Egy csapatban voltunk Jézussal a 3. Téli berek táborban

Létrehozás: 2012. február 01., 17:56 Legutolsó módosítás: 2012. február 02., 14:00

Nagybörzsöny – Negyven gyerek és fiatal tapasztalhatta meg, milyen egy csapatban lenni Jézussal a 3. Téli berek evangélikus hitépítő táborban, amelyet a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért szervezett 2011. január 26–29. között a Nagybörzsönyi Evangélikus Egyházközséghez tartozó Reménység házában. A 5-10. osztályos korosztálynak tartott tábort Pellionisz Petra vezette. Szöveg: Gerlai Pál, kép: dr. Horváth Márta, Keveházi D. Sámuel

A tábor témája „Egy csapatban Jézussal” volt. Ezt kreatív hittanórákon, azaz „kupaktanácsokon”, Bibliát olvasva és a Jézus körül élő, őt követő, hitetlenkedő vagy éppen őt eláruló emberek életén keresztül élhettük át. A bibliai témákhoz tartozó játékos és néha könnyed feladatok után sokszor a vezetők vagy éppen a gyerekek részéről mély, őszinte önvallomások és bizonyságtételek hangoztak el, így éreztük meg, milyen Jézussal egy csapatban „játszani”: néha vidám, néha komoly, de mindenképpen felemelő. 

A hittanórák, beszélgetések után a nagybörzsönyi téli kirándulás frissítette fel a csapatot, ahol felfedezhettük, hogy milyen csodálatosan szép a természet ilyenkor még hó nélkül is. Később a mézeskalácssütéssel igazi családias téli hangulatot sikerült varázsolni. A szabadidőben bibliai kvízek és különböző társasjátékok közül választhattunk, az utolsó estén pedig farsangi mulatsággal tettük különlegessé az együttlétet. 

Több mint negyvenen voltunk az ország számos gyülekezetéből, összesen tizenhét városból: Soprontól Debrecenig, Szobtól Tolnanémediig, illetve a szlovákiai Ipolyságról és Százdról is voltak résztvevők.  

A Szlovákiából érkezett táborozók nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be a tanulásba, játékokba egyaránt. Megható volt látni, hogy közülük a legkisebbnek, aki nem tudott jól magyarul, testvére és barátai készségesen és nagy odafigyeléssel fordítottak szlovák nyelvre, így ő is részt tudott venni minden programban, néha pedig azzal az egy-két szóval kommunikált a vezetőkkel, amelyet magyarul ismert. Ezek a fiatalok abban a – tavaly nyáron a Felvidéken tartott – szlovák–magyar evangélikus gyerektáborban kapcsolódtak be a KÖSZI közösségébe, amelynek lebonyolítását a szövetség önkéntesei segítették.  

A táborozók visszajelzései alapján ez a négy nap mély nyomot hagy bennük, hiszen sokan vannak, akik évről évre visszatérnek ezekbe a táborokba. Jól esik arra gondolni, hogy ezek a fiatalok talán a Téli berek tábornak az élményeiből táplálkozva fogják építeni a jövő evangélikus gyülekezeteit.

A KÖSZI elsősorban evangélikus gyülekezetek hittanosai, konfirmandusai számára rendezi meg – háromhavonta – a táborait, de az evangélikus oktatási intézmények tanulóit is várják, sőt bármely más felekezethez tartozó gyermeket, fiatalt szeretettel fogadnak. 

A nyolcfős szervezőcsapatot a tábor vezetője, Pellionisz Petra iskolapszichológus fogta össze, a lelki vezető pedig Gerlai Pál evangélikus lelkész volt. A tábort már harmadik alkalommal fogadta a nagybörzsönyi evangélikus gyülekezet, illetve Lajtos János evangélikus lelkész – neki külön köszönetünket fejezzük ki, hogy ismét ezen a gyönyörű helyszínen valósulhatott meg a KÖSZI téli hitépítő tábora.

A KÖSZI csapata legközelebb április 27–30. között Piliscsabára, a Béthel Evangélikus Missziói Otthonba várja a 7-12. osztályos fiatalokat a „Közénk tartozol” mottóval megrendezendő 6. Életfonal evangélikus életvezetési táborba. Bővebb információ hamarosan a www.koszi.net honlapon lesz olvasható. 

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról: 

Jelöld ismerősnek a KÖSZI-t a Facebookon: http://www.facebook.com/profile.php?id=100001842182512  

Iratkozz fel a KÖSZI hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide: koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com 

A KÖSZI által szervezett Téli berek evangélikus hitépítő tábort a Szívvel-Lélekkel Alapítvány és a Nagybörzsönyi Evangélikus Egyházközség támogatta. 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben