Botrány vagy siker? Harag vagy megalkuvás? – Megtartották a negyedik Megálló interaktív istentiszteletet

Létrehozás: 2012. március 09., 12:50 Legutolsó módosítás: 2012. március 12., 08:27

Budapest – A 2012. március 4-én tartott 4. Megálló interaktív istentiszteleten kissé rendhagyó módon bontotta ki az ige üzenetét a KÖSZI (Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért) csapata. Az igehirdető Koczor Tamás volt, aki nem félt meglepő eszközöket bevetni az ige jobb megértése érdekében. E célból két szálon futó drámát alkalmazott. Az egyik egy klasszikus színpadi jelenet formájában zajlott, míg a másik egy, a gyülekezet számára ismeretlen beépített hajléktalannak öltözött ember volt, aki zavaró tevékenységével borzolta a kedélyeket. Szöveg: Jarács Teodóra, kép: Endreffy Kornélia, Morva Judit

Az alkalom témája a szelídség és annak határa volt, hogy meddig terjed a keresztény béketűrés, hol a jogos és jogtalan indulat és bosszú határa. Az ige szerint a tanítványok az őket be nem fogadó samáriai falura tüzet akartak bocsátani, de Jézus szívük indulatának jogtalanságára tapintva megakadályozta tettüket. Esetünkben a színpadi iskoladráma egy, a közösség által folyamatosan megalázott gyerek tűréshatáráról szólt, míg a „hajléktalan” a való életben borzolta a gyülekezet kedélyeit.

A látszólag megzavart lelkész is mindenkivel elhitette a helyzet valódiságát. A feszült helyzetet végül Koczor Tamás a prédikációban oldotta fel, többek között leleplezve a beépített embert. De nézzük, a „hajléktalanunknak” milyen tapasztalatai voltak a gyülekezettel és annak indulataival.

– Hogyan élted meg ezt az istentiszteletet? Milyen tapasztalataid voltak ebben a szerepben?

– Alapvetően az volt a feladatom, hogy megzavarjam az istentisztelet rendjét. Meg kellett akadályoznom a hívek elmélyülését. Kíváncsiak voltunk, hogy mit tesznek, ha egy szent cselekményük közben zavarják meg őket, ahogy a tanítványok szent ügyét vették semmibe a samáriaiak. Nagyon pozitív tapasztalatom volt a gyülekezettel kapcsolatban. Már az első „Éhes vagyok!” megnyilvánulásomra is kedves, tapintatos szavakat kaptam. Sokadszorra egy kis csomag rántott húst is. Mikor hangot adtam elégedetlenségemnek, hogy miért nem az utcán segítenek, s miért csak itt imádkoznak, kedvesen megkértek, hogy ne zavarjam az áhítatot. Felajánlották azt a lehetőséget is, hogy ha csöndben, nyugodtan tudok maradni, az istentisztelet után segítenek nekem. Mikor már elviselhetetlen voltam, kellő eréllyel és határozottsággal kivezettek a templomból.
Az előbbiek abszolút egy élet- és önvédelemre képes, de fölösleges agressziót mellőző gyülekezet képét mutatták. Ezt az is jelezte, hogy kezdetektől közösségileg, egyszerre sokan, egy szívvel léptek fel esetemben. A közösség szent cselekvésének megzavarása tehát nem pusztító indulatot, hanem jogos, arányos közösségi fellépést váltott ki a KÖSZI vasárnap este tartott Megálló interaktív istentiszteletén a Deák téri evangélikus templomban.
Jóval és szeretettel győzték le a rosszat, és a nehéz helyzet összehozta őket. 28 éve templomba járóként számomra megható, szívmelengető volt az élmény. Köszönöm nektek, Deák tér!

A következő Megálló istentisztelet április 1-én lesz, ezúttal kivételesen a kőbányai evangélikus templomban. A részletekről és további programokról a www.koszi.net honlapon vagy a KÖSZI Facebook-oldalán tudsz tájékozódni. Téged is szeretettel várunk!

A budapesti és környéki fiataloknak a Megálló inspiráló közegben, Istennel közösségben eltöltött vasárnapot nyújt a hónap második vasárnapján a LÖK-ben tartott Tamás-mise és a harmadik vasárnapon az újpesti evangélikus templomban tartott Új találkozás istentisztelet mellett.

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról:

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide: koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

A KÖSZI által szervezett 4. Megálló interaktív ifjúsági istentiszteletet a Szívvel-Lélekkel Alapítvány és a Pesti Evangélikus Egyház, Deák téri Egyházközség támogatta.

 

Később még lesznek képek!

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben