V. NEKEM fesztivál – „Ezek a zenekarok jobbak, mint a világi nagy bandák! És van bennük valami több!”

Létrehozás: 2009. augusztus 25., 07:48 Legutolsó módosítás: 2009. augusztus 25., 18:16

Bánk – Idén ötödik alkalommal került megrendezésre a NEKEM (Nógrádi Evangélikus KErtMissziós) fesztivál, augusztus 22-én. 2009-ben is színvonalas, sőt egyre színvonalasabb zenét játszó, neves keresztyén zenekarok szolgáltak: OpenGrave – Budapest; ChickenFly – Budapest; Jesus Inside – Budapest; Large Room – Galgaguta; M.Is.K.A. – Szügy; God Given Joy – Békéscsaba; Crux – Szlovákia; Völgyessy Szomor Fanni – Budapest. Blatniczky János Dániel írása. Fotókat külön anyagban, később közlünk.

Korábban, az első három alkalommal (2005-2006-2007) a szügyi gyülekezet volt a házigazda, tavaly és idén pedig a bánki víziszínpad adott otthont a fesztiválnak. Mindig egy igei mottó, és egy, vagy két evangelizációs igehirdetés köré gyűltek össze a hitvalló keresztyén könnyűzenei együttesek, hogy szóban, igében, zenében mondják el: Jézus Krisztus Úr!
Az idei NEKEM délben kezdődött és folyamatosan tartott egészen késő estig. Eszlényi Ákos, frissen megválasztott ősagárdi fiatal lelkész tartotta az evangelizációt Pál apostol szavain, mint mottón elindulva: „Élek többé nem én, hanem él bennem a Krisztus”. Az elhangzó zeneszámok fiatalos jókedvvel, lendülettel, és őszinte bizonyságtevő akarattal adtak keretet az igei üzenetnek. Aki becsöppent, akár csak rövid időre is, azt tapasztalhatta, azt érezhette ki a szolgálatokból, hogy nagyon jó dolog az Úrhoz tartozni!
A fesztivál résztvevői sokféle csodát élhettek át a nap folyamán, kezdve onnan, hogy a szűkös anyagi keret ellenére professzionális hangtechnika és technikusi gárda hordozta a nap teljes hangosítási és fénytechnikai
felelősségét. A bánki gyülekezet odaadó szeretettel látta vendégül a zenekarokat és a szolgálókat. További csodás élmény volt, hogy bár egész nap lógott az eső lába, amint azt a meteorológia előre jelezte, a számottevő eső mégis elkerülte a víziszínpadot, az a néhány csepp még talán jól is esett: tulajdonképpen tökéletes koncert-időjárás adatott és amikor már minden program lecsengett, csak akkor indult el az égi áldás – de akkor alaposan!
Hogy a zenekarok, és az igeszolgálat valóban áldást hordozott, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a hangtechnikai cég vezetője megköszönte, hogy részt vehetett ezen a keresztyén alkalmon, s ráadásul tette ezt azután, hogy a nap folyamán többször is fennhangon kijelentette: „Ezek a zenekarok jobbak, mint a világi nagy bandák! És van bennük valami több!”
A NEKEM szervezőjeként annyit lehet hozzátennünk, hogy hálát adunk Urunknak azért a többért, amit egy technikus is észrevehetett! A Jézusban kapott szabadulás öröméért! Azért, hogy egy ilyen fesztivál alkalmával nem az egyháznak valamilyen periférián megjelenő szolgálatát végezhetjük, hanem a legalapvetőbb szolgálatban állhatunk: elmondjuk, hogy Jézus Krisztus a mi Megváltónk, s hívogatunk az Ő szeretetébe!

Köszönet illeti a házigazda bánki gyülekezet vendégszeretetén kívül a Nógrádi Egyházmegyét, a Szügyi Gyülekezetet az anyagi segítségért, valamint Egyházunkat a missziói pályázaton keresztül nyújtott támogatásért.
Ha az Úr terveiben is ez szerepel, akkor 2010-ben is megrendezésre kerül a NEKEM, melyre már most szeretettel hívnak minden érdeklődőt a szervezők.

Soli Deo Gloria

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben