Asztali beszélgetések: Simon András grafikusművész a szeretetről

Létrehozás: 2008. november 04., 15:15 Legutolsó módosítás: 2008. november 04., 15:54

Mosonmagyaróvár - Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány a Mosonmagyaróvári Piarista Gimnáziumban első kiállítását nyitotta meg 2008. október 15-én. Simon András grafikusművész több mint negyven alkotása november 6-ig látható. A cikk írója: Galambos Ádám, a fotókat Magyari Márton készítette.

Asztali beszélgetések: Simon András grafikusművész a szeretetről

Simon András

Megnyitóbeszédben Farkas István piarista atya Simon András műveivel kapcsolatban Pilinszky János: Az egyszerűek imája című versére utalt: „Az egyszerűséget nemhogy ki kellene nőnünk; az egyszerűség kell, hogy életünk legbensőbb programja legyen” – írja Pilinszky. Simon András egyvonalas alkotásai az egyszerűség és letisztultság maradandó alkotásai. A modernkor nem tudja, hogy mi a szív. Az érzelem középpontjának tartja, holott az egész ember központja a szív. Simon András szívei tudják ezt, és ezáltal nemcsak az érzelem, hanem az Istentől kapott, és Istenre figyelő szív ábrázolásai is egyben.

Az ünnepséghez Asztali beszélgetések társult, melyen a művész mellett, Wolf Pál Péter Győr-Gyirmóton szolgáló katolikus plébános vett részt.

Simon András arra a kérdésre, hogy mi az ő szeretete az alábbiakat mondta: azt szeretném, hogy minden az én szeretetem legyen, ami vagyok. A gondolataim, ahogy rá tudok nézni valakire, ahogy hozzá tudok érni a másikhoz…Tulajdonképpen a szeretet az élet. Ez a csodálatos lehetőség amit kaptunk átmeneti időre, vándorként megélve földi életünket. Mi lehetne nagyobb értelme az életemnek, mint az, hogy azt a szeretetet, amit a hitem, a sejtéseim szerint még a születésem előtt Isten ölében átéltem, azt továbbadjam, megosszam másokkal.”

Wolf Pál Péter atya elmondása szerint a szeretet gyakorlata számára minden ember elfogadását jelenti: „Az emberek építenek kerítést maguk köré. A lelkipásztor viszont mindenkit elfogad…  A  szeretet mértéke a saját korlátaim, amit az Isten talán szándékosan helyez el bennünk. Ha nem volna korlátja bennünk a szeretetnek, akkor az időnket csak egy irányba töltenénk." Péter atya hozzá tette még, hogy Isten szeretetre vonatkozó, bennünk lévő korlátai azért vannak, hogy mást is csináljunk, ugyancsak szeretetből. Ne olvadjunk el a szeretetben, annak is eljön majd a maga ideje.

- Van a szeretetnek mértéke? - vetődött fel a kérdés a beszélgetés során.

Simon András szerint, ha azt mondjuk, hogy a szeretet maga az Isten, és azt mondjuk, hogy Istennek nincs se kezdete, se vége, azaz Isten végtelen, akkor a szeretet mértékegysége a végtelen.

„Nem lehet túl szeretni valakit, nem lehet eléggé szeretni valakit. Talán lehet rosszul szeretni, de ebben az esetben már egyáltalán megkérdőjelezhető, hogy valójában szeretjük-e őt. Aki ki akar sajátítani, hasznot akar húzni a másik szeretetéből, az már nem a szeretet gyakorolja. Jézus Krisztus halálából következtethetünk az Isten szeretetére…”

Arra a kérdésre, hogy amikor a saját szeretetünkről beszélünk, a másikat hogyan vesszük bele, Simon András a következőképpen válaszolt:

„Egy hasonlat jutott az eszembe. Valaki azt mondja, hogy imádok úszni. A víz közege nélkül viszont ez a mondata teljesen irreálissá válik… A mennyei Atya azért küldte el Jézust, hogy a vesztébe rohanó emberiséget megtanítsa szeretni. Gyakorlatilag Jézus Krisztusnak nem lett volna küldetése, ha az Atya nem teremti meg az embereket. Így az én szeretetem a ti, az önök szeretete nélkül teljesen abszurddá válik. Az emberek nélkül, akikben elrejtve mindegyikben ott van az az istenarc, ami bennem is ott van elrejtve, nem lenne isteni hivatásunk. Küldöttek vagyunk.”

Simon András elmondta, hogy mindannyiunk életének van egy üzenete. Foglalkozásunkban, érdeklődésünkben, képességeinkben sokfélék vagyunk, de Istentől kapott hivatásunkat tekintve teljesen azonosak vagyunk. Az Istentől kapott szeretetet sokszor nagyon meglepő helyeken, nem várt emberektől kapjuk, a kérdés csupán az, hogy észrevesszük-e azt.

*****

Az Asztali beszélgetések disputasorozat minden helyszínen díjmentesen látogatható. Mosonmagyaróváron az előző évadban a Dévai Szent Ferenc Alapítvány rászorulóinak közel egymillió forintot gyűjtöttünk össze. Második évadunkban a mosonmagyaróvári Családok Átmeneti Otthonát kívánjuk bevételeinkből támogatni.
Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány - www.asztali.hu

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben