Közös szívvel, lélekkel – Napvető és Életfonal utótalálkozók – Diavetítéssel!

Létrehozás: 2009. október 09., 09:27 Legutolsó módosítás: 2009. október 09., 19:39

Piliscsaba – 2009. október 2-4. között került megrendezésre Piliscsabán a 13. Napvető – országos evangélikus gyerektábor és a 3. Életfonal – evangélikus életvezetési tábor közös tábortalálkozója. Közös szívvel-lélekkel – ezt a címet viselte a péntek délutántól vasárnap délig tartó rendezvény, hiszen újra együtt énekelhettünk, beszélgethettünk, játszhattuk kedvenc játékainkat, szívünket-lelkünket kitárva. Valóban, nyolctól tizenhat évesig terjedt a résztvevők életkora – kicsik és nagyok a legkülönbözőbb programokon összefogva bizonyították, hogy közösségünk igazi kis családot alkot. Lelkesedésünket bizonyítja, hogy a két tábor vezetői is szép számban vetették bele magukat a kreatív munkába. Szöveg: Pellionisz Petra, fotó: Horváth Márti

Célunk elsősorban a nyári örömök közös újraélése, felidézése volt (erre szolgált az első esti Fényképshow nevű program), ám ezen túl más szándék is mozgatott minket: hangolódjunk rá az őszre, az elmúlás szomorkás évszakára, készüljünk fel az iskolaévre, gyűjtsünk erőt a Jóistennel és egymással való együttlétből az elkövetkező munkás hónapokra.

Ezt az erőgyűjtést szolgálta a minden eddiginél átgondoltabb, összehangoltabb áhítatok sorozata: Noé bárkájában utazhattunk e hétvégén, sok kicsi teremtmény, együtt a remény kis hajóján. Noé történetének elemei magától értetődően illeszkednek bele a gyerekek mindennapi életébe: hallhattunk a bűnről, azaz a gyermeki engedetlenségről, következményéről, vagyis a gyermekek által oly jól ismert büntetésről, a reményről, amelyre szükségünk van a szürke hétköznapokon és az Istennel kötött szövetségünkről, mely megoldást és biztonságot ad nekünk.

 Megható volt az egymást csak néhány hónapja megismert, az ország távoli részein élő gyerekek és fiatalok találkozása: ezer meg ezer dolog történt május, illetve augusztus óta, elkezdődött az iskola, életek változtak meg, mindezt most sugárzó arccal osztottuk meg egymással. Sokan látványosan nőttek meg, fejlődtek zenében, tudásban, érzelmeikben, mások nehéz időszak kapujában állva kaptak biztató szavakat, megint mások nagy örömmel mesélték kis életük örömteli fordulatait. Mindannyian otthon vagyunk már egymás életében, hiszen időről időre részt vehetünk benne, tudjuk, mire legyünk kíváncsiak, miért drukkoljunk a másiknak. Találkozásainknak így gyógyító ereje van, bízunk benne, Isten áldásával kísérve.

Vezetőként a tábor felejthetetlen élményét nyújtotta egyszer csak felébredni a réten, egy szombat délutánon, sugárzó napsütésben, sok nehéz, munkás hét után, a körülöttünk tanyázó negyven gyerek csilingelő nevetésére, az Adj, király, katonát játékos kiáltásaira… – Mindez persze vidám gyalogtúránk állomásán elbóbiskolva történt, még mielőtt felkészültünk volna az este fénypontjára, azaz evangélikus barátaink által kiötlött, megírt Kastélyjátékra. A misztikusan hangzó cím valóban izgalmas, messzemenőkig kreatív, észkerekeink forgását beindító programot takar minden évben: kicsi és nagyobbacska detektívek csapatai kutatnak a titokzatos rejtély nyomában, míg a vezetők fáradságot, jelmezkészítést, ötleteiket és színjátszói képességeiket nem kímélve bújnak a szereplők bőrébe, és személyesítik meg a kihallgatandó tanúkat. Az eredmény nagyszerű hangulat, sok-sok gondolkodó kicsi agy, odaadó közösség és felejthetetlen élmény lett ebben az évben is. Ugyancsak a tábortalálkozó egyik izgalmas programja volt az újonnan kitalált Bibliai társasjáték, melyben a gyerekek játékos vetélkedőn élhetik bele magukat bibliai történetekbe.

Mindezek fényében a két tábor szervezői nagy szeretettel várják a gyerekeket a 2010. év rendezvényein is: a 6 – 11. osztályosoknak ajánljuk az április 29 – május 2. között megrendezendő 4. Életfonal – evangélikus életvezetési tábort, és a 3 – 8. osztályos korosztálynak az augusztus 1 – 7. között tartandó 14. Napvető – országos evangélikus gyerektábort, melyek ötletei már most ősszel is bimbóznak a szervezők fejében.  

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben