20 éves jubileum Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye legősibb gimnáziumában – 1992-ben kapta vissza az egyház az államtól a Kossuth-gimnáziumot

Létrehozás: 2012. október 29., 13:52 Legutolsó módosítás: 2012. október 30., 13:22

Nyíregyháza – 2012. október 27-én a megszokottól eltérő módon indult a tanítás a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumban. Minden osztályban egy, az elmúlt 20 évben végzett diák lépett a katedrára, s mesélt arról, mit csinál most, milyen volt kossuthos diáknak lenni, mit vitt magával az ősi alma materből. A rendhagyó tanítási nap apropója egy húszéves jubileum volt, hiszen a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium 20 évvel ezelőtt, 1992-ben újkori történelmet indított. Szöveg: Kecskeméti Zsuzsanna, hangfájl: Garai András

Az evangélikus egyház 1992-ben kapta vissza az iskolát az államtól, és kezdhette újra működését egyházi keretek között. Erre emlékeznek a 2012/2013-as tanévben, és ennek keretében hívják és várják egész évben az elmúlt 20 év öregdiákjait.

Új hagyományként Tar Jánosné igazgatónő a díszteremben bemutatta az új diákoknak az iskolában ma is élő Kossuth-hagyományokat, majd az öregdiákok feltűzték az új diákoknak a Luther-rózsát ábrázoló jelvényt.

A rendhagyó tanítási órák után, 11 órától az evangélikus Nagytemplomban került sor az emlékezés legszebb pillanataira a reformáció ünnepének küszöbén megtartott hálaadó istentiszteletet keretében, ahol D. Szebik Imre nyugalmazott püspök prédikációjában visszaemlékezett a 20 évvel ezelőtti országos tanévnyitó ünnepélyre, amelyet a televízió közvetített. Visszaemlékezett arra a pillanatra is, amikor a tanévnyitó ünnepségen a szószékre felszaladtak szólni neki, hogy ne hagyja abba prédikációt, mert a díszvendég – egy miniszter, akinek beszédet kellett mondania – közel húsz percet késik. Az élet mindig váratlan fordulatokat hoz, újra összefoglalta prédikációját, és mire végére ért, be is futott a várt miniszter 20 helyett 8 perc késéssel, így nem csúszott hiba a történelmi fontosságú televíziós tanévnyitóba. A püspök beszédében megjegyezte, azóta sem kérte tőle államférfi, hogy prédikáljon tovább, mint ahogy azt tervezte.

A hálaadó istentisztelet keretében az új diákok fogadalmat tettek, hogy amint elmúlt 20 évben végzett társaik, ők is Isten és a gimnázium tanításaihoz hűen, Kossuth-diákként fognak élni és cselekedni a gimnázium falain kívül és belül. A fogadalomtételt Bozorády Ildikó iskolalelkész áldása tette teljessé.

Az öregdiákok és a Kossuth-diákok közös műsora után az igazgatók köszöntőjében dr. Bánszki István, a gimnázium újkori történelmének első igazgatója köszöntötte azokat, akik 20 évvel ezelőtt vele együtt segítették az evangélikus oktatás újraindítását Nyíregyházán. Ezt követően Tar Jánosné, a gimnázium jelenlegi igazgatónője, aki 14 éve szolgálja vezetőként az evangélikus egyház oktatási intézményeit, elismeréseket adott át az első igazgatótanács tagjainak, az egyház és a város akkori vezetőinek és azoknak a pedagógusoknak, akik az elmúlt 20 évben az iskola falain belül napról napra építették a gimnázium hírnevét, nevelték diákjait. Összesen több mint 30 nyugdíjas és még aktív pedagógust illetett meg a kitüntetés.

Az istentisztelet után egy családias, kedves hangulatú jubileumi igazgatótanácsi ülésre került sor, amelyen megszólaltak azok, akik 20 évvel ezelőtt a legnagyobb részt vállalták magukra az újraindításnál. Dr. Bánszki István indítványozta egy iskolamúzeum létrehozását, Mádi Zoltán és dr. Endreffy Ildikó az 1992-es átadás emlékeit idézték fel, kiemelve, hogy tiszteletre méltó volt az a nyugalom és türelem, amelyet az egyházi részről tárgyalók mutattak, és nehéz volt ugyan a megegyezés, de végül mindkét fél elégedetten állt fel a tárgyalóasztaltól.

D. Szebik Imre püspök és néhány pedagógus az indulás kételyeit, kérdéseit, nehéz pillanatait és sikeres megoldásait elevenítette fel. Kákay István, az MEE Országos Irodájának vezetője megfogalmazta, hogy most is, mint mindig, amikor a nyíregyházi gimnáziumban jár, családias, emberséges, bensőséges hangulat veszi körül, amelyben nem hivatalos megszólalásoknak van helye, hanem emberi megnyilatkozásoknak. Örömét fejezte ki, hogy jó példaként állhat a mostani intézményátvételek előtt ez a 20 évvel ezelőtti sikeres együttműködés.

Az igazgatótanácsi ülés zárásaként bemutatták azt a 200 oldalas jubileumi emlékkönyvet is, amelyet emlékként kívántak állítani az elmúlt 20 évnek. A könyvben megszólalnak azok, akik elhintették a magot, és helyet kapott a 20 év története diákírásokban, képekben, művészeti alkotásokban. 

A 226 éves evangélikus Nagytemplomban október 27-én megrendezett jubileumi ünnepség hanganyaga, valamint D. Szebik Imre püspök másnap, a Biblia vasárnapján délelőtt tartott igehirdetése is elérhető a www.garainyh.hu honlapról. 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben