Magyar-Szlovák Evangélikus Gyermektábor került megrendezésre a felvidéki Garamkövesden

Létrehozás: 2011. augusztus 19., 08:27 Legutolsó módosítás: 2011. augusztus 19., 09:15

Garamkövesd – 2011. július 24-30. között Garamkövesden rendezték meg a Százdi Evangélikus Gyülekezet szervezésében a Magyar-Szlovák Evangélikus Gyermektábort Ferenczy Erzsébet lelkésznő vezetésével, amelynek lebonyolításában a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért is segítséget nyújtott. A gyönyörű felvidéki természeti- és egyben izgalmas, multikulturális környezetben vidáman és tartalmasan zajlott a gyerekek számára megrendezett hét. Szöveg: Gengeliczki Barbara, Malík Mátyás, Pellionisz Petra, kép: Horváth Márta

Már hosszú évek óta minden évben megszervezi a százdi gyülekezet a Felvidéken a tábort, amelynek lebonyolításában egy pár hónappal ezelőtt érkezett felkérésnek eleget téve, idén a KÖSZI is segített. Ferenczy Erzsébet lelkésznő vezetésével egy felvidéki önkéntes, Makovinyi Krisztián, illetve négy lelkes KÖSZI-önkéntes, Frenyó István, Gengeliczki Barbara, Horváth Márta és Malík Mátyás együtt vágtak bele a szlovákiai kalandba. A tábornak a Párkánytól körülbelül 10 km-re fekvő falu, Garamkövesd adott otthont. 

Az első délután az ismerkedés jegyében telt. Játékos névtanulással, ismerkedő gyakorlatokkal és új köntösbe bújtatott kő-papír-ollóval megpróbáltuk oldani az első találkozás kínos csendjét, míg mindenki meg nem ismerte a másik szokásait. A tábor célja, hogy játékosan, kreatívan és minél hatékonyabban tudjuk átadni és megtanítani Jézus tanításait, úgy, hogy mindeközben a gyerekek jól érezzék magukat. Ennek megfelelően ez a hét a „szívvel-lélekkel”, azaz az érzelmek témája köré épült. A gyerekek nap mint nap a kupaktanácsokon, azaz kreatív hittanórákon beszélték át a félelem, a harag, a meglepetés, a szomorúság és az öröm érzéseit az életükben, és azt, hogy ezekben az érzésekben hogyan van jelen Isten, hogyan hívható minden helyzetben segítségül. Az áhitatok témái és történetei – melyeket Ferenczy Erzsébet lelkésznő tartott – is ezt a kérdéskört dolgozták fel.  

A napi kupaktanácsok, áhitatok és éneklések mellett nagyon sok idő maradt a szórakozásra is. A tábori életben fontos szerepe volt a kinti és benti játékoknak: számháború, Capture the flag, tábortűz, Fele sem igaz!, tűzi játékok és Forgószínpad színesítette a programunkat. Amikor az időjárás engedte, kirándulni is elmentünk. Ennek keretén belül kisvonattal átmentünk Esztergomba, ahol egy rövid városnézés után meglátogattuk a Bazilikát. A gyerekek a kirándulások közül ezt élvezték a legjobban, de tettünk egy rövid hajókirándulást a Dunán is, ahonnan ismét megcsodálhattuk a Bazilika épületét.

Mindent összevetve a kezdeti nehézségek és pár gyerek esetén a nyelvi akadályok leküzdése után, kerek, jó hangulatú és élményekben gazdag hetet tudhatunk magunk mögött, ahol gyerek és felnőtt egyaránt sokat tanulhatott Istenről és egymásról. Érdekes volt megfigyelni, és áthidalni a szlovák és magyar gyerekek közti nyelvi és kulturális különbségeket, és ez a sokszínűség tovább gazdagította a közösség értékeit. Bízunk benne, hogy egy év múlva ismét útra kelhetünk Garamkövesd felé, és tovább erősíthetjük a felvidéki evangélikus gyülekezettel kialakított értékes kapcsolatot!

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben