Gimnáziumi csendesnapokat tartottak a KÖSZI közreműködésével

Létrehozás: 2011. április 26., 15:59 Legutolsó módosítás: 2011. április 27., 13:06

A KÖSZI csapatához két felkérés érkezett néhány hónappal ezelőtt: Rozs-Nagy Szilvia, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium és Csepregi András, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium iskolalelkészei a 2011. április 19-ei illetve 20-ai nagyheti csendesnapok lebonyolításában kérték a KÖSZI segítségét. Sok ötlettel vágtunk bele a szervezésbe, hogy érdekes, értékes programokkal fogadhassuk a középiskolásokat. Szöveg: Czombos Dorottya és Pellionisz Petra, kép: Czombos Dorottya és Frenyó István

Deák téri program:

Április 19-én, kedden a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban a csendesnap témáját a férfi, nő, keresztény házasság alkották. A tanárokkal és lelkészekkel együtt több csoportra oszolva tartottunk 40 perces interaktív foglalkozásokat a diákoknak a nap folyamán, délelőtt a fiatalabb, délután az idősebb diákok számára. A négy, KÖSZI-s fiatalok által vezetett csoportban igyekeztünk olyan kérdéseket, gondolatokat felvetni, amelyek az énképünkkel, önértékelésünkkel, nőiességgel-férfiassággal, párkapcsolatokkal kapcsolatos problémákra világítottak rá, és a keresztény normától, értékrendtől való eltérések kérdése is szóba került. Ezeket a témákat megbeszélve, játékos formában feldolgozva a diákokkal együtt jutottunk el a megoldási lehetőségekhez. Fontos szerepet játszottak a foglalkozások során a kiscsoportos beszélgetések, a játékos gyakorlatok és az ismeretterjesztés is: csapatunk nagy munkát fektetett abba, hogy szakképzett és keresztényként elhivatott szerzők, gondolkodók meglátásait, tanácsait tolmácsolják a fiataloknak.

Terítékre került a testkép kérdése, az, hogy mi milyennek látjuk magunkat, és hogy vajon saját külsőnk szorul-e változtatásra, illetve ki vagy mi miatt érdemes változtatunk magunkon. Egy játékos feladattal próbáltuk eloszlatni az ellenkező nemben gyökerező tévhiteket, majd példaképeket gyűjtöttünk, olyan személyeket, akihez hasonlóvá szeretnénk válni, akikre valamiért felnézünk. Ezután megbeszéltük, hogy mindezek a vágyott tulajdonságok hogyan érhetőek el. Csapatunk még a felkészülés során gyűjtött önértékelésnövelő technikákat, amelyekre a diákokkal együtt igyekeztünk rájönni. Mindezek után irányítottuk a párkapcsolatok felé a beszélgetést: hogyan udvaroljon egy fiú egy lánynak, és hogyan keltheti fel egy lány egy fiú valódi érdeklődését? Melyek egy kapcsolat kialakulásának lépései? Mi az, ami igazán fontos egy párkapcsolatban? Mitől lesz keresztény egy családi élet? – így hangoztak a gondolatébresztő kérdések.

A csoportos beszélgetések után a keresztény házasságról hallgathattunk meg egy előadást Pozsgai Olgától és Végh Andrástól, majd 11 órakor pedig egy közös istentiszteleten vehettünk részt, amelyen a gimnázium diákjai passiójátékot adtak elő. Ezután kezdődött a délutáni foglalkozások sora, ahol az idősebb tanulóké volt a főszerep. Velük is a délelőttihez hasonló témákat érintettünk a beszélgetés során, de természetesen itt már egy kicsit más, az idősebbeknek szóló megvilágításban. Majd az előadók számukra is megtartották a keresztény házasságról szóló előadást. Így véget is ért aznapra a szolgálatunk. 

Másnap, április 20-án, korán reggel a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban gyülekeztünk és készültünk elő a csendes napi programra. A nap passiói istentisztelettel kezdődött, majd a második, harmadik és negyedik órában, 45 perces blokkokban következtek egymás után a különböző alkalmak. A templomban a színjátszókör passiójátékát láthatták a diákok, később pedig a Fasori Evangélikus Gyülekezet lelkészei tartottak beszélgetéseket a szenvedésről. A Díszteremben a Taita Alapítványról és egy kenyai árvaházat segítő önkéntes munkáról tartott előadást az alapítvány egy munkatársa, akinek színes beszámolóját három csoportban valamennyi diák meghallgathatta.

Mi, a KÖSZI önkéntesei pedig a többi programpontért voltunk felelősek. Isten, hallasz? címmel a végzős osztályok egy izgalmas drámafoglalkozáson vehettek részt. Egy interaktív színházi előadásban volt részük azoknak a tanulóknak, akik a Mentactor elnevezésű programot választották. Itt különböző jelentetek eljátszása után a nézőknek előre kiosztott szerepeket/álláspontokat kell képviselniük, és így felelniük a jelenet kapcsán feltett kérdésre. A Pszichofészekben játékos gyakorlatokkal, beszélgetésekkel próbáltuk felhívni a figyelmet a lelki egészség ápolásának fontosságára, és olyan eszközökre, tevékenységekre mutattunk rá a fiatalok számára, amelyek a mindennapi életben segíthetnek ebben. Egy kérdőív segítségével a tanulók mepróbálták feltérképezni saját személyiségüket, majd együtt beszélgettünk a számukra meghatározó, őket körülvevő emberekről és példaértékűnek tartott tulajdonságaikról. Az értékek árverésén képzeletbeli pénzzel lehetett licitálni az olyan értékekre, amelyek egyébként pénzzel nem megvehetőek, mint például a szeretet, a békesség, a barátság, a család, a közösség – mindez arra szolgált, hogy a tanulók felismerjék, mely értékek igazán fontosak számukra, és arról beszélgethessünk, hogyan lehet ezeket elérni életünben. A kultúra és a tartalmas időtöltés kérdéseit, lehetőségeit bolygathatták a diákok a Kultúrfitnesz című foglalkozásokon. Igyekeztünk megmutatni, hogy mennyi minden tartozik a kultúra témakörébe, beszélgettünk a kultúra és a keresztény élet kapcsolatáról és határairól, valamint próbáltunk olyan tevékenységeket, programokat, elérhetőségeket bemutatni, amelyekkel valóban értéket közvetítenek. Mind a négyféle program háromszor futott le a nap folyamán, hogy az osztályok minél több helyre juthassanak el. 

Mindannyiunk nevében szeretnénk megköszönni azt a bizalmat, amit az iskolalelkészektől és az iskolaintézményektől kaptunk, minden igyekezetünkkel azon voltunk, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki magunkból, és ezzel a lehető legtöbbet adhassuk a fiataloknak.

A KÖSZI most egy kicsit kifújhatja magát, de rövidesen beindul a nyár, és elérkeznek azoknak az általunk szervezett táboroknak az időpontjai, amelyekre már nagyon várjuk a gyerekeket, fiatalokat, és amelyekre és teljes gőzzel készülünk!  

Ezek közül is kiemelten ajánljuk a 3-8. osztályosoknak (8-14 éveseknek) szóló 15. Napvető – evangélikus gyerektábort, melyet augusztus 7-13. között rendezünk meg Piliscsabán. Erről a http://koszi.lutheran.hu oldalon tájékozódhatnak, illetve jelentkezhetnek az érdeklődők.  

--------------------------------

Értesülj azonnal a fontosabb KÖSZI-s és más ifjúsági programokról, táborokról! 

Jelöld ismerősnek a KÖSZI-t Facebookon: http://www.facebook.com/profile.php?id=100001842182512 

Iratkozz fel a KÖSZI Hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide: koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

Fasori program:

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben