Első lett az aszódi evangélikus gimi csapata az „Erkel és kora” című vetélkedőn – Képpel!

Létrehozás: 2010. június 04., 08:46 Legutolsó módosítás: 2010. június 07., 15:33

Gyula – A gyulai Erkel Ferenc Gimnázium közössége 2010. május 28–30. között immár a huszonnegyedik Erkel Diákünnepeket (EDÜ) rendezte meg, amely idén igazi kulturális seregszemlévé vált. Május 27-én és 28-án zajlott ugyanis az iskolában ezzel párhuzamosan az „Erkel és kora” műveltségi vetélkedő elődöntője és döntője. A versenyen az Aszódi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium négyfős csapata az első helyen végzett – tudta meg szerkesztőségünk Szabó Andrásné Zsuzsától, egyik felkészítő tanáruktól. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

 
 
Első lett az aszódi evangélikus gimi csapata az „Erkel és kora” című vetélkedőn – Képpel!

Erkel Ferenc

Az „Erkel és kora” vetélkedőt a kilencvenes évek eleji „Adj emberséget az embernek, adj magyarságot a magyarnak” verseny folytatásaként-felelevenítéseként indította el az Erkel Ferenc Gimnázium, Sólyom László köztársasági elnök fővédnökségével.

Az interneten márciusban levezényelt első forduló után, a versenyben maradt 16 csapat közül május 27-én egy elődöntővel szelektáltak. Aszódtól Pozsonyig, Királyhelmectől Csíkszeredáig, Tatabányától Szabadkáig, az egész Kárpát-medencéből jelentkeztek a középiskolák a megmérettetésre. Egyedüli evangélikus gimnáziumként az aszódiak vettek részt. A csapat tagjai: Garai Szilvia (11. osztályos), Garai Laura (10. osztályos), Erdélyi Dóra (9. osztályos) és Radvan Eszter (12. osztályos). Póttag volt Szarka Violetta (12. osztályos), aki még az első fordulóban a lányokkal volt, ám később az érettségi miatt ő nem készült tovább.

„Az első forduló még márciusban az interneten zajlott, amikor a mintegy száz csapat versenyzői egyszerre válaszoltak az időre feltett kérdésekre. Ezen a csapatunk jól teljesített, így bekerültünk az elődöntőbe” – mesélte Szabó Andrásné Zsuzsa, aki énekzenét oktat a gimnáziumban és a történelmet tanító Koncz István igazgató helyettessel, könytár vezetővel együtt készítette fel a gyerekeket..

„Ez egy nagyon összetett vetélkedő volt, hiszen nem csak Erkel Ferenc életével és munkásságával kellett tisztában lenniük a diákoknak, hanem széleskörű kortörténeti, történelmi, irodalmi, képzőművészeti, művészettörténeti, zenei műveltséggel is kellett rendelkezniük. Erkel Ferenc családjának, életrajzának ismeretén túl nemzeti operakincsünk is nagy hangsúlyt kapott. A diákjaink közül ketten OKTV-n is indultak és nagyon lelkiismeretesen készültek, aminek meg is lett a gyümölcse” – mondta örömmel a tanárnő, aki sajnos osztályfőnöki teendői miatt nem lehetett jelen a vetélkedőn. Helyette egy másik tanár kísérte el Gyulára a lányokat.

A zsűri a szakma neves nagyjaiból állt. Kertész Attila, docens, pécsi karvezető volt az elnök, mellette a zsűritagok között Erkel Ferencné debreceni zenetanár, a zeneszerző oldalági leszármazottja, Dusnoki József történész (Károli Gáspár Református Egyetem), és Erdész Ádám a Békés-megyei Levéltár történésze foglalt helyet.

Az aszódi lányok nyereménye az első helyért kapott emlékplaketten és oklevélen túl, egy öt napos brüsszeli utazás lett. A KDNP által támogatott projekt keretében a diákok megismerkedhetnek majd a város nevezetességeivel és az Európa Parlament működésével is.

Az „Erkel és kora” vetélkedőről bővebben a gyulai gimnázium honlapján (www.erkel.hu/erkelkora) olvashatnak.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

Gratuláció!

Elküldte W. dr. Kinczler Zsuzsanna idő 2010. június 04., 13:41
Sok szeretettel gratulálok a versenyhez, és az ott elért szép eredményhez a gimnáziumnak, s természetesen elsősorban a felkészítő tanárnak!
dr. Kinczler Zsuzsanna