Milyen volt az Élő Könyvtár és Önkéntes Sarok a Szélrózsa-utótalálkozón?

Létrehozás: 2011. február 17., 11:16 Legutolsó módosítás: 2011. február 21., 16:40

A Hosszabbítás címet viselő Szélrózsa-utótalálkozón nagyon tartalmas volt a program: közös énekléssel, áhítattal indult a nap, melyet különféle koncertek, előadások, beszélgetések, alternatív programok követtek. A találkozón a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért is képviseltette magát. Szöveg: Szeli Noémi

Milyen volt az Élő Könyvtár és Önkéntes Sarok a Szélrózsa-utótalálkozón?

Fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

A KÖSZI-sek által szervezett egyik alternatív program az Élő Könyvtár volt. 10 különleges embert hívtunk meg, akiket az önéletrajzi ismertetőjük átolvasása után bárki „kikölcsönözhetett” fél órára.

Vendégeink különleges élethelyzetben lévő emberek voltak: Rácz Pál (világhírű hegedűkészítő mester), Derecskei András (hegedűművész, zeneszerző), Rolkó Zsuzsanna (egy halmozottan sérült kislány, Nóra Roberta édesanyja), Tunyogi Imre (tanulásban akadályozott, speciális iskolában végzett fiatalember), Auer Éva (ügyvéd, a Magyarországi Evangélikus Egyház világi bírója), Bakay Péter (evangélikus lelkész, cigánymissziói referens az evangélikus egyházban), Durgonics Tamás (református hittanoktató, aki a vakok világába vezetett be minket), Hajtman Tibor (BKV-ellenőr), Mezősi György Miklós (kerekesszékes mozgássérült), Válócz Elek (volt alkoholbeteg).

Az Élő Könyvtárral az volt a célunk, hogy lehetőséget biztosítsunk a Szélrózsa résztvevőinek arra, hogy olyan emberekkel találkozhassanak, beszélgethessenek közvetlenül, tabuk nélkül, akikkel egyébként nem valószínű, hogy találkoztak volna, vagy ha igen, nem biztos, hogy lett volna bátorságuk megszólítani őket, vagy feltenni őszintén kérdéseiket.

Hogyan és mennyire működik az esélyegyenlőség a mai Magyarországon? Hogyan lehet megszabadulni a szenvedélybetegségtől? Hogyan lehet elfogadni önmagunkat, élethelyzeteinket, kihasználni az Istentől kapott muníciónkat? Egyáltalán hogyan lehet felismerni ezt a többletet önmagunkban? Észrevesszük a körülöttünk lévő csodákat, áldásokat?  

Nos, ilyen és hasonló kérdésekre kaphattak választ az érdeklődök vendégeinkkel folytatott beszélgetésük során. 

Az Önkéntes Sarokban a KÖSZI-standnál egy önismereti tesztet tölthettek ki a vállalkozó kedvű látogatók, amelyből kiderülhetett számukra hogy, az önkéntes munkák mely típusa és formája illik egyéniségükhöz, illetve milyen szerepben érezhetnék legjobban magukat egy program- vagy táborszervező csapatban. Az értékelés után a leendő önkéntesek email formájában vagy szóban ugyancsak megkapták a hozzájuk illő, őket érdeklő szervezetek elérhetőségeit.

Mellettünk képviselte magát még a MEVISZ-BÁRKA, a KIE, a MEE-GYIO, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a MEE-Diakóniai Osztály és az ÖKI. 

Ugyanitt nyílt lehetőség arra is, hogy a KÖSZI önkéntesei által szervezett korábbi eseményekből egy kis ízelítőt kapjanak az érdeklődők. Megnézhették a Téli berek, az Életfonal és a Napvető táborok fotóit, a Pesti Nyolc „KÉSZ” rendezvényének és az adventi koszorúkészítésnek a meghitt pillanatait, a pilisi gyermekotthonban történt ruhaosztás megindító képeit, a MEVISZ-BÁRKA karácsonyán szervezett gyerekprogram, illetve a Fasori Gimnáziumban szervezett „Egészségedre” Ifjúsági Nap legfontosabb momentumait.

Emellett megismerkedhettek közelebbről a KÖSZI tevékenységével, szervezeti felépítésével, és természetesen velünk, a jelenlévő KÖSZI-tagokkal. Ugyancsak lehetőség nyílt a jelentkezőknek tesztelni önmagukat, hogyan oldanának meg egy fiktív gyerektábori szituációt, ha egy szervező helyében lennének.

További képek:

https://picasaweb.google.com/koszi.iroda/2SzelrozsaUtotalalkozo#

Fotó: Horváth Márti

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben