Az öreghegyi kereszt – Miért állítottunk keresztet?

— Felvéve: , , , ,
Létrehozás: 2009. szeptember 22., 14:08 Legutolsó módosítás: 2009. szeptember 22., 14:09

Az isaszegi Öreghegy nyaralói összefogtak és elhatározták, hogy az útelágazáshoz keresztet emelnek. A szép kezdeményezést egyre többen támogatták, mígnem a kereszt végül elkészült és áll. Már csak az áldás hiányzik, ami október 4-én reménység szerint, ökumenikus istentisztelet keretében fog megtörténni.

Amikor meghallottam a kezdeményezés tervét, nagyon megörültem. Ha ilyen dologról hall az ember a mai világban, akkor az lélekmelengető érzés.

De a kérdés óhatatlanul is felmerült bennem: Miért? Miért épp itt, miért épp most állítunk egy keresztet az útfordulóba?

Az ötlet szülőatyja egy mezőőr volt, aki katolikus hívő révén úgy érzi, neki jó lesz az, ha megállhat majd alatta, keresztet vethet és imádkozhat, amikor munkába megy, vagy onnan jön, vagy akárhányszor is elmegy majd a kereszt mellett.

Az egyszerű mezőőr hite támogatókra lelt és sokakat megmozgatott. Később már senki sem kérdezte: Miért? – talán már nem is merték volna, látva a többiek lelkesedését.

Egy emberként álltak az ügy mellé a nyaralók, volt, aki fát, volt, aki sódert, volt, aki szögvasat, volt, aki díszoszlopot hozott, mások virágot, láncot – s egyre gyűltek a hozzávalók. Volt, aki természetbeli adománya mellett fizikai munkájával segített, így pár nap alatt már állt is a kereszt, hirdetve Isten dicsőségét.

Persze ilyenkor azért előjönnek vallási hiányosságok is. A terv eleinte az volt, hogy a keresztre egy korpusz, azaz Krisztus-test is felkerült volna, de azt csak nagyon drágán, pénzért lehetett volna rendelni és megvenni, ezért letettek róla az építők. A keresztállításkor ugyanis cél volt, hogy ez pénzbe ne kerüljön, hanem adományokból jöjjön össze.

De az egyik buzgó hívő nem hagyva ezt annyiban, hozott egy Krisztus fejet, egy másik meg egy Mária fejet és azt szerették volna a keresztre felszögezni. Itt aztán némi teológiai vita is következett. – Miért is kellenek ezek a felaggatott fejek a keresztre? Hogyan is kerül Mária Krisztus mellé a keresztre? Ugye, hogy sehogyan?

De még mielőtt burleszkbe csapott volna az isaszegi jólelkek lelkesedése, a bibliaismereti hiányosságokat leküzdve, a feltámadás gondolatát előtérbe helyezve, sikerült meggyőzni mindenkit arról, hogy a kereszt a maga nemes egyszerűségében úgy lesz szép, ahogyan azt ácsolták.

Kereszt: Egy függőleges és egy vízszintes faoszlop találkozása. Így egyesül az isteni és az emberi. Isten értünk tett cselekedete Krisztusban és a mi emberink, hogy keresztet állítottunk az Öreghegyen, az Ő dicsőségére. Istennek legyen hát hála és legyen áldás ez a kereszt az ott élőkön.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

kereszt

Elküldte Szabó-Pap Gabriella idő 2009. szeptember 23., 22:12
Igen, szívmelengető az embereknek ez az igénye, ez a spontán, sikerrel megvalósított ter. Miért állítunk keresztet? talán, mert jól esik, ha egy útszéli keresztről eszünkbe jut Isten jósága, aki úgy szerette a világot, hogy egyszülött Fiát is odaadta miértünk. És akkor ki-ki hite szerint kifejezheti háláját, elsírhatja bánatát, vigaszt, szívmeleget talál.