Ifjúsági konferencia: A Balaton vizében keresztelkedett meg az egyik táborlakó

Létrehozás: 2009. szeptember 08., 09:02 Legutolsó módosítás: 2009. szeptember 11., 14:26

Balatonszárszó – Magunk mögött tudhatunk egy fiatal felnőtteknek szóló konferenciát, mely Balatonszárszón zajlott telt házzal az Evangélikus Konferencia és Missziói Otthonban augusztus 26 és 31 között. A tábor témája: „Kiútkeresés válság idején”, ami manapság széles rétegeket érint. Szöveg és fotó: Remport Richárd.

Ifjúsági konferencia: A Balaton vizében keresztelkedett meg az egyik táborlakó

Páros tánc

Süller Zsolt előadásában, a házasságban kialakuló válságokra hívta fel figyelmünket és családapaként adott erre orvosságot. Hadady Farkas fórumában az élet anyagi oldalán kialakuló nehézségekre figyelmeztetett bennünket. 

A konferencia egyik meghívott előadója a többszörös olimpiai bajnok Balczó András volt. Bemutatta, hogy élete nem akkor érte el igazi, hosszú távú célját, amikor az aranyérem a kezében volt, hanem amikor rájött, hogy küldetése van és az Úrnak szolgált, az Ő útjain járt.

A tábor talán egyik legmeghatóbb, legmeghittebb eseménye az volt, amikor egy életerős, 32 éves fiatalember (Horsa Pál Siófokról) úgy döntött, hogy ő is az evangélikus egyházhoz szeretne tartozni és megkeresztelkedni. Szigethy Szilárd, az Úr szolgája és egyben a tábor egyik vezetője a Balaton vízében megkeresztelte őt (ahogy anno Keresztelő János a Jordán vízében a hozzá térőket), akit a testvérek sokasága szeretettel üdvözölt.

Balázs Viktória egyik áhítata a tízparancsolatról szólt. A tízparancsolat szabadságot ad nekünk, nem megkötözöttséget, amely révén szabadok lehetünk a félelemtől, a tiszta beszédre, a teljesítmény görcsétől, a gyengéd szeretetre, az élet tiszteletére, a kísértő gondolatoktól, a tisztességes munkára, az igazság képviseletére, az irigységtől és a harmonikus életre.

A lelki gondozás, szellemi táplálék mellett a test egészségéről is volt szó.  Dr. Kolonics Attila az N-Gene Kft. kutatója előadásában tájékoztatott a fontosabb pontokról: a dohányzás és kávé kerülése, a rendszeres mozgás, a hideg-meleg váltófürdő használata, zöldségek, a megfelelő mértékben használt gyógynövények és a napi 1 pohár vörösbor.  Megtudhattuk, hogy a hit, a meditáció is jótékony hatással van a fizikai egészségünkre.

A magyar kultúra részét képezi a borászat. Volt szerencsénk Kötsén Opperheim József borosgazda vendégszeretetét élvezni, aki a borkóstoló mellett ismertette a borkészítés főbb fázisait.

Vasárnapi istentisztelet keretében megtapasztalhattuk az Úr Jézus Krisztus megbocsátó kegyelmét rá emlékezve, úrvacsorát véve.

A komoly témák mellett volt lehetőség a kikapcsolódásra: az éneklésre, a táncra, a csocsózásra, a pingpongozásra, a tollaslabdázásra, a fotózásra, a könnyedebb beszélgetésekre. Az idő kedvezett a napozásnak, az úszásnak, a vízibiciklizésnek.

Mivel egy nagyon baráti, szeretetteljes közösség alakult ki a tábor során, ezért már alig várjuk a tábor folytatását.

 Fotók diavetítéssel: 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

10parancsolat, keresztelés, meditáció

Elküldte Bodnár Tamás idő 2009. szeptember 09., 11:53
Tetszett, hogy a Tízparancsolat nem megkötöz, hanem felszabadít! Meg hogy a Balaton vízében is lehet keresztelni, nem kell ragaszkodni merev szokásokhoz.
Meditáció alatt mit kell érteni?

Meditáció

Elküldte Horváth-Bolla Zsuzsanna idő 2009. szeptember 09., 12:20
A meditáción nem valami keleties dolgot értünk. Meditáció az, ha például Isten Igéjéről elmélkedünk, elgondolkodunk azon, vajon Isten mit is akar nekünk üzenni ezáltal. Egyfajta meditáció az Istenhez intézett imádságunk is, de az is, ha egy közös keresztény alkalmon gyönyörű képeket nézünk végig, alatta zenét hallgatunk és elgondolkodunk Isten csodálatosan megteremtett világáról.