A soproni gimnazisták képviselték hazánkat a középiskolai kosárlabda világbajnokságon

Létrehozás: 2009. május 15., 21:08 Legutolsó módosítás: 2009. május 18., 19:55

Isztambul – Törökországban, Isztambulban került megrendezésre május 3 és 11 között a középiskolás kosárlabda világbajnokság, amelyen magyar színekben a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) lány- és a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium fiúcsapata játszottak. Lányok-fiúk, büszkék vagyunk rátok! Gratulálunk!

 
 

„Az iskolai lánycsapat úgy került be a versenybe, hogy az előző két évben megnyerték a Diákolimpiát. A kijutáshoz szükséges pénzt többnyire iskolai forrásból teremtettük elő” – mondta az iskola igazgatója, Tölli Balázs.

Isztambulban a küzdelmek 27 csapattal indultak meg háromcsapatos csoportokban. A lányok a 12. helyet szerezték meg, míg a fiúk a 21. helyen végeztek. Bennfentesek szerint kis szerencsével ez az eredmény is lehetett volna jobb, de a mezőny rendkívül erős volt, tele válogatott csapatokkal.

„A tornát ugyan középiskolák számára írták ki, mégis majdnem minden ország a nemzeti válogatottal szerepelt, akik egyébként egytől egyik speciális sportiskolákba is járnak – magyarázta Tölli Balázs. – A mieink kivételek voltak, mert bár kiváló edzők tanítják őket, de mindannyian gimnáziumba járnak.”

A lányok a 11. helyért Kínával játszottak és kikaptak 66-43-ra így a 12. helyen végeztek, ami nagyon szép eredmény ebben a mezőnyben.
A fiúk Belgiumot verték 76-51-re, így 5 győzelemmel és 3 vereséggel a 21. helyen végeztek.

A csapatoknak kulturális estet is szerveztek, amelyen a táncok után Lovász Botond hatalmas sikert aratott. Bitbox (szájdob) bemutatójával kihívóját magabiztosan múlta felül.

A fiúk és lányok kihasználták a játék közbeni szabadidőt is: vásároltak a Bazárban és a Kék Mecsetbe is ellátogattak, sőt a legbátrabbak megmártóztak a Márvány Tengerben, amely nem volt túl meleg, ám tele volt halakkal és medúzákkal.

A Líceum lányainak eredményei számokban:

1. forduló

1. Törökország 2 2 0
2. Magyarország 2 1 1
3. Svédország 2 0 2

Ezzel a magyar csapat a legjobb 18 közé jutott!

2. forduló

1. Franciaország 2 2 0
2. Magyarország 2 1 1
3. Belgium 2 0 2

Ezzel a magyar csapat bejutott a legjobb 12-be!

3. forduló

1. Hollandia 2 1 1
2. Németország 2 1 1
3. Magyarország 2 1 1

A körbeverésnél sajnos mi kerültünk a 3. helyre, továbbjutásunk 1 kosáron
múlott, miután megvertük 1 ponttal a németeket, és kikaptunk 4 ponttal a
hollandoktól.
Itt már az egyik legjobbunk nélkül játszottunk, Németh Alma a németek elleni
mérkőzés elején megsérült.

9-12. helyért

9. Görögország
10. Luxemburg
11. Kína
12. Magyarország

Ezzel a magyar csapat a bravúrosnak mondható 12. helyet szerezte meg a nemzeti válogatottak között!

A csapat tagjai: Németh Alma, Bognár Hanna, Sipos Boglárka, Vágvölgyi Petra, Katona Ramóna, Kozma Boglárka, Horváth Angéla, Hadarics Kata, Bazsó Barbara, Fodor Anna, Tapolczai Ildikó, Krajczár Noémi.

Edző: Horváth József, Horváthné Hartmann Rita

Linkek
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben