Zöld programok a Benka Óvodában

Létrehozás: 2012. június 25., 11:52 Legutolsó módosítás: 2012. június 25., 12:58

Szarvas – A Benka Óvoda a 2011-es tanév elejétől lett „zöld óvoda”. Sokévi környezeti nevelésünket ismerték el ezzel a címmel. Pedagógiai programunk egyik legfontosabb alappillére, minden tevékenységünk ebből indul ki és ide tér vissza. Ahhoz, hogy ezt az elismerést megkapjuk, bizonyos feltételeknek meg kellett felelnünk, és a jövőre nézve vállalnunk szükséges különböző feladatokat. Ezek még hatékonyabban segítenek abban, hogy gyermekeink megismerjék teremtett és alkotott környezetünket, illetve hogy természetessé váljon számukra a környezetük védelme, megbecsülése. Fontos célként tűztük ki különböző folyamatok megláttatását, a mit, miért, hogyan kérdésekre épített tevékenységek hangsúlyozását.Forrás: newjsag.hu, szöveg: Czifráné Petrovszki Anita

Mindennapjainkat átszőtték a megfigyelések, a keresgélések, a kutakodások és a kísérletek.  A nagyobb gyermekek kirándulásait nagyon tudatosan szerveztük egész évben, hogy minél többféle tapasztalatot és tudást szerezzenek szűkebb és tágabb környezetünkről.

Jártunk a HAKI-ban a kutatók éjszakája című programhoz kapcsolódva, ahol csemetéink ismerkedtek a magyarországi halfajokkal.

A Pioneer vetőmagüzem visszatérő látogatói vagyunk. Évről évre megcsodáljuk a gépsorok sokaságát, az apró magvak növénnyé fejlődését.

A legnagyobbakkal a Szegedi Vadasparkba kirándultunk, távoli országok állatvilágát fedeztük fel.

Rendszeresen látogatjuk a Körös-Maros Nemzeti Park madarak és fák napi programját. Ebben az évben is látták gyermekeink a madárgyűrűzés fortélyait, megtudhatták ennek jelentőségét. Megnéztük az időszakos kiállítást, amely a madárvonulást mutatja be.

Június elején a Simonyi-szőlőbe kirándultunk. Két élményekben gazdag napot töltöttünk a szarvasi kézműves tanyán. Az első napon a zöldségeskertet jártuk be, nézelődtünk, felismertünk, összehasonlítottunk, ízleltünk és a sok új információt próbáltuk elraktározni. Ezután következett az állatsereg felderítése. Felvertük a baromfiudvart, farkasszemet néztünk a birkákkal, etettük a lovat, és hosszas gyakorlás után settenkedve megcsodáltuk a rózsaszín malacait szoptató kocát. Csemegének túrós batyut ettünk, közben megbeszéltük és megnéztük, hogy a friss tejből hogyan lesz túró, és ehhez milyen eszközökre van szükség. A délelőtt népi játékok kipróbálásával zárult, a gyermekek korlátok és határok nélkül futhattak az illatos gyepen és szívhatták magukba az üde tanyasi levegőt. A második napon az idő nem volt kegyes hozzánk, egyik percben esett az eső, a következőben sütött a nap. De ez sem tántorított el minket a délelőtt tartalmas eltöltésétől. Lovaskocsival felderítettük a környéket, és mikor az eső eleredt, „csudajó” volt egy nagy pléd alá menekülni, cinkosan összemosolyogni és nagyot kacagni az izgalomtól.

Köszönetet mondunk a szülőknek, akik segítették ezeknek a programoknak a megvalósulását.

Fotók:

http://www.newjsag.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=4233%3Azueld-programok-a-benka-ovodaban&catid=85%3Akoezerdek&Itemid=147&lang=hu

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben