Bocsáss +: Másodjára tartottak Téli berek – evangélikus hitépítő tábort – Diavetítéssel!

Létrehozás: 2011. február 01., 18:37 Legutolsó módosítás: 2011. február 01., 18:41

Nagybörzsöny – A KÖSZI 2011. január 27 – 30. között Nagybörzsönyben rendezte meg a 2. Téli berek – evangélikus hitépítő tábort Pellionisz Petra vezetésével. A KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért egy olyan csupa lelkes evangélikus fiatalból álló csapat, akik többek között a tavaszi Életfonal és a nyári Napvető táborokat is szervezik. Ebben az évben is a Nagybörzsönyi Evangélikus Egyházközséghez tartozó „Reménység ház” adott otthont ennek a három és fél napos tábornak. Szöveg: Gerlai Pál, Horváth Márti, Pellionisz Petra, fotó: Horváth Márti

A hosszú hétvégre az ország számos pontjáról érkeztek fiatalok, akik számára a táborban igyekeztünk minél színesebb és változatosabb programot összeállítani: kupaktanácsokon, drámajátékokon azaz kreatív hittanórákon és különböző elgondolkodtató bibliai játékokon ismerkedhettünk meg Jézus tanításával a megbántás és megbántottság, a megbocsátás és bocsánatkérés témakörében.

A tábor témája ezúttal a fiatalos „Bocsáss +” mottó köré szerveződött, amely egyik pilisi szervezőtársunk, Jagyugya Erik ötlete alapján született meg. 

A Téli berek fontos hitbéli keretét – Gerlai Pál lelkész vezetésével – a közös éneklések, zenélések és áhítatok alkották, amelyet számos hitépítő beszélgetés és játék töltött ki. A pénteki drámajáték során ismert jézusi példázatok (tékozló fiú, gazdag ifjú, Lázár története stb.) szereplőinek jellemét vizsgáltuk meg, majd kis csoportokban mai környezetbe helyeztük át a történeteket és könnyed, szórakoztató formában, ugyanakkor fontos mondanivalóval megtöltve adtuk elő egymásnak. Végül összehasonlítottuk ezeket, és közösen levontuk az erkölcsi, életvezetési tanulságokat. 

A szombati kupaktanácson többek között Genver Hokanson: A horpadás című, többféleképpen befejezhető írását is megismerhettük. Roppant izgalmas volt, mert a történet végén kipróbálhattuk, hogyan viselkedtünk volna a szereplők helyében. Eljátszottuk, hogy bizonyos helyzetekben hogyan reagáltunk volna, miképpen szólalna meg a lelkiismeretünk, ha hasonló szituációba kerülnénk. Így a történet kapcsán a saját életünkből vett példákon keresztül, illetve a történet lehetséges befejezései által a lelkiismeretről és etikai kérdésekről is tudtunk beszélgetni. 

A tábor többi programján is lehetőség nyílt számunkra, hogy könnyed formában tudjunk az élet olyan fontos kérdéseivel foglalkozni, amelyeken egyébként nem túl gyakran gondolkodunk.

A sok beszélgetés és „tanulás” mellett rengeteg közösségépítő programra adódott lehetőség: téli kirándulásra indultunk a havas nagybörzsönyi vidéken, és kipróbáltuk a falu dimbes-dombos részeit, ahol hatalmas szánkózásokban volt részünk. Nem maradhatott el a mézeskalácssütés, és persze a kersztény Legyen Ön is milliomos! vetélkedő sem, amelyben a játékosok bibliaismeretüket tehették próbára. Farsang közeledtével pedig a tábor utolsó estéjét sem tölthettünk volna másképpen, minthogy jelmezekbe öltözünk be, és egy fergeteges farsangi vetélkedő után kezdetét vegye egy igazi farsangi mulatság, ahol átélhettük, hogy milyen jó egy ilyen vidám, egymásra figyelő keresztény közösségben élni. 

Nagyszerű hangulat, óriási összetartás, sok-sok kölcsönös segítség, jó ötletek és új barátságok születése jellemezte ezt a néhány bensőséges téli napot.  

Hálásan köszönjük a Nagybörzsönyi Evangélikus Egyházközség vezetőjének, Lajtos Jánosnak és a gyülekezet számos tagjának, akik háttérmunkájukkal segítettek abban, hogy egy színvonalas téli tábor jöjjön létre. 

A KÖSZI csapata nagy szeretettel várja a lelkes 12-18 éves fiatalokat legközelebbi táborába, az Életfonal – evangélikus életvezetési táborba, mely 2011. április 28 – május 1. között kerül megrendezésre „Egymás szemében” mottóval Piliscsabán, a Béthel Evangélikus Misszói Otthonban. Részletek hamarosan a http://koszi.lutheran.hu honlapon találhatók.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben