„Egymás szemében” címmel Életfonal evangélikus életvezetési tábort tartottak a KÖSZI szervezésében

Létrehozás: 2011. május 06., 08:59 Legutolsó módosítás: 2011. május 06., 09:32

Piliscsaba – A KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért április 28 – május 1. Között rendezte meg Piliscsabán az 5. Életfonal – evangélikus életvezetési tábort, melynek mottója „Egymás szemében” volt. Szöveg: Malík Mátyás, Pellionisz Petra, kép: Malík Mátyás

A 12-18 éveseknek szóló tábor április 28-án csütörtökön kezdődött, ezt a napot pedig már nagyon várták a fiatalok és mi, szervezők is. Akár egy éve nem látott régi tábori ismerősöket láthattunk viszont, és új, a tapasztalataink szerint akár életre szóló, felejthetetlen barátokra találhattunk megint. A tábor vezetője, Gengeliczki Barbara és szervezőcsapatunk, most is tartalmas és érdekfeszítő foglalkozások sorát kísérelte meg szervezni erre a hosszú hétvégére. Az első este az ismerekedés jegyében telt, amit mindenki nagyon élvezett – már ekkor elkezdődhetett a játékos tanulás és élményekkel teli hitbéli fejlődés. A nyitóáhítatot követően az évek alatt megszokott, valamint új játékokkal tanultuk meg egymás nevét.

A pénteki nap témájául Kovács Áron lelkész, a tábor lelki vezetője a „Jézus és én” gondolatkört választotta, amelyet délelőtt a táborozók kiscsoportokban boncolgattak a kupaktanácsnak elnevezett kreatív, interaktív hittanórán. Az áhítatok és beszélgetések ezen a napon annak érdekében, hogy a téma könnyebben érthetővé, átérezhetővé váljon, Péter személyét, az ő és Jézus kapcsolatát állították középpontba. Péter Jézus iránti rajongásán, az Ő megtagadásakor átélt bukásán és végül bűneinek bocsánatán, elhívatásán keresztül vizsgálták a fiatalok Isten és ember kapcsolatát, valamint azt, hogyan lát és kezel minket Jézus. A kupaktanács, melynek célja, hogy a fiatalok bibliaismerete növekedjen, megtanulják életükben is alkalmazni az együtt megértett igazságokat, és kézzel fogható támpontokat kapjanak életük vezetéséhez, egyszerre tartalmazott dramatikus feladatokat, beszélgetéstémákat, önismereti és kreatív gyakorlatot. Délután Pusztai Julianna meghívott előadó vezetésével válhatott mindez élményszerűvé egy bibliodramatikus foglalkozáson, melynek mondanivalója aköré épült, hogyan fordulhatunk Istenhez,  miképp szólítsuk meg Őt, és hogyan kerüljünk hozzá közelebb.

A második teljes nap „Én és a többiek”  jeligére hallgatott: a fiatalokkal olyan, általuk e korban különösen fontosnak tartott témákat jártunk körül, mint azt, hogyan látnak minket mások, mennyire érdemes megfelelnünk társainknak, és hogyan vállalhatjuk saját magunkat és keresztény elveinket a közösségben is. A délelőtti kupaktanácson lehetőség nyílt visszajelzést kapni társainktól, megbeszélni, hogyan illeszkedhetünk be társaink közé, és hogyan gyakorolhatunk építő kritikát. Fontos célja volt a foglalkozásnak, hogy bibliai történetekben azt is megvizsgáljuk, átéljük, hogyan láthatták egymást a szereplők, de egyben azt is kipróbálhattuk, nehéz helyzetekben hogyan vállalhatjuk önmagunkat, elveinket, és hogyan kezelhetjük önérvényesítő módon a konfliktusokat. Ezen a napon Feuer Yvette meghívott előadó tartott drámafoglalkozást a fiatalok számára, melyben a táborlakók szituációs játékokkal és nonverbális gyakorlatokkal járták körül a nap témáját. A foglalkozás fő célja egymás megismerése és az egymás iránti bizalom növelése volt.

Persze nem csak komoly beszélgetések és mély mondanivalójú áhítatok töltötték be a résztvevők napjait, hanem jutott idő a kikapcsolódásra és a játékos foglalkozásokra is. A programok közül nem maradhattak ki a sportos délutáni feladatok sem, de a tartalmas szórakozás jegyében a televízióból is ismert interaktív, műveltséget, társas készségeket fejlesztő játékokat is szerveztünk. Ilyen volt a népszerű Legyen Ön is milliomos! Vetélkedő keresztény változata, amelyben sikerrel vették a fiatalok a nehezebb kérdéseket is, és a manapság nagyon népszerű Beugró játék is. Az utóbbi volt a tábor legkedveltebb programja, ahol nagyon sok fiatal kipróbálhatta magát a színjátszásban, improvizálásban. Az első tartalmas nap végén egy elgondolkodtató, mégis szórakoztató filmet néztünk és vitattunk meg: az Idétlen időkig című filmet fiatalok és vezetők is ugyanolyan átéléssel kisérték figyelemmel. A tábort lezáró játékos program az Ön dönt játék volt, ahol a fiatalok a korosztályukat meghatározó kérdésekről és felvetésekről fejthették ki véleményüket. Ez a program fejlesztette érvelési készségüket, gondolkodásukat, műveltségüket is. A kezdeti megszeppenés után egyre színesebb, lényeglátóbb, eredetibb, sőt provokatívabb érveléseket hallottunk.

A négy nap tartalmasan telt, a beszélgetések és a programok testi és lelki feltöltődést nyújtottak a fiatalok és a szervezők számára, sőt jókedvből sem volt hiány a hétvége folyamán. A fiatalok közelebb kerültek egymáshoz és a vezetőkhöz, fontos kérdéseket vitattak meg együtt, lényeges hitéleti tanulságokat vihettek haza és együtt átélhették egy keresztény közösség mély megtartó erejét és örömét.

A KÖSZI csapata már most szeretettel várja a jelentkezőket nyári, 3-8. Osztályosoknak (8-14 éveseknek) szóló táborába, a 15. Napvető – evangélikus gyerektáborba, melynek mottója: „Isten arcai” lesz. A tábor augusztus 7-13. Között kerül megrendezésre, szintén Piliscsabán, ebben a gyerekbarát, zöld, gyönyörű környezetben. Bővebb információ a http://koszi.luteran.hu honlapon található. 

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról: 

Jelöld ismerősnek a KÖSZI-t Facebookon: http://www.facebook.com/profile.php?id=100001842182512 

Iratkozz fel a KÖSZI Hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide: koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben