Párkapcsolatban! – A KÖSZI megtartotta hatodik Megálló interaktív istentiszteletét

Létrehozás: 2012. május 14., 08:32 Legutolsó módosítás: 2012. május 14., 15:00

Budapest – 2012. május 6-án a Deák téri evangélikus templomban tartotta meg a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért csapata a 6. Megálló interaktív istentiszteletet a gyülekezeti ifjúság segítségével. Az alkalom mottója „Párkapcsolatban” volt, ahol Lénárt Viktor lelkész prédikációja szólt arról, Isten mit gondol a párkapcsolatokról. Miért rendelte, hogy kapcsolatban éljünk, hogyan élhetünk az ő rendelete szerint? Szöveg: Haba Gábor, fotó: Kucsara-Csapó Dorottya, Endreffy Kornélia

A májusi Megálló istentisztelet az erőforrásaink témában ezúttal a párkapcsolatról szólt. A korábbi alkalmakhoz hasonlóan ez a közös megmozdulás is dramatikus módszerekkel, egy jelenet előadásával és zenekari kísérettel előadott, Istent dicsőítő ifjúsági énekekkel gazdagított istentisztelet volt.

Miért élünk, miért éljünk párkapcsolatban? Mit rendelt Isten a párkapcsolatokról? Hogyan tehetünk eleget az ő rendelésének? Vágyakozás, várakozás. Ezzel a két szóval lehet legjobban meghatározni az istentiszteleten előadott drámajáték kezdő jelenetét. A töprengés, a lassú léptek, meg-megállás, majd végül a bekopogás jól bemutatja azt a folyamatot, ami a párkapcsolataink kezdetén jellemzi a nő és a férfi elsőre kiismerhetetlen viszonyát. A sokszor jellemző, többszöri elutasítás után egyszer csak kinyílt az az ajtó, amely szimbolikusan jelképezte a másik elfogadását. A következő boldog, harmóniában eltöltött időszakot sajnos gyorsan felváltja a vitákkal terhelt együttélés, és ha nem vigyázunk, időben nem változtatunk, és saját személyiségünket a másikra erőltetjük, akkor hamar felbomolhat a kapcsolat, és újra magánnyal kell szembenézünk.

A jelenetet Lénárt Viktor lelkész többször megszakította hangos „Stop!” felkiáltással, hogy a kulcsmozzanatot elmagyarázva megértesse a jelenlévőkkel annak jelentőségét. Kérdéseket tett fel a jelenlévőknek, arra ösztönözve őket, hogy bátran és bizalommal forduljanak a mellettük ülőhöz akkor is, ha esetleg korábban nem ismerték egymást. Ennek köszönhetően, valamint a lelkész közvetlen igehirdetői stílusa miatt igazán családias hangulat alakult ki az alkalmon, amely nekünk, szervezőknek is valódi feltöltődést jelentett.

A Megálló alkalmakon közreműködő zenekar ismét fantasztikus volt. A hatfős együttes tagjai a KÖSZI-sek mellett a Deák téri ifitől a teológusokig több területről érkeztek. Gitártól kezdve fuvolán át a hegedűig ismét sok hangszer tette élménnyé az ismert és szeretett énekeket.

Elismeréssel kell szólnunk Lőrincz Andiról és Komáromi Benedekről, az istentisztelet két házigazdájáról is. Jókor és jól vették át az irányítást egy-egy szakasz végén. Andi emellett a zenekar szervezésében és a dalok zenekari próbáján is vezető szerepet vállalt. 

Az istentisztelet után mindenki úgy indulhatott haza, hogy mindannyian hallottunk olyat, amit eddig nem tudtunk vagy nem mertünk megfogalmazni. Úgy gondoltuk korábban, ismerjük magunkat, de a lelkész prédikációjából mindenki kapott egy olyan részt, amelyről azt gondolta, hogy csak rá vonatkozhat.

Örülünk, mert sok ismerős arc mellett ismét sokan voltak először a Megálló padsoraiban. Jó volt látni, hogy a kinti nagy meleg ellenére sokan tisztelték meg az alkalmat jelenlétükkel.

Kérjük mindazokat, akik ott voltak, véleményükkel, észrevételeikkel segítsék szervezői munkánkat. Véleményük fontos számunkra, hogy a következő, június 17-ei alkalomra az előzőeknél is jobb Megálló istentiszteletet szervezhessünk. 

Szeretettel várjuk azok jelentkezését, akik szívesen vennének részt velünk együtt a következő Megálló szervezésében, esetleg szeretnének tagjai lenni a zenekarnak vagy a drámacsoportnak. 

E-mail címünk:  koszi@koszi.net

Honlapunk a www.koszi.net oldalon található, ahol az érdeklődők tájékozódhatnak az éppen aktuális általunk szervezett programokról is.

A Megálló istentiszteleteket minden hónap első vasárnapján tartjuk 18:00 órától a Deák téri templomban, következő alkalmunk azonban rendhagyó módon a harmadik vasárnap, 2012. június 17-én lesz!

Így a budapesti és környéki fiataloknak a Megálló inspiráló közegben, Istennel közösségben eltöltött vasárnapot nyújt a hónap második vasárnapján a LÖK-ben tartott Tamás-mise és a harmadik vasárnapon az újpesti evangélikus templomban tartott Új találkozás istentisztelet mellett.

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról: 

Jelöld ismerősnek a KÖSZI-t a Facebookon: http://www.facebook.com/profile.php?id=100001842182512

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide: koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

A KÖSZI által szervezett 6. Megálló interaktív ifjúsági istentiszteletet a Szívvel-Lélekkel Alapítvány és a Pesti Evangélikus Egyház, Deák téri Egyházközség támogatta.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben