Lapszemle, avagy írjunk vagy ne?

— Felvéve: , ,
Létrehozás: 2009. szeptember 02., 10:42 Legutolsó módosítás: 2009. szeptember 02., 15:43

Nem először fordul elő, hogy valaki azzal keres meg, telefonon vagy emailben, hogy nem érti, hogyan kerül be egy cikk a Lapszemle rovatba. Ilyenkor mindig elmagyarázom, hogy a Lapszemle rovatnak mi is a filozófiája és értelme. Most is ezt próbálnám meg ebben a postban.

Amikor az oldal tervezésénél jártunk, felmerült a kérdés, hogyan kommunikáljunk azokról a dolgokról, amik a lapokban jelennek meg. Ezek a cikkek ugyanis lehetnek teljesen pozitív, vagy semleges, egyházról, egyházakról, vallásról szóló hírek, és persze lehetnek kritikai, vagy negatív jellegű írások is.

Mindenképpen arra szavaztunk, hogy válogatás nélkül, jobbról és balról, fentről és lentről, függeltenül és pártatlanul fogunk szemlézni. Ha egyházunkat kritika éri, lehetőség lesz a védekezésre, a saját álláspont, vélemény leírására. Így történt ez már több esetben is, és ilyenkor egymás mellett szokott szerepelni a lapszemlés anyag és a mi véleményünk, cikkünk a témáról.

Ez szerintem így természetes. Nem hiszem, hogy a XXI. században akár az egyház, akár más intézmény megengedheti magának, hogy homokba dugott fejjel álljon, ha támadások érik. Igenis, akkor tudunk egy üggyel kapcsolatban hangot hallatni, ha elismerjük a hibákat, illetve ha korrigáljuk a téves információkat. Ez egyfajta pozitív apológia és ez lenne a lapszemlézés lényege.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben