Először rendezik meg a Katalin napi evangélikus bált

Létrehozás: 2008. november 19., 15:39 Legutolsó módosítás: 2008. november 23., 14:49

Budapest - November 22-én, Budavári Önkormányzat aulájában bált tartanak. Ez lesz az első Katalin-napi evangélikus bál, amellyel a szervezők hagyományt szeretnének teremteni a kötetlen együttlét kulturált formájára. A szervezők egyikét Cselovszkyné dr. Tarr Klárát kérdezem arról, hogy miért éppen a Katalin napot választották ki erre a neves eseményre. Bolla Zsuzsanna interjúja.

Először rendezik meg a Katalin napi evangélikus bált

Cselovszkyné dr. Tarr Klára

- Azért Katalin-napi evangélikus bál a rendezvény neve, mert így röviddel reformáció ünnepe után Luther Márton felesége, Bora Katalin (Katharina von Bora) előtt szeretnénk tisztelegni, aki egész életével példát mutatott arra, hogy a nagy reformátor méltó társaként emlegesse
őt az utókor. Ezen kívül pedig Petrőczy Kata Szidónia, első evangélikus költőnőnk halálának 300. évfordulója is erre az évre esik.
- Miért fontos az, hogy ilyen bálok legyenek egyházi keretek között is?
A bál gondolata azért fogalmazódott meg, mert hiányzik egy olyan társadalmi fórum, esemény, ahol az egyházunkhoz tartozó fiatalok, idősek kötetlenül együtt lehetnek, ismerkedhetnek, kulturáltan szórakozhatnak. Ez az egyik ok. A másik pedig az, hogy az egyházunkhoz lazábban kötődő, de mégis magukat evangélikusnak vallók is utat találhatnak az egyházhoz, személyes kapcsolatok révén. Meggyőződésem, hogy ma (is) elsősorban a személyes kötődés, megkeresés vonzza a híveket leginkább a templomhoz. Talán furcsán hangzik, hogy épp egy bál teljesítene missziót, de egyáltalán nem elképzelhetetlen.
- Mitől evangélikus a bál?
-
Attól, hogy a szponzoroktól kezdve a virágoson és a büfészolgáltatón keresztül egészen a tombola felajánlásokig mindenki evangélikus. Ez érvényes a fellépő művészek nagy részére is, akik tiszteletdíj nélkül vállalták a szereplést, és az est műsorvezetőire is. Mindez természetesen egyáltalán nem kizárólagos, hiszen más felekezetből is szívesen látunk bárkit, akinek van kedve eljönni.
- Milyen különleges programok lesznek az esten?
- Gazdag programmal várjuk a vendégeket: fellép Völgyessy Szomor Fanni
énekesnő, akit egyházunkban sokan ismernek szép hangjáról; a Stúdium Dixieland Band - amelynek tagja többek között Rókusfalvy Pál és Prőhle Gergely országos felügyelőnk is. A bál hagyományaihoz híven táncosok is szerepelnek: Vigh Zita Veronika és Major Péter a Magyar TáncSport Szövetség tagjaiként, a nyitótáncot pedig a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium tanuló táncolják. A műsort a Magyar Televízióból ismert Bényi Ildikó és Schulek Csaba vezetik.
- Ki lesz az est fővédnöke?
- A bál fővédnökének Dr. Fabiny Tamást, a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Kerületének püspökét kértük fel, mivel a bál helyszíne az északi kerület területén van és püspök úr is nyitott volt a felkérésre.
- Hallottam, lesz tombola is. Mit lehet majd nyerni?
- Több felajánlás is érkezett tombolára: lehet például Evangélikus Élet előfizetést nyerni, ezt a Luther Kiadó ajánlotta fel, a Huszár Gál könyvesboltnak két, egyenként 10 000 Ft-os vásárlási utalványt köszönhetünk, a szekszárdi Halász és a kötcsei Opperheim pincészeborai is szerepelnek a tombolán, éppúgy, mint Gryllus CD-k és a legújabb hangos könyv Arany János verseiből. A végére tartogattam a fődíjat: egy hétvége két személynek a balatonszárszói Evangélikus Konferencia és Missziói Otthonban.
- A tombola árából befolyt összeget jótékony célra ajánlják fel. Milyen támogatást szolgál majd?
- A tombola bevételét a gödöllői és az orosházi anyaóvó intézetek támogatására szeretnénk fordítani. Így karácsony előtt még egy szerényebb összeg is sokat jelenthet.
- Hol lehet megvásárolni a jegyeket?
- Jegyek a Huszár Gál evangélikus papír- és könyvesboltban kaphatók (1052 Budapest, Deák tér 4.), péntek estig.
- Sokan jelentkeztek már? Mekkora részvételre számítotok?
- Mintegy 100-120 főre számítunk, és a jegyek eladását tekintve már közeledünk az elérendő cél felé.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben