A KÖSZI megtartotta első Megálló – interaktív ifjúsági istentiszteletét a Deák téri evangélikus templomban

Létrehozás: 2011. december 11., 10:48 Legutolsó módosítás: 2011. december 11., 10:53

Budapest – 2011. december 4-én hosszas előkészületek után a Deák téri evangélikus templomban a gyülekezeti ifjúság segítségével Megálló néven rendezte meg a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért újfajta interakítv ifjúsági istentiszteletét, amelyen Solymár Péter újpesti lelkész prédikált. A Megálló megőrzi az eddigi Deák téri ifjúsági istentisztelet eredeti értékeit, kibővítve azt a KÖSZI szellemiségével, eszközeivel. Szöveg: Lőrincz Andi Luca, fotó: Tarnai Zsófia

Az új, és különleges istentiszteletek sorozata megalkotóitól és szervezőitől a Megálló nevet kapta. A név hivatott felhívni a figyelmet arra, hogy ebben a folyton folyvást nyüzsgő és pezsgő, éjjel is szaladó villamosok zajától hangos városban milyen fontos megállnunk Isten előtt, és elcsendesedve helyezni kezébe rohanó életünket. Továbbá érzékelteti azt is, hogy nem csak egy-egy ilyen alkalmon tehetjük ezt meg. Miért ne lehetne egy buszmegállóban, vagy akár a HÉV-re várva elcsendesednünk? 

Az istentisztelet formáját alapvetően a KÖSZI alakította ki lelkészei, teológusai segítségével, műfaja pedig dramatikus interaktív (a jelenlévő gyülekezet bevonásával történő) istentisztelet, melyen zenekarral kísért ifjúsági énekekkel dicsőíthetik Istent a résztvevők. 

Az igehirdetés témája az advent jegyében a várakozás volt, amelyhez kapcsolódóan a KÖSZI-tagok közreműködésével az istentiszteletet drámajelenet színesítette. Egy családot alakítottak, akik az ünnepre való készülődésben pillanatokra elfelejtették egymás iránti szeretetüket, és azt, hogy miről is szól igazából a Karácsony. Végül egy baleset kellett ahhoz, hogy az anyuka abbahagyja a folytonos aggódást, az apuka pedig rájöjjön, a csúcsdísznél sokkal fontosabb dolgok is vannak. 

Az igehirdetés után következtek az úgynevezett Megállók, amelyben a gyülekezeti tagok négy állomáshoz sétálhattak el. Az első megálló az Imasarok volt, melynél Solymár Péter várta az érkezőket, egy kis, Isten előtt való elcsendesedésre és hálaadásra. A második megállóban mi magunk fogalmazhattuk meg, hogy mi az, amiért ebben az adventi időszakban hálásak vagyunk a Mindenhatónak, és miután ezt kigondoltuk, piros színű filccel felírhattuk egy nagy papírra, melyen végül a Megállón résztvevők hálaadása közösen szerepelt. A harmadik megállóban gyertyát gyújthattunk beteg szeretteinkért, vagy bárkiért, akinek gondját Isten elé szerettük volna helyezni. A utolsó megállónál kis cetlikre véshettünk fel történéseket, amik segítettek minket, és amiket szintén Isten elé vinnénk. Ezeket a cetliket aztán az oltár térben helyeztük el. 

Fontos kiemelnünk Solymár Péter újpesti lelkész igehirdetés-szolgálatát, illetve az imasarok-beli tevékenységét, melyben mélyen, mégis közérthetően értelmezte az este igéjét, kommentálta a kis színpad történéseit. Közreműködését ezúton is köszönjük Péternek. 

Emellett köszönet a zenekar tagjainak a részvételért, hisz szinte a semmiből szerveződtek össze. A nyolc fős zenekarban a Deák téri ifitől kezdve a teológusokig mindenki képviseltette magát. Gitártól kezdve a hegedűig sok hangszer tette még élvezhetőbbé a jól ismert és szeretett új énekeket. Saját zenekarunk mellett tervezzük keresztény ifjúsági zenekarok meghívását is a későbbiekben. 

Elismerést érdemel Szlaukó Orsolya teológus tagtársunk, a Megálló főszervezője, aki az egész előkészület motorja volt, koordinálta a szervezésben részt vevő huszonhárom KÖSZI-s és Deák téri önkéntest. 

Végül, de nem utolsó sorban szeretnénk megköszönni a Deák téri lelkészeknek a bizalmat, hogy a KÖSZI-t egy ilyen jelentős feladatra kérték fel, mint egy ifjúsági istentisztelet szervezése. 

A szervezők nevében elmondhatom, hogy mi is feltöltődtünk ezen az estén, és reméljük, hogy mind azok a hívők is hasonlóképpen éltékmeg, akik megjelentek ezen az istentiszteleten. 

Mindemellett mi, szervezők egyfajta nulladik alkalomnak tekintettük ezt az istentiszteleti alkalmat, melyben szembenéztünk az indulás nehézségeivel és a ránk háruló feladatokkal. Mindezért bátorítanánk mindenkit, aki ott volt, hogy véleményével, és észrevételeivel segítse munkánkat, hogy januárban már egy még gördülékenyebben folyó Megállót szervezhessünk.

Szeretettel várjuk továbbá azok jelentkezését, akik szívesen bekapcsolódnának a szervezésbe, a zenekarba. 

E-mail címünk:  koszi@koszi.net

Honlap címünk: www.koszi.net, ahol tájékozódhatnak az éppen aktuális általunk szervezett programokról is. 

A következő Megálló 2012. január 15-én lesz 18.00-tól szintén a Deák téri templomban! Az utána következő alkalmakat minden hónap első vasárnapján tartjuk 18.00 órától.

Így a budapesti és környéki fiataloknak a Megálló inspiráló közegben, Istennel közösségben eltöltött vasárnapot nyújt a hónap második vasárnapján tartandó Tamás-mise és a harmadik vasárnapon tartandó Új Találkozás mellett. 

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról: 

Jelöld ismerősnek a KÖSZI-t Facebookon: http://www.facebook.com/profile.php?id=100001842182512 

Iratkozz fel a KÖSZI Hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide: koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com  

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben