Szomorú, hogy ez divatot teremt – Élőben tudósít abortuszáról a Twitteren egy lány!

Létrehozás: 2010. március 03., 15:31 Legutolsó módosítás: 2010. március 03., 15:59

„Egyre erősebb a görcs, a vérzés már megkezdődött” – írja egy 27 éves lány a Twitteren. A floridai Angie Jackson nem az első és egyetlen, aki pontról pontra közvetíti abortuszát egy nagy közösségi portálon. Ugyan több fenyegetést is kapott már, az amerikai újságírók lelkesen írnak róla. Ez lesz most már a divat? Na ne! Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Szomorú, hogy ez divatot teremt – Élőben tudósít abortuszáról a Twitteren egy lány!

Angie

Korábban már óriási botrányt kavart Penelope Trunk esete, aki a Twitteren tette közzé az információt, miszerint a munkahelyén épp elvetél, ami nagy szerencse, mivel így nem kell az abortusz miatt utazgatnia! A karriertanácsadóként saját cégét vezető Penelope azonban később a témáról adott interjúiban kifejtette, hogy tettével a nők jogaiért harcolt és tabuizált falakat döntött le.

Egyesek szerint Penelope Trunk óriási szívességet tett a női nemnek, amiért ilyen nyíltan vallott testének működéséről. Állítják, hogy a vetélés vagy az abortusz semmivel sem másabb téma, mint bármilyen hétköznapi nyavalya.

Penelope példája azóta már más követőkre is talált: most egy másik amerikai hölgy szeretné „demisztifikálni” a terhességmegszakítást.

Angie Jackson első terhessége nem volt mentes a komplikációktól, saját és gyermeke élete is veszélybe került, ezért az orvosok azt tanácsolták neki, többet ne szüljön. Most újra teherbe esett, ám még csak a harmadik hétben van, így sebészeti beavatkozás helyett egy úgynevezett abortusztablettát (RU-486) vett be és spontán elvetélt.

„Tudom, hogy sok nő kerül hasonló helyzetbe ilyen vagy más okok miatt, és szeretném felkészíteni őket erre az élményre, hogy ne érje őket váratlan sokként. Az abortusz még mindig tabutéma, pedig bizonyos esetekben szükséges és elkerülhetetlen” – mondja a nő az egyik videójában a YouTube-on.

A kérdések közben azonban mintha fel sem merülne, az a tény, hogy miközben az abortusztablettát beveszik, ott egy kis emberi lény csírája hal meg, pusztul bele abba, hogy egy nő ilyen vagy olyan okból nem akarja őt a világra hozni. Csak és kizárólag az abortusz demisztifikálása és a jogokért való harc az, ami előtérbe kerül.

Szó se róla, fontos az, hogy bizonyos témákról előítéletmentesen tudjunk beszélgetni, de nem hiszem, hogy a web2.0-vel való közlés a legjobb módja annak, hogy saját személyes életünk ilyen súlyos kérdéseit a nyilvánosság elé tárjuk. Az pláne nem jó, ha egy abortusz egyszerűen csak népszerűség és divat kérdésévé válna. Mert nézzük csak: felteszik a twitterre és pillanatokon belül az egész világon ismertté válnak. Sokszor persze 30 másodperc az a hírnév, de mégis. Ők persze azt mondják, jogokért harcolnak, mégis csak saját személyük kerül előtérbe.

Bár mi evangélikusok úgy véljük az abotrusszal kapcsolatban, hogy vannak bizonyos esetek, amikor a terhességmegszakítás megengedhető, például ha az anya élete veszélybe kerül, vagy ha bizonított tény, hogy a születendő gyermek valamilyen fogyatékossággal (testi vagy szellemi) jönne a világra, de ezt minden egyes esetben az egyén saját mérlegelésére bízzuk. Minden esetben az ő élete, az ő szociális, társadalmi helyzete, az ő testi és lelki döntése az, hogy vállalja-e a gyermeket vagy sem.

De ezek a kivételek mind olyan esetekre vonatkoznak, amikor valóban nincsen más megoldás. És még ezekben a súlyos esetekben is lehet, hogy valaki azt mondja, hogy mégis elfogadja azt a gyermeket, mert Isten így adja neki és vállalja, hogy kihordja és megpróbálja felnevelni őt.

Az tehát, hogy beszélünk róla, semmiképpen sem az ügy súlyosságát hivatott tompítani. Ez egy igenis igen súlyos erkölcsi, etikai és persze lelkiismereti kérdés és döntés. Átgyötrődött éjszakák és súlyos imádságok előzik meg.

Az mindenképpen elítélendő, ha csak egy „hipp-hopp beveszek egy tablettát, most abortálok egyet és aztán másnap mindent folytatok úgy, ahogyan szokott lenni” – dologgá degradálunk egy abortuszt és internetes vetélésdivat generálódik!

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben