A gondoskodás otthonában jártak győri és neuendettelsaui diákok

Létrehozás: 2012. július 06., 12:14 Legutolsó módosítás: 2012. július 10., 14:34

Győr – Az ötéves „születésnapját” ünneplő mindszentpusztai autista lakóotthonba is ellátogattak azok a magyar és bajor diákok, akik a Comenius együttműködési program keretében a társadalom peremére kerülő csoportok integrációjával foglalkoznak. Forrás: kisalfold.hu / Gülch Csaba

Hatékony kapcsolat alakult ki a győri Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ és a neuendettelsaui testvérintézményük között. A diákok egy nemzetközi program keretében a társadalom peremére kerülő csoportok – például idősek, fogyatékkal élők – integrációjával foglalkoznak, velük kapcsolatban gyűjtenek elméleti és gyakorlati ismereteket, tapasztalatot.
A péterfysek tavalyi látogatását viszonozva a héten a bajor diákok érkeztek a megyeszékhelyre, akik a győri Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Intézmény és Gyermekotthon után tegnap ellátogattak a mindszentpusztai autista lakóotthonba is. 

Ott rövid beszámolót hallgattak az intézmény történetéről, működéséről, azokról a sajátos szakmai és „szeretetmódszerekről”, amelyekkel a sérült fiatalokkal foglalkoznak, illetve ismerkedtek, beszélgettek az otthon lakóival is.

„Mindenkinek legalább egyszer látnia kellene egy ilyen intézményt, biztosan másképp tekintene azokra az emberekre, akik valamiféle sérültséggel élnek, valamint jobban becsülnénk azokat, akik a peremen élőkkel foglalkoznak. Az ilyen élmények hatására lehet megtanulni önzetlenül segíteni, feltétel nélkül szeretni és megtapasztalni azt, hogy általunk lesz jobb és boldogabb a fogyatékkal élők élete” – vélekedtek a péterfys diákok.

Hasonlóképpen nyilatkoztak a bajor fiatalok is, akik szerint fontos, hogy az autistákat segítő alapítvány létrejött, miként az is, hogy Mindszentpusztán egy olyan intézmény működik, ahol megfelelő gondoskodást kapnak a lakók, és a tágas térben, a zöld környezetben érezhetik: van otthonuk.

Ötéves a lakóotthon. Családias ünnepségen emlékeztek meg Mindszentpusztán az autista lakóotthon ötödik „születésnapjáról”. Az alkalomra meghívták az alapítvány támogatóit, a szülőket, akik jó hangulatban együtt bográcsoztak, sütiztek és persze beszélgettek a jubiláló intézmény lakóival.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben