Második alkalommal tartották meg a Szalay Sándor Országos Fizika Emlékversenyt

Létrehozás: 2012. október 07., 12:28 Legutolsó módosítás: 2012. október 07., 12:32

Nyíregyháza – A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium, 2010-ben hívta életre a Szalay Sándor Országos Fizika Emlékversenyt, amely egy kétévente megrendezésre kerülő megmérettetést, valamint a köztes években emlékkonferenciát foglal magában. Szöveg és fotó: Kecskeméti Zsuzsanna

Az idei év a nemes versengésé volt, ahol az ország minden tájáról 11 iskola mérte össze tudását. A megmérettetés különlegessége, hogy a gimnázium fizikatanárai mellett, az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat alelnöke, az Atomki nyugalmazott munkatársa dr. Kovách Ádám fővédnökként és aktív munkatársként vett részt. Az értékelésben dr. Hadházi Tibor kandidátus, főiskolai tanár, dr. Veszprémi Viktor a Wigner Intézet tudományos munkatársa, és Újvári Balázs a Debreceni Egyetem tanársegéde volt a versenyzők segítségére. Utóbbi két vendég előadást is tartott a fizika aktuális eredményeiről a radon kutatás és a gamma kés lehetőségeit tárgyalva.    

A verseny sok rendhagyó elemet tartalmazott, első nap a két fős csapatok kísérleti bemutatókat és prezentációkat tartottak, a második napon pedig zárt és nyílt végű teszteket oldottak meg. Ennek egy része az iskolai tananyagra épül, de a diákok a természettudományos szakirodalom és publikáció tudományos jellegű írásaiban is el kellett, hogy mélyüljenek, hiszen a nyílt végű feladatoknál ezeket kellett értékelni, összegezni. Matematikai szimulációkhoz hasonlatos programok segítségével pedig, olyan számítógépen szimulált kísérleteket folytattak le, ami normál körülmények között nem lenne lehetséges. A versenyt tudományos előadások és a Fizibusz különleges fizikai kísérleti bemutatója színesítette.

A nemes versengés eredményei:  

helyezés

név

iskola

Város

évfolyam

I.

Csoma Rita, Baranyi Marcell

Deák Téri Evangélikus Gimnázium

Budapest

1. kategóriában, csapatban

I.

Csathó Botond

Gacsályi Anna

Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnázium

Debrecen

2. kategóriában, csapatban

I.

Györfi Mónika

Takács Gábor

Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium

Bonyhád

3. kategóriában, csapatban

Különdíjak:

ATOMKI különdíja (Dr. Kováts Ádám): meghívás az ATOMKI-ba.

Boda Bence – Gregus Andor (Aszódi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Aszód) részére a kísérletezésben nyújtott kiemelkedő teljesítményükért.  

MEE Nevelési és Oktatási Osztály (Tarjánné Sólyom Ildikó ov.h.)

Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium (Orosháza) könyvtára részére a versenyen valamennyi kategóriában nyújtott kiemelkedő teljesítményért.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben