A KÖSZI megtartotta második Megálló – interaktív ifjúsági istentiszteletét a Deák téri evangélikus templomban – Részletes beszámoló!

Létrehozás: 2012. január 20., 13:40 Legutolsó módosítás: 2012. január 20., 13:42

Budapest – 2012. január 15-én újra interaktív istentiszteleten vehettünk részt a Deák téri evangélikus templomban, melyet a KÖSZI, azaz Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért csapata szervezett a gyülekezeti ifjúság segítségével. A Megálló istentiszteletek második alkalmán a kőbányai gyülekezet lelkésze, Benkóczy Péter prédikált a jelenlévőknek a közösségbe tartozásról, hogy milyen közösségben lenni egymással és Jézussal. Szöveg: Haba Gábor, fotó: Kucsara-Csapó Dorottya, Morva Judit

A Megálló névre keresztelt interkatív istentisztelet a KÖSZI meghatározása alapján arra hivatott, hogy a folyamatosan mozgó és pillanatról pillanatra változó környezetünkben segítsen minket. Segítsen, hogy életünk adott pontjáról milyen irányokba indulhatunk tovább, milyen „járatok” közül választhatunk. És melyik utat is válasszuk? Nos, a Megálló alkalmak szervezői szerint ezt mindig mi magunk döntjük el. Isten nem választ helyettünk, de segít megtalálni a megoldást, a helyes irányt. A második Megálló interaktív istentisztelet az erőforrásaink témában a közösségről, a közösségbe tartozásról szólt. A decemberihez hasonlóan ez az alkalom is dramatikus jelenettel és zenekari kísérettel előadott, Istent dicsőítő ifjúsági énekekkel gazdagított istentisztelet volt.

De mit is jelenthet számunkra a közösséghez tartozás? Mivel jár, ha egy közösség tagjának valljuk magunkat? Az igehirdetést ezekre a kérdésekre választ adó drámajelent vezette fel. A jelenet főszereplője egy fiú volt, aki a számára hasznos, életét segítő és erkölcsös közösségétől eltávolodva, új barát társaságát keresete. Az új barát azonban nem ideális példával járt előtte. Erkölcstelen, de látszólag könnyebben járható úton haladt, nem ismerte fel és nem is akarta megismerni az ezzel járó hátrányokat. Élethelyzetébe beletörődve, sorsáért másokat hibáztatva élte mindennapjait, miközben ő maga nem tett semmit, még segítséget sem kért senkitől azért, hogy helyzete pozitív irányba változzon.

A főhős fiút talán a könnyebb út és a pillanatnyi előnyök motiválhatták, amikor elhagyta korábbi rendezett életét, segítőkész barátait és erre a rossz irányba vezető ösvényre lépett. Amikor felismerte az út mentén elhelyezett csapdákat, azt gondolta, hogy késő visszafordulni. Nem merte újra felvenni a kapcsolatot a régi társakkal, az eredeti közösséggel, mert félt azok elutasításától. Egyedül érezte magát a gondjaival, melyeket a korábbi barátaival mindig meg tudott beszélni, és elmaradtak azok hasznos tanácsai is. A fiú szerencséjére azonban a közösség megsejtette, hogy bajban lehet. Keresték, de sajnos nem találták. A lelkész közreműködésével és Isten igéjének hatására azonban újra egymásra találtak a régi barátok, és a közösség segítségével a fiú visszatalált eredeti, talán nehezebben és hosszabban járható, de az igaz és egyenes útra. A jelenet végén a lelkész csatlakozott hozzájuk és társaságukban szolgált igehirdetéssel.

Fontos kiemelni Benkóczy Péter lelkész igehirdetés-szolgálatát, mert kiválóan alkalmazta a Megálló istentiszteletet meghatározó interaktív szellemiséget. A jelenet közben többször „stop” közbeszólásával megállította a drámajátékot, hogy a szereplőknek és a jelenlévőknek is kérdéseket tegyen fel a látottakkal, hallottakkal kapcsolatban. Sikerült elérnie, hogy az istentiszteleten résztvevők, noha addig talán soha nem is találkoztak egymással, mégis mindenki bizalommal fordult a mellette ülő ismeretlenhez. Párbeszédek alakultak ki közöttük, közösséget kovácsolt belőlük a jelenet alatt! 

Köszönettel és nagy elismeréssel tartozunk a zenészeknek is! A hét fős zenekar tagjai a Deák téri ifitől, Smidéliusz Gábor lelkészen keresztül a teológusokig több területről érkeztek. A gitártól kezdve a hegedűig sok hangszer tette még inkább átélhetőbbé az ismert és szeretett énekeket. Reméljük máskor is hallhatjuk őket!

Elismerést érdemel még Lőrincz Andi Luca társunk, a januári Megálló főszervezője, aki segítette és összefogta a szervezésben résztvevő összesen huszonöt KÖSZI-s és Deák téri önkéntes munkáját. Újra szeretnénk megköszönni a Deák téri lelkészeknek a bizalmat, hogy a KÖSZI-t kérték fel a rendszeres ifjúsági istentisztelet megszervezésére!

Végezetül minden szervező nevében állíthatom, mi is gazdagodtunk az estén. Megerősített minket Jézussal való közösségünkben, és örülünk, hogy újra megtapasztaltuk ennek erényeit. Reméljük ezt azok is hasonlóan gondolják, akik velünk voltak ezen az istentiszteleten. 

Boldogok vagyunk, hogy a decemberi Megálló után ezúttal többen jöttek el, és sokan döntöttek úgy, hogy rendszeresen velünk lesznek ezután is. Őket is és mindazokat bátorítanánk, akik ott voltak, hogy véleményükkel, észrevételeikkel segítsék szervezői munkánkat. Véleményük fontos számunkra, hogy a következő, február 5-i alkalomra még jobb Megálló istentiszteletet szervezhessünk. Szeretettel várjuk továbbá azok jelentkezését is, akik szívesen vennének részt velünk együtt a Megálló istentiszteletek szervezésében, vagy szeretnének tagjai lenni a zenekarnak. 

E-mail címünk:  koszi@koszi.net

Honlapunk a www.koszi.net oldalon található, ahol az érdeklődők tájékozódhatnak az éppen aktuális általunk szervezett programokról is.

A következő Megálló istentiszteletet 2012. február 5-én 18.00-tól tartjuk szintén a Deák téri evangélikus templomban, és mostantól kezdve ezek az alkalmak rendszeresen minden hónap első vasárnapján 18.00 órától lesznek. Így a budapesti és környéki fiataloknak a Megálló inspiráló közegben, Istennel közösségben eltöltött vasárnapot nyújt a hónap második vasárnapján a LÖK-ben tartott Tamás mise és a harmadik vasárnapon az Újpesti evangélikus templomban tartott Új találkozás istentisztelet mellett. 

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról: 

Jelöld ismerősnek a KÖSZI-t Facebookon: http://www.facebook.com/profile.php?id=100001842182512 

Iratkozz fel a KÖSZI Hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide: koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com 

A KÖSZI által szervezett Megálló – interaktív ifjúsági istentiszteletet a Szívvel-Lélekkel Alapítvány és a Deák Téri Evangélikus Egyházközség támogatta.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben