A Nemzet összefogása az árvízkárosultakért: A Deák téri evangélikus templomban lép fel Mága Zoltán hegedűművész

Létrehozás: 2010. június 18., 08:17 Legutolsó módosítás: 2010. június 18., 08:20

Budapest – Mága Zoltán hegedűművész a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével segélykoncertet hirdetett meg az árvízkárosultak megsegítésére. A jótékonysági koncertre 2010. június 23-án, szerdán 19 órai kezdettel kerül sor a Deák téri evangélikus templomban. A koncert kezdeményezésének hátteréről kérdeztük Mága Zoltánt, aki interjúnkkor éppen Felsőzsolcára tartott, hogy egy 24 tonnás kamionnyi adományt vigyen a rászorulóknak. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

 
 

– Ki kezdeményezte a június 23-ai nagyszabású koncertfellépést?

– Régóta szívemen viselem a bajbajutott emberek és az árvízkárosultak sorsát. Most, hogy hazánkat ismét súlyos árvíz sújtotta, szeretnék újra segítő kezet nyújtani az embereknek, ezért ezt az eseményt én kezdeményeztem.
Már 2006-ban is minden segítséget próbáltam megadni a rászorulóknak művésztársaimmal együtt. Akkor Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt a legnagyobb a probléma.
Sajnos idén is megáradtak a folyók, mi pedig igyekszünk minden segítséget megadni azoknak, akik emiatt a természeti katasztrófa miatt bajba jutottak.
Pár hete a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet vezetőjével, Lehel Lászlóval beszélgettünk arról, hogy szervezetük részére vállalnék egy jótékonysági koncertet. Ezután jött az árvíz, amelynek hatására azonnal tudtam, hogy ezen a segélykoncerten kifejezetten az árvízkárosultak javára kell gyűjtenünk.

– A június 23-ai alkalomra kiket hívott meg fellépőknek?

A fellépők szervezése még folyamatban van, de azt már elmondhatom, hogy a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, a Szenátorok Kórusa, az Operaház művészei közül Pándy Piroska és Frankó Tünde igent mondtak a felkérésre. Remélem a koncert felejthetetlen élményt fog nyújtani minden érdeklődő számára. Bízom benne, hogy több ezer ember el fog jönni. Gondolkodunk azon, hogy megoldjuk a külső hangosítást is, így esetleg azoknak sem kellene hazamenniük, akiknek nem jut már hely. A koncert ingyenes lesz, belépő nincsen, adományokat gyűjtünk a rászorulók javára.

– A napokban Ön már több nagyobb adományt is eljuttatott a bajba került embereknek…

– Az elmúlt hetekben az Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel én is ellátogattam több árvíz sújtotta területre. Döbbenten láttam, hogy sokan csak úgy menekülhettek el az ár elől, hogy mindenüket hátrahagyták. Borsod megyében sok száz ember maradt időlegesen fedél nélkül, víz alá kerültek ingóságaik és ruházatuk. Ezért aztán elsősorban gyermekruhákat, felnőtt ruhákat, törölközőket, ágyneműket, textilárukat vittünk, amelyekre ezeknek az embereknek most a legnagyobb szüksége van. Boldvára és Sátoraljaújhelyre kamionnal ruhákat és más szükséges holmikat vittünk.
Ma (2010. 06. 08. – az interjú készültekor – a szerk.) pedig Felsőzsolcára, Edelénybe valamint Szendrőládra megyek, és egy 24 tonnás kamionnal mintegy tízmillió forint értékben viszünk adományokat. Ezúton szeretnék köszönetet mondani barátaimnak, mecénásaimnak, akik támogatják karitatív tevékenységemet.

– A 100 templomi koncertturné keretében, nemrégiben Békéscsabán lépett fel az evangélikus templomban. Saját elmondása szerint nagyon jó élmény volt önnek is ez a koncert. Miért?

– Először is nagyszerű fogadtatásban részesültünk, és érkezésünkkor meglepetten tapasztaltuk, hogy ásványvízzel és kaláccsal várták a vendégeket. Nagyon jó érzés volt látni, hogy minden kedves érdeklődőt megvendégeltek.
Másfelől Közép-Európa legnagyobb evangélikus templomának gyönyörű szép akusztikája van, nagyon jó volt itt játszani. Az oltár előtt állva, zsúfolásig megtelt templomban játszhattam, közel 4000 ember látogatott el a koncertünkre.

– Milyen ezeknek a koncerteknek a hangulata?

– A koncertek elején általában mindenki kicsit feszült, a protokolláris illem szerint viselkedik, és én is visszafogottabb vagyok. De amikor elkezdünk a közönséggel kommunikálni, az nagyon jó hatást vált ki a hallgatókból. Békéscsabán többször állva tapsoltak. A koncert végén a helyiek odajöttek hozzám, és ajándékokkal halmoztak el. Sokukkal beszélgettem is, és azt mondták, ez volt életük legszebb koncertje és visszavárnak bennünket Békés megyébe.

– Egyedülálló az a művésztársadalomban, ahogyan ön ezt a jótékonysági koncertturnét szervezi. Beszélne arról, miért érzi fontosnak a jótékonykodást?

– Belső indíttatásomból teszem ezt. Szüleimtől már gyerekkoromban megtanultam, hogy jobb adni, mint kapni, ezért ha tehetem, akkor adok. Megfogadtam, hogy ha kijutok abból a mély szegénységből, amiben felnőttem, mindig segíteni fogok a rászorulókon. A szüleimmel boldogan éltünk, mindig becsületre, tisztességre neveltek, azért dolgoztak, hogy nekem a különórákat fizetni tudják. Elsősorban ezért is támogatom a fiatal tehetségeket, iskolákat és óvodákat. A 100 templomi koncert jótékonysági sorozattal segítséget nyújtunk továbbá nagyon sok hátrányos helyzetű embernek, nagycsaládosoknak, árváknak, beteg gyermekeknek, kórházaknak és szép korúaknak egyaránt. Azt, hogy egy-egy jótékonysági koncert bevételeiből kiket támogatunk, általában a helyi szervezők döntik el.

– Ha meglesz a száz templomi koncert, a turné véget ér?

– Azt hiszem, folytatni kell majd ezt a koncertsorozatot, annyi felkérést kapok, hogy érzem és tudom, semmiképpen nem állhatunk meg száznál. Jelenleg a negyvenedik állomásnál járunk, de már határon túlra is hívnak, például Erdélybe. Rengeteg felkérésem van, megkerestek többek között Kanadából, Svájcból, Németországból, de már Ausztráliából is. Sok koncertet már csak jövőre tudok elvállalni.

– Nem lehet egyszerű az élete, hiszen fellépés fellépés után következik. Jut idő pihenésre a családjával is?

– A gyerekekkel Magyarországon, a Balatonnál szeretnénk idén nyaralni, ez lesz a családi pihenésünk. A nejem rendkívül toleráns teremtés, nem nagyravágyó és nagymértékben támogatja ezt a jótékonysági munkát, amit végzek, és ezért a segítségéért nem győzök hálálkodni neki.

– A jótékonysági koncertek mellett kiknek zenél? Miből tudja finanszírozni a jótékonykodásokat?

– Csak annyit szeretnék erről mondani, hogy királyoknak, sejkeknek is zenélek.

– Mik a jövőbeli tervei? Van valami dédelgetett álma, amit szeretne megvalósítani?

Az évek alatt rá kellett jönnöm, hogy én magam egy személyben nem tudok mindenkin segíteni, aki hozzám fordul. Sokszor könnyes szemmel kell nemet mondanom. Semmilyen szervezet nem áll mögöttem, akiknek a támogatására számíthatnék, ezért szeretnék létrehozni egy alapítványt, amely az Ökomenikus Segélyszervezethez, a Máltai Szeretetszolgálathoz, vagy a Magyar Vöröskereszthez hasonlóan működhetne. Számítok ebben az új kormány támogatására és együttműködésére is. Az alapítvány segítségével nem csak az országban, hanem szerte a világon tudnék segíteni a rászorulókon.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

Korábbi hozzászólás

Elküldte Horváth-Bolla Zsuzsanna idő 2010. június 18., 08:37
Gratuláció
Elküldte Kovács Ferenc idő 2010. június 14., 14:27
Gratulálok a Művész Úrnak a karitatív tevékenységéhez, fantasztikus amit ezekért az emberekért tesz! Példát mutat mindenkinek.