iPad – A papír konkurenciája?

Létrehozás: 2010. január 29., 13:15 Legutolsó módosítás: 2010. január 29., 13:24

Na, végre itt van az, amiről már a technikai érdeklődésűek korábban is szóltak. A mindössze 1,25 cm vastag, 24,6 átlómérőjű, érintőképernyős masina súlya 680 gramm. Mégis könnyen „felforgathatja” a világot, többek között az olvasás és a tájékozódás kultúráját.

Nem nagyon hittem eddig az eBookok jövőjében, mert egyszerűen kényelmetlennek tartottam, hogy egy számítógép előtt ücsörögve kelljen olvasgatni könyveket, ahelyett, hogy az ember kicsit összekuporodna egy sarokban és úgy bújna bele az olvasmányába. Az okostelefonokon való olvasást sem tartottam azonban jónak, mert bár azokkal félre lehet volnulni és kényelmes is tartásuk, de az állandó lapozgatás és a képernyő mérete túl kicsi volt számomra.

De most, hogy az Apple bemutatta az iPadet, ami elég nagy az olvasáshoz, de mégis kicsi, meginogtam: ezzel ugyanis valóban le lehet ülni egy sarokba.

És úgy tűnik, már most sok rajongója is van: Bár Kaliforniában havazott és ítéletidő volt, mégis, San Francisco belvárosát tömegek lepték el, fanatikus high tech rajongók, és a média emberei kíváncsiskodtak, mi lehet az a „legfejlettebb technikával készült, hihetetlen áron megkapható mágikus, forradalmian új eszközt ", az iPad, ami alapjaiban rázhatja meg kultúránkat.

Az Apple cég (az elmúlt negyedévben 3,38 milliárd dolláros nyereségű)elnöke, Steve Jobs élete fő művének vallja az új csodamasinát. Az új iPad az iPhone és a laptop keveréke, ahogy Jobs bemutatta, „intimebb, mint a laptop, többet tud, mint egy smarttelefon". A mindössze 1,25 cm vastag, 24,6 átlómérőjű, érintőképernyős masina súlya 680 gramm. A beépített akkumulátor 10 órán át képes üzemeltetni, de kapcsolható Windows és Macintosh gépekhez. Az új fejlesztés beépített hangszóróval, mikrofonnal, gyorsulásmérővel és iránytűvel rendelkezik. A 16, 32 és 64 gigabajtos változatban megjelenő termék 499, illetve 829 dolláros áron lesz kapható, attól függően, hogy WiFi vagy WiFi és 3G kapcsolatot egyaránt tartalmaz-e.

És mire jó ez a kütyü? Lehet használni videójátszásra, zenehallgatásra, fotók nézegetésére, újságok vagy könyvek olvasására, irodai szoftverek használatára, internetes böngészésre, email-kommunkációra. 

A nagy kérdés azonban vele kapcsolatban az, hogy képes lesz-e forradalmian megváltoztatni az újság- és könyvolvasást? Leváltja-e a papíralapú kommunikációt?

Én most rendkívül lelkes vagyok és legszívesebben, ha nem lenne olyan irdatlan drága, két hónap múlva akár már vennék is magamnak egy ilyet. De túl az anyagi vonzaton, bizonyára ennek a szerkezetnek is van még mit fejlődnie ahhoz, amíg valódi kommunikációs eszközzé válik, úgy, mint például napjainkban már a mobiltelefon.

De azt is gondolom, hogy az új technika mellett az is-is megoldásra kell szavazni, ebben is, mint minden más dologban. Nem kell azonnal minden régit lesöpörni, ráadásul a kiskávézók szürcsölgetős, újságropogtatós hangulatát semmi sem pótolhatja, így minden bizonnyal azoknak sem szűnik meg a közönségük, csak legfeljebb csökken. Az idősebb generáció tagjai, akik magukba lélegezték eddig is a könyvesboltok illatát és hangulatát, nem fogják egy ilyen szerkezettel pótolni és ezzel felváltani ezt az érzést. Viszont, ha kevesebb könyvet nyomtatunk és kevesebb papír fogy, csak környezetbarát lehet.

Egy dolgon azonban mi, evangélikusok már most törhetjük a fejünket: eBookokat kellene kiadnunk, de iziben!

Luther Márton egykor a könyvnyomtatást vette igénybe az üzenet terjesztésére, nekünk mai utódoknak nem csak blogolnunk kell már, hanem eBookokban gondolkodni.

Addig is egy kis ízelítő:

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben