ősztől 2011 tavaszáig számos beruházás fog történni az otthonban. Mik lesznek ennek a lépései?

– Szeretnénk egy hulladék megtakarítást eredményező fejlesztést végrehajtani. Először is a dolgozókat és a vendégeket tudatos, anyagtakarékos szemlélet kialakításával szeretnénk bevonni a folyamat szabályozásába. Például igyekszünk majd a beszerzéseknél nagyobb kiszerelésű, takarékos csomagolású termékek beszerzésére. A szelektív gyűjtés bevezetésével a keletkezett hulladék 50 százalékát hasznosítjuk majd, nyersanyagként értékesítjük az üveget, műanyagot, fémet, papírt, a zöldhulladékot pedig komposztáljuk. Az így keletkező szerves trágyával az otthon földjét javítjuk majd. A szelektív gyűjtést bevezetnénk, ennek tárgyi feltételeit meg kell teremtenünk, gyűjtő és tároló berendezések elhelyezésével. Ezt ki kell még alakítanunk, edényekkel, táblákkal, matricákkal valamint leírások, házirend elhelyezésével. Szeretnénk megteremteni a hulladék raktározásának, elszállításának feltételeit is, bálázógép beszerzésével, tárolóhely kialakításával. Szerződést kötnénk hasznosítóval, szállítóval is.

– Úgy láttam, a projekt szerves része az ivóvíz megtakarítást eredményező fejlesztés is.

– A vízmegtakarítást három fejlesztés keretében tervezzük elérni. Először is a fejekben kell célt érni: a felhasználók tudatosságának növelésével, a termelési folyamatok (mosás, főzés) szabályozásával. Az esővizet is szeretnénk hasznosítani. Ennek érdekében az otthon épületeinek tetőfelületéről levezetnénk a csapadékvizet, ezt egy hatalmas 40 m3-es tárolóba vezetnénk, majd onnan szürkevízként, a toalettek öblítésénél használnánk fel. Ezenkívül víztakarékos berendezéseket is beépítenénk, úgynevezett Waterman perlátorok, zuhanyrózsák lennének a mosdókban-zuhanyzókban.

– A fűtési és hűtési rendszerben is fejlesztések történnének, ráadásul az elektromos energiát is szeretnétek megtakarítani. Hogyan lesz ez lehetséges?

– Az otthon jelenleg nem klimatizált, ám évek óta tervben van az ebédlő, a folyosók és a konferenciaterem klíma-technikai fejlesztése. A hagyományos, légbefúvásos klímaberendezés helyett egy Haaz armatúra falhűtő-fűtő rendszer kerül kiépítésre. A területünkön magasan van a talajvíz és állandóa 16 fokos hőmérsékletű. Ezt a vizet vezetnénk be a falba, ami a hűtést biztosítaná. Lenne egy megújuló energiát hasznosító fejlesztésünk is: a tetőkre elhelyeznénk napkollektorokat, amelyeket a melegvíz felmelegítésére használnánk. Kazánházunkban áttérnénk egy pelletüzemű kazánfűtésre, amely gyakorlatilag nullaértékű CO2 kibocsátású. Tervezzük hálózati napelem rendszer kialakítását, amely egy inverteres rendszeren keresztül a hálózatba lenne visszatáplálva ezzel csökkentve az intézmény elektromos energia költségét.

– A pergola beépítésével egy kerékpár tárolóhelyiséget is kialakítanátok.

– Az épülethez jelenleg tartozik egy fedetlen pergola, amelynek beépítésével 68 négyzetméteres zárható, időjárás és lopásvédelmet biztosító kerékpártárolót készítenénk. Veszünk majd a fejlesztés keretében tíz darab túrakerékpárt is, amit ingyenesen fogunk a vendégek rendelkezésére bocsátani.

– Éves szinten mekkora megtakarításra számítotok?

– Körülbelül 2,4 millió forint megtakarításra. A fejlesztés összköltsége 20 év alatt térülne meg.

– A projekt összeköltségvetése mennyi?

– A beruházás összköltségvetése 62 millió forint. Ehhez 52,6 millió forint támogatást kapunk.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben