Párbeszédben Istennel! – A KÖSZI megtartotta februári megálló interaktív istentiszteletét

Létrehozás: 2012. február 13., 12:39 Legutolsó módosítás: 2012. február 13., 12:39

Budapest – 2012. február 5-én a Deák téri evangélikus templomban tartotta meg a KÖSZI, azaz Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért csapata a 3. Megálló interaktív istentiszteletet a gyülekezeti ifjúság segítségével. Az alkalom mottója: „Párbeszédben Istennel” volt, ahol Benkóczy Péter kőbányai lelkész prédikációja arról szólt, hogy mikor kell, mikor lehet Istenhez szólni. Válogat-e Isten a hozzá érkező imák közül úgy, ahogyan mi megtesszük majd minden nap a hozzánk forduló embertársaink közül? Szöveg: Haba Gábor, fotó: Cselovszky Ferenc, Kucsara-Csapó Dorottya

Megálló

Erre a találó és célját meghatározó névre keresztelte interaktív istentiszteletét a KÖSZI, mely a szervezők eredeti meghatározása szerint abban segít minket, hogy a megállás nélküli, pillanatról pillanatra változó környezetünkben szusszanatnyi pihenőhöz segítse a résztvevőket. Lehetőséget, útirányt adjon számunkra, hogy a jelenből merre indulhatunk tovább. A választásban Jézus mindig segít minket, de a lépéseket nekünk kell megtennünk.

A februári Megálló interaktív istentisztelet az erőforrásaink témában ezúttal az imádságról szólt. A korábbi alkalmakhoz hasonlóan ez a közös megmozdulás is dramatikus módszerekkel, egy jelenet előadásával és zenekari kísérettel előadott, Istent dicsőítő ifjúsági énekekkel gazdagított istentisztelet volt.

Párbeszédben Istennel

Mikor imádkozzunk Istenhez? Milyen kéréssel fordulhatunk Hozzá? A válasz mindkét kérdésre roppant egyszerű: bármikor és bármivel. A legrosszabb dolog, ami történhet, hogy Isten azt válaszolja, most nem. Ezt a választ kapta a drámajelenetben bemutatott nehézsorsú család kislánya is, akinek régi vágya volt egy olyan igazi kislányos, piros bicikli. A gyermek szülei becsületesen dolgoznak, ennek ellenére nem engedhették meg, hogy karácsonyra meglepjék lányukat a hőn áhított ajándékkal. Csupán praktikus, de olcsó meglepetésekre futotta. Mikor a kislány szülei megkérdezték gyermeküket az ajándék okozta csalódásról és a szerintük elfecsérelt imádsággal töltött időről, meglepődve hallották lányuk felnőtteket megszégyenítő válaszát. Szerinte Isten igenis meghallgatta imáit, de ezúttal úgy döntött, most nemet mond. A drámajáték során folyamatosan jelenlévő lelkész ezúttal nem állította meg a jeleneteket, a végén azonban prédikációjában kiemelte mennyire fontos, hogy bárhol és bármikor van lehetőség Istenhez szólni. Bízhatunk benne, Ő mindig meghallgat minket és nincs az a zavaró körülmény, ami gátolhatná, hogy megértse miért is fordultunk Hozzá. Mennyire más lenne ugye, ha mi is így tennénk embertársainkkal, ha mi is ennyire figyelnénk egymásra? 

Annak érdekében, hogy a résztvevők átforgassák magukban a hallottakat, Benkóczy Péter lelkész többször tett fel kérdést a jelenlévőknek arra ösztönözve őket, hogy bátran és bizalommal forduljanak a mellettük ülőhöz akkor is, ha esetleg korábban nem is ismerték egymást. Ennek, a sok fiatal jelenlétének, a barátságos elrendezésnek és a közvetlen igehirdetői stílusnak köszönhetően igazi családias hangulat alakult ki az alkalmon, amely nekünk, szervezőknek is nagy-nagy feltöltődést adott.

Köszönet és elismerés

A Megálló alkalmakon közreműködő zenekar most is kitett magáért. Az ötfős együttes tagjai a KÖSZI-sek mellett a Deák téri ifitől a teológusokig több területről érkeztek. Gitártól kezdve a hegedűig, ismét sok hangszer tette élvezhetőbbé az ismert és szeretett énekeket. Alig várjuk, hogy máskor is hallhassuk őket. 

Elismeréssel kell szólnunk Jarács Teodóráról is. Társunk, aki a Megálló februári főszervezője volt, tizenhét KÖSZI-s és Deák téri önkéntesünk munkáját koordinálta nagy sikerrel és fáradságot nem ismerve. 

Az istentisztelet után ismét úgy indultunk haza mi, hogy nagyobb figyelemmel leszünk környezetünkre. Jobban figyelünk majd a hozzánk fordulók szavaira és nem hagyunk ki egyetlen olyan pillanatot sem, amikor lehetőségünk van Istenhez szólni, imádkozni. 

Örülünk, mert a már ismerős arcok mellett újakat is láttunk a padsorokban. Jó volt látni, hogy a hideg és a hó miatt nehézkes közlekedés ellenére ismét sokan tisztelték meg az alkalmat jelenlétükkel.

Kérjük mindazokat, akik ott voltak, véleményükkel, észrevételeikkel segítsék szervezői munkánkat. Véleményük fontos számunkra, hogy a következő, március 4-i alkalomra a korábbiakat is felülmúló Megálló istentiszteletet szervezhessünk.

 

Szeretettel várjuk azok jelentkezését, akik szívesen vennének részt velünk együtt a következő Megálló szervezésében, esetleg szeretnének tagjai lenni a zenekarnak vagy a drámacsoportnak. 

E-mail címünk:  koszi@koszi.net

Honlapunk a www.koszi.net oldalon található, ahol az érdeklődők tájékozódhatnak az éppen aktuális általunk szervezett programokról is.

A Megálló istentiszteleteket minden hónap első vasárnapján tartjuk 18.00 órától a Deák téri templomban, következő alkalmunk 2012. március 4-én lesz.

Így a budapesti és környéki fiataloknak a Megálló inspiráló közegben, Istennel közösségben eltöltött vasárnapot nyújt a hónap második vasárnapján a LÖK-ben tartott Tamás mise és a harmadik vasárnapon az Újpesti evangélikus templomban tartott Új találkozás istentisztelet mellett.

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról: 

Jelöld ismerősnek a KÖSZI-t Facebookon: http://www.facebook.com/profile.php?id=100001842182512 

Iratkozz fel a KÖSZI Hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide: koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

A KÖSZI által szervezett 3. Megálló interaktív ifjúsági istentiszteletet a Szívvel-Lélekkel Alapítvány és a Pesti Evangélikus Egyház, Deák téri Egyházközség támogatta.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben