Kirekesztésről és befogadásról beszélgettek a 6. Életfonal táborban

Létrehozás: 2012. május 10., 14:23 Legutolsó módosítás: 2012. május 11., 14:34

Piliscsaba – 2012. április 27–30. között rendezte meg a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért a 6. Életfonal evangélikus életvezetési tábort Horváth Márta vezetésével Piliscsabán, a Béthel Missziói Otthonban. A hosszú hétvégén – amelynek mottója „Közénk tartozol” volt – a táborozók a sztereotípia, előítéletek, kirekesztés, illetve ezek legyőzésének, a befogadásnak a témakörét járták körül. Szöveg: Horváth Márta, fotó: Keveházi D. Sámuel.

A KÖSZI egy lelkes keresztény fiatalokból álló csapat, amely – más programok mellett – az év minden szakában más-más tematikájú táborral lepi meg a táborozni vágyókat. Az Életfonal táborra szervezőtársaimmal most is tartalmas és érdekfeszítő foglalkozásokkal készültünk a táborozók számára. Az idei tábor mottója „Közénk tartozol” volt, amelynek keretében a fiatalokkal a kirekesztés, befogadás, elfogadás témáját dolgoztuk fel. Az izgalmas téma nyitott fülekre és szívekre talált a 7-12. osztályos táborozók körében, hiszen ez különösen sokukat érintette akár közvetlenül, akár közvetve, barátaikon keresztül. Az Életfonal tábor fontos hitbéli keretét Kovács Viktor evangélikus lelkész vezetésével a közös éneklések, zenélések és áhítatok alkották.

A táborok már-már megszokott programpontja, a kupaktanács, azaz a kreatív, interaktív témafeldolgozás idén sem maradhatott el. A napnak ezen részén a résztvevő fiatalok játékos, dramatikus gyakorlatok és kiscsoportos megbeszélések segítségével járták körbe a napi témákat a táborszervezők vezetésével. Mind a társadalmi szintű, mind az iskolában megjelenő sztereotípia, előítélet, diszkrimináció és kiközösítés, illetve azok feloldása szóba került itt, külön kitérve a történelemben, illetve a bibliai és a jelenkorban előforduló példákra. Az első nap, szombaton kifejezetten a kirekesztés jelensége állt a középpontban. Az áhítat Zákeus történetén keresztül segített megértetni, hogy milyen érzés lehetett kirekesztettnek lenni. Krisztus azonban elfogadta őt, nem ítélte el, és ez erőt adott neki, hogy jobb ember válhasson belőle. Délután a kiscsoportos beszélgetés után a táborozók Pusztai Julianna és Szeredi Éva meghívott bibliodráma-vezetők segítségével a babiloni fogság történetét dolgozták fel és játszották el színes anyagdarabokból összeválogatott jelmezek segítségével.

A következő napon a befogadással, mások elfogadásával, az esélyegyenlőséggel foglalkoztunk. Az áhítat segített abban, hogy a résztvevők megértsék, miért van szükség arra, hogy elfogadják egymást. Jézus maga is nagyon jól tudta, hogy milyen kirekesztettnek lenni, olyannyira, hogy őt meg is ölték, de legyőzte a halált, és szól hozzánk. Meg kell látnunk, hogy ha elfogadjuk egymást, akkor a másik mosolyában, kedves szavaiban, érintésében felfedezhető Krisztus. A délután folyamán ezen a napon is egy meghívott előadó érkezett. A Schaldl Péter képzett pszichodráma-vezető által tartott pszichodráma-foglalkozás egészen különleges módon és izgalmas feladatokkal járta körbe a tábor témáját, amely sokakban mély nyomot hagyott. Ezeken a foglalkozásokon a résztvevőknek többek között lehetősége nyílt egy másik ember, egy másik karakter bőrébe bújni és ennek segítségével megérteni és valóban átérezni az adott szituációt.

A napsütéses tavaszi időjárásnak köszönhetően a nap nagy részét a szabad ég alatt vagy a nyitott kápolnában tölthettük. A komoly és mély programok mellett volt lehetőség a kikapcsolódásra is: sportolni, társasjátékozni, zenélni, sétálni vagy csak egyszerűen élvezni a napsütést. Az éjszakai túra mindig nagy népszerűségnek örvend. Hogy mitől különleges ez a kirándulás? Talán az éjszakai erdő csendje, a csillagos égbolt, a régi és új barátok, a mécsesek lángja és a személyre szóló üzenetek által válik igazán emlékezetessé az utolsó este. Az utolsó nap délelőttjén az Ön dönt! című vitakészséget fejlesztő és gondolkodásra serkentő játékban a táborozóknak lehetőségük volt határozott véleményüknek is hangot adni a felvetett kérdéskörökben, amelyek igazán izgalmasak és roppant megosztóak voltak. Ez a programpont is bebizonyította, hogy bizony nem vagyunk egyformák, olykor előfordul, hogy nem értünk egyet egymással egyes kérdésekben, mégis léteznek áthidaló megoldások.

Ez alatt a pár nap alatt öröm volt látni, hogy a táborozó fiatalok nemcsak elméletben tudják, hogy mit jelent a befogadás, a társaik elfogadása, hanem mindezt a gyakorlatban is remekül alkalmazták. A tábor végére a kis csapatok egyre nagyobbra bővültek, és végül igazi közösséggé formálódtak. A családias hangulatnak köszönhetően köztünk, vezetők és a résztvevők között igazán meghitt, bensőséges kapcsolat alakulhatott ki a beszélgetések alkalmával. Ez a pár nap megerősített mindannyiunkat abban, hogy igenis fontos észrevenni a másikban az értéket, elfogadni őt, befogadni a közösségbe, és nem hagyni, hogy egyedül maradjon. Ez a tábor valóban a béke szigete volt.

Kedves Zsuzsa néni és Gábor bácsi! Ezúton is szeretnénk megköszönni a sok szeretetet és gondoskodást, amit kaptunk. Itt, távol a civilizációtól, a város zajától elbújva tudtunk igazán odafigyelni egymásra. Mindig rossz, amikor vége van egy-egy ilyen alkalomnak, és el kell hagyni a helyet. Hirtelen visszacsöppenünk a nyüzsgésbe, a sürgés-forgásba, és egyszer csak minden fontosabb lesz embertársainknál. Bízunk benne, hogy ez a pár nap megerősített mindenkit abban, hogy igenis fontos, hogy észrevegyük a másikban az értéket, elfogadjuk, és ne hagyjuk, hogy egyedül maradjon.

Kedves táborozók! Gyorsan elteltek a napok, de ne szomorkodjatok, mert hamarosan újra találkozhatunk. A KÖSZI csapata nem pihen, hanem gőzerővel készül a nyári 16. Napvető evangélikus közösségépítő táborra, amellyel idén már két alkalommal is várja a régi és új táborozókat.

A Napvető ifitábort a 7-12. osztályoknak július 29augusztus 4., a Napvető kölyöktábort a 3-8. osztályosoknak augusztus 1218. között rendezzük meg Piliscsabán, a Béthel Evangélikus Missziói Otthonban. A táborok mottója „Jézus hírnökei” lesz.

Bővebb információ a www.koszi.net honlapon olvasható. 

-------------------------------------------------

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról: 

Jelöld ismerősnek a KÖSZI-t a Facebookon: http://www.facebook.com/profile.php?id=100001842182512  

Iratkozz fel a KÖSZI hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide: koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com 

A KÖSZI által szervezett 6. Életfonal evangélikus életvezetési tábort a Szívvel-Lélekkel Alapítvány támogatta. 

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben