Terítéken a KÖSZI – Asztali beszélgetések a Deák téren

Létrehozás: 2012. szeptember 19., 14:33 Legutolsó módosítás: 2012. szeptember 20., 11:27

Budapest – A Deák téri evangélikus gyülekezet évkezdő asztali beszélgetésén a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért közössége és sokszínű működése volt terítéken. A 2012. szeptember 9-én megtartott alkalmon a vezérfonal az együttműködés volt. Szöveg: Jarács Teodóra

Az együttműködés köré épült fel az alkalom kezdetén elhangzott rövid áhítat is. Az elmélkedés Krisztussal mint szőlőtővel való egységünkről beszélt, amely oly mértékű, hogy az embernek nem lehet semmi valóságos, az örökkévalóság számára hasznos cselekedete, csak az Istennel való együttműködésben. 

A beszélgetés a továbbiakban Kelényi Zsolt, a KÖSZI elnöke és Smidéliusz Gábor, a Deák téri gyülekezet igazgató lelkésze között zajlott az alkalmon részt vett gyülekezeti tagok bekapcsolódásával és az önkéntescsoport több más tagjának – Leichter Lilla, Jarács Teodóra, Halasi Lajos, Frenyó István és Komáromi Benedek – részvételével. 

A téma a KÖSZI feladatkörei, elköteleződése és önkénteseinek a feladatokban való részvétele volt. Az alapos elemzés során megállapítottuk, hogy bár az önkénteseknek a KÖSZI rendezvényein, alkalmain való részvétele sokszor idő, energia, elfoglaltságok függvénye, és a sok dolgozó és a még több diák ezzel általában kevéssé rendelkezik, mégis más és más hozzáállású csapattagokkal, de a szervezet sikeresen el tudja látni feladatait, és a pozitív élmények hatására a felkérések száma egyre csak gyarapszik. 

Ebben az évben már három nyári Napvető tábort tartott a KÖSZI különböző célcsoportoknak, ahova a Szívvel-lélekkel Alapítvány támogatásával végül is mindenki el tudott jönni, akinek csak az anyagiak jelentettek volna nehézséget. Ezenkívül a tábortalálkozók, téli, őszi, tavaszi táborok és sítábor is szerepelnek a repertoárban, és a táborokon kívül csendesnapok megtartására is szívesen kérik fel a KÖSZI csapatát immár hét iskolában is. A most második évadjába lépő Megálló interaktív istentisztelet is e közösség gondjaira lett bízva, illetve ilyen formában és névvel általuk alapíttatott. 

Kérdések merültek fel a továbbiakban a közösség tagjainak elköteleződéséről, hogy ki miért szeret ehhez a csapathoz tartozni. Volt, aki az elfogadó közösséghez való tartozást, volt aki a rugalmas jó feladatokat, volt, aki az állandóságot emelte ki, ami megtartó erő ebben a tarka, sokszor zűrzavaros forgatagban, globalizálódó, hagyományait vesztő világunkban. 

Az alkalom láthatóan sok kérdést vetett fel, és a részvevők kérdései, hozzászólásai is mutatták, hogy kíváncsiak a közösség munkájára, és igénylik és támogatják is azt, és bár az önkéntesek célcsoportja egyértelműen a gyermekek és az ifjúság, az alkalom utáni kötetlen beszélgetésekből megfogalmazódó kérdés mégis érdekes kihívás lehetne az önkéntesek számra: „És mi lesz az idősekkel?” Lehet, hogy hamarosan névváltoztatásra lesz szükség. Mondjuk a KÖSZII épp meg is felelne. 

A KÖSZI honlapja a www.koszi.net oldalon érhető el, ahol az érdeklődők tájékozódhatnak az éppen aktuális általunk szervezett programokról is.

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról: 
Jelöld ismerősnek a KÖSZI-t a Facebookon: http://www.facebook.com/profile.php?id=100001842182512 

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide: koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben