Az atomerőmű akár egy kis város – A SÉTA-táborról

Létrehozás: 2010. június 15., 09:08 Legutolsó módosítás: 2010. június 15., 09:09

Nyüzsgő diákcsoportoktól volt hangos hétfő délelőtt a bonyhádi Evangélikus Gimnázium kollégiuma, ahova a SÉTA tábor ifjú tollforgatói költöztek be. Forrás: teol.hu / Molnár Á.

A tanulók délelőtt kis szerkesztőségekbe tömörültek, munkájukat egy-egy újságíró segíti majd három napon át. A délután igazi csemegét tartogatott számukra, ellátogathattak a Paksi Atomerőmű Zrt. látogatóközpontjába. A 16 éven felüliek a kulisszák mögé is beleshettek, ők ugyanis az üzemi részleget – azaz a turbinacsarnokot és a reaktortermet – is megtekinthették.

„Olyan az erőmű, mint egy kis város. Soha nem gondoltam volna, hogy ekkora területen fekszik, arról nem is beszélve, milyen rendezett a környezete is” – mondta Tornóczky Márton, a bonyhádi Evangélikus Gimnázium harmadik osztályos tanulója. Álmélkodni azonban nem sok ideje maradt, hiszen a látogatás nem pusztán kirándulás volt. A fiatalok bőszen jegyzeteltek, majd rendhagyó sajtótájékoztatón vettek részt, ahol a vezetőket faggatták.

Süli János vezérigazgató és Mittler István kommunikációs igazgató ugyan nem tudtak jelen lenni, ám az ifjú tollforgatók kérdéseire már korábban elektronikus formában válaszoltak. Pónya József igazgatósági elnök és dr. Varga-Sabján László törzskari és humán igazgató azonban állták a sarat, és ugyanolyan készségesen informálták a diákújságírókat, mint egy hagyományos sajtótájékoztatón.

A kedden készülő interjúkból, tudósításokból és élménybeszámolókból kiderül majd, mit tudtak meg az ifjak. A tanulók szerkesztőségi munkájának valódi tétje van: a legjobban sikerült írásokat ugyanis szakmai zsűri díjazza, ráadásként pedig a csütörtöki SÉTA oldalon az egész országban megjelennek a cikkeik.

Kedden kora reggel érkezik meg a táborba ifj. Schirilla György, aki egy reggeli tornával frissíti fel a fiatalság testét és elméjét, vele később beszélgethetnek is a diákok. Délután veszi kezdetét a nagy koncentrációt igénylő szerkesztőségi munka. Az írások este már a bírálók elé kerülnek. Egy nehéz nap után azonban elképzelni sem lehet szórakoztatóbb programot, mint egy játékos vetélkedő, ahol a sétások ki tudják pihenni a megfeszített szellemi munkát.

Képgaléria:

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben